Witam. Znajomy namówił mnie na arduino, więc sprezentowałem sobie mega2560. Natomiast jego namówiłem na programowanie w c, pokazałem "niebieską biblię" i Eclipse. Po dostaniu usbasp-a chciał swoje arduino uno użyć do nauki i zaczęły się problemy. U niego jak i u mnie nie działają programy bezpośrednio wgrane do procka poprzez ISP przy procesorze. Rozpoznawanie procesorów odbywa się poprawnie, programowanie także. Mało tego, zwykły program przykładowy ze środowiska arduino o nazwie "blink" (miganie diodą wbudowaną na płytce), o ile go wgram ze środowiska poprzez USB-programator wbudowany (na m8) i na głównym procku jest bootloader to działa poprawnie. Niestety jak ten sam program załaduję do procka poprzez usbasp i środowisko arduino plik/załaduj używając programatora, to już nie działa. Natomiast działa o ile procesor jest na płytce stykowej. Jak mogę użyć płytki arduino do nauki c i użyć jej jako płytki rozwojowej? RESET-EN to nie to, po mino przecięcia dalej to samo, czyli procek nie jest resetowany z układu programatora wbudowanego.
|