Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 23:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2014, o 17:09 
Nowy

Witam. Znajomy namówił mnie na arduino, więc sprezentowałem sobie mega2560. Natomiast jego namówiłem na programowanie w c, pokazałem "niebieską biblię" i Eclipse. Po dostaniu usbasp-a chciał swoje arduino uno użyć do nauki i zaczęły się problemy. U niego jak i u mnie nie działają programy bezpośrednio wgrane do procka poprzez ISP przy procesorze. Rozpoznawanie procesorów odbywa się poprawnie, programowanie także. Mało tego, zwykły program przykładowy ze środowiska arduino o nazwie "blink" (miganie diodą wbudowaną na płytce), o ile go wgram ze środowiska poprzez USB-programator wbudowany (na m8) i na głównym procku jest bootloader to działa poprawnie. Niestety jak ten sam program załaduję do procka poprzez usbasp i środowisko arduino plik/załaduj używając programatora, to już nie działa. Natomiast działa o ile procesor jest na płytce stykowej.
Jak mogę użyć płytki arduino do nauki c i użyć jej jako płytki rozwojowej? RESET-EN to nie to, po mino przecięcia dalej to samo, czyli procek nie jest resetowany z układu programatora wbudowanego.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2014, o 17:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja mam leonardo i normalnie wgrywałem wsad przez USBasp. Co prawda wywalało mi przy tym bootloader który umozliwia wgrywanie programów przez USB ale kilknięcie opcji wypal bootloader przywracało wszystko do normy.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1