Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 cze 2014, o 20:38 
Użytkownik

Witam:)
mam takie pytanko czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć kilka wskazówek na temat analizowania podglądu danych transmisji przez rs232? mam już wszystko zmontowane i mam możliwość podglądu tylko kilka problemów:
-jak rozpoznać że dobrze dopasowałem prędkość transmisji?
-jak wygląda przykładowo transmisja i jak dowiedzieć się co tam jest przesyłane?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2014, o 20:41 
Użytkownik

Witam

A mógłbyś ujawnić co właściwie "masz zmontowane"?

Pozdrawiam

PostNapisane: 17 cze 2014, o 20:51 
Użytkownik

mam tak 2 przejściówki uart na usb oparte na ft232rl i przejścówke na max232 z uarta na standard +-13v czyli typowego rs232
łącze się za pomoca jednej usb->uart->uart ->rs232 ->interfejs diagnostyczny
a druga usb->uart wpinam się rx -em w linie uart opisana powyzej tx lub rx to zalezy czy chce wiedziec co komputer wysyła czy co odbiera

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

dodam ze podgląd działa bo w terminalu wyświetlają mi się jakieś pierdoły tylko jestem w tym temacie zielony i chciałem wiedzieć jak rozpoznać prawidłowo podglądaną transmisje i dowiedzieć się co jest między nimi wysyłane.

PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:08 
Moderator

No ale posłuchaj - jeśli masz w tym interfejsie diagnostycznym łącze RS232 (jak słusznie zauważyłeś +-13V) .... no to czy ty przypadkiem nie próbujesz się wpinać z tym podsłuchem ale za pomocą przejściówki pracującej w standardzie TTL ? bo jeśli tak no to chyba sam już przez skórę czujesz i rozumiesz dlaczego masz pierdoły w podglądzie ?

Czy jest inaczej ? a jeśli tak to napisz właśnie dokładniej - jaką przejściówką chcesz podsłuchiwać - no bo tu masz dobry pomysł że chcesz się podłączać linią RX przejściówki podsłuchującej w linię Rx albo TX podsłuchiwanego sygnału RS232

PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:24 
Użytkownik

Obrazek

wpinam sie przejsciówką w standardzie uart w transmisje uart

PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:36 
Moderator

A no to poprawnie - wpinasz się sygnałem TTL w TTL ;) więc już jest OK

teraz tylko musisz wiedzieć

1. jaki jest baudrate transmisji na magistrali twojego interfejsu - jeśli nie wiesz to możesz spróbować po kolei cały szereg typowych wartości np od 2400, 4800, 9600 itd aż do 115200 ... Jeśli nie trafisz to może jest jakaś inna prędkość ? nietypowa ? wtedy masz zonka

2. musisz wiedzieć czego się mniej więcej spodziewać ... w tej transmisji bo to że widzisz krzaki jak mówisz wcale nie musi oznaczać że są jakieś błędy - bo może np jest tam komunikacja binarna ? wtedy normalne jest że będziesz widział krzaki

PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:39 
Użytkownik

to jesli naprzykład przyjmijmy że to bedzie komunikacja binarna to otrzymam prawidłowy odczyt
teraz podaje z pamieci
00 0f 4e 66 45 66 0f 00 i jak wtedy wywnioskowac co jest tym przesyłane?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

przy asci miałem różne ślaczki i dziwne pierdoły ale jak przełączę na bin wtedy mam właśnie coś takiego
wiadomo mam ciągi par po 2 bajty tylko jak rozpracować co który oznacza
Tą komunikacją jest wysyłane wiele danych z tego co wiem
napięcie temperatury stany wyjść i wszystko w trybie rzeczywistym do tego dochodzi lista błędów informacje o czasach pracy ,spoczynku, blokady.Wiec danych jest od groma.

Ostatnio edytowano 17 cze 2014, o 21:49 przez driver0207, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:45 
Moderator

a no widzisz - to jeśli NIC A NIC nie wiesz o protokole - to zacznij sprawdzać np czy powtarzają się jakieś sekwencje w znanych ci sytuacjach ;) ... ciężkie to będzie no ale przy odrobinie cierpliwości , szczęścia i wiedzy o tym czego szukasz - może się udać albo chociaż doprowadzi cię to do jakichś wniosków

pomyśl sobie skąd można wiedzieć - co oznacza taka ramka jaką podałeś zakładając że to jest jakaś ramka danych a nie śmieci .... no skąd ?

dlatego nie wiem no np załączasz tam sobie coś gdy spodziewasz się że będzie coś przesłane i patrzysz co leci. Jeśli za każdym razem przy tej samej czynności coś leci no to wiesz np że aha - to jest jakaś konkretna ramka, związana jest z tą czynnością .. itp

no to jest działanie na oślep ;)

PostNapisane: 17 cze 2014, o 21:59 
Użytkownik

rozumiem już teraz czyli włączam terminal i naprzykład za pomocą programu diagnostycznego próbuję coś wykonać czyli np uruchomić urządzenie i patrze co w tym czasie wyśle komputer wtedy wiem ze ta ramka oznacza uruchomienie . Są sekwencje które się powtarzają . Pewnie musi być jeszcze za każdą ramką wysłaną ze strony urządzenia potwiedzenie od komputera że odebrał dane by transmisja nie została przerwana. Będzie to trudne i czasochłonne ale może się uda . Dziękuję za pomoc :) postaram się zamieścić jakiś filmik wideo jak wygląda u mnie ta transmisja jak wygląda program diagnostyczny .

PostNapisane: 18 cze 2014, o 15:57 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Podpowiem jeszcze że bardzo przydatnym programem do tego typu analizy jest I/O Ninja firmy tibbo do pobrania pod adresem http://tibbo.com/ninja/

Dzięki temu programowi nie musisz się podłączać pod żaden TxD ani RxD (nie potrzebujesz dodatkowego portu COM) a masz podgląd transmisji jednocześnie ze strony komputera oraz urządzenia. Polecam program jest bezpłatny, sam od dawna używam.

Strefa czasowa: UTC + 1