Witajcie!
Potrzebuję cholernie pilnej pomocy
Na jutro mam oddać projekt z fizyki na zaliczenie na ocenę celującą, a tutaj mam zonk...
Schemat:
Kondensator przy pinie RESET nie jest podłączony. Tak samo, jak nie ma Ferrytu i bezpiecznika (będzie wlutowany później).
Nauczyciel zaproponował abym zrobił mu urządzenie do pomiaru przyspieszeń ciężarka zwisającego na sprężynie. Opis całego urządzenia jest w takiej gazecie. Zaprojektowałem płytkę, wytrawiłem, polutowałem, no i myślałem, że jestem już w domu...
FT232RL jest wykrywany i instalują się sterowniki. Diody też świecą, więc układ (chyba działa). W celu sprawdzenia wysyłałem jakieś dane po RS232 i dioda odbioru się zapalała. Dziwi mnie fakt, że FTDI Watcher w MkAVRCalculatorze pokazuje mój układ na czerwono...
Problem w tym, że nie Arduino IDE nie wykrywa urządzenia... Wgrałem bootloader
Arduino\hardware\arduino\bootloaders\atmega\ATmegaBOOT_168_atmega328.hex ustawiłem fusebity takie, jak w pliku
boards.txt, czyli: low_fuses=0xFF, high_fuses=0xDA, extended_fuses=0x05. Schody już się tutaj zaczęły, gdyż MkAVRCalculator zamieniał mi extended_fuses=0x05 na extended_fuses=0xFD.
Podczas próby wgrania programu IDE wyrzuca mi błąd: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00.
Pomoże ktoś? Bardzo mi na tym zależy i będę ogromnie wdzięczny!