Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 18:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2014, o 17:26 
Użytkownik

Witam Kolegów i Koleżanki! :)
Zacząłem niedawno nałogowo używać Eclipse, ponieważ zakupiłem Bluebooka. Ale to mało ważne
Oczywiście trzeba sobie życie ułatwiać, więc rozpocząłem poszukiwania skrótów do tego środowiska. Przypomniałem sobie o poradniku z szablonami p. Mirka, przejrzałem zgrubsza forum, nie obyło się także bez "internetów". I natknąłem się na świetny poradnik ze skrótami do Eclipse.
Oto on: http://cezarywalenciuk.blogspot.com/2011/06/skroty-klawiszowe-w-eclipse.html
Znajdziemy na podanej przeze mnie stronie ogromną ilość skrótów klawiaturowych dosłownie do wszystkiego. Od ogólnych, do stylizujących kod. Gorąco polecam!
No i oczywiście skrót Ctrl + Shift + L i pojawia się lista wszystkich skrótów w Eclipse poprzez skrót, dzięki któremu możemy zmienić nazwę zmiennej w całym programie za jednym zamachem (Alt + Shift + R), kończąc na autoformatowaniu kodu, gdzie u mnie wygląda to naprawdę fajnie i czytelnie (CTRL + SHIFT + F)
Przykład
Przed:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To i jeszcze więcej w linku.

P. S. Przepraszam, jeżeli nie powinienem umieszczać odnośnika do innej strony. Oświadczam, że nie mam w tym żadnego interesu :) No może, jeden, by nam, Atnelowiczom, żyło się lepiej. :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2014, o 18:04 
Użytkownik

Reszta jest u nas na forum :P

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1