Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 kwi 2026, o 11:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2014, o 18:37 
Nowy

To mój pierwszy temat na jakimkolwiek forum dlatego proszę o wyrozumiałość.

Buduje swój pierwszy samochód który jest napędzany tylko na da tylne koła za pomocą jednego silnika. Silnik ten jest sterowany za pomocą podwójnego mostka L298N. Wszystko jest sterowane uC Atmega32. Problem jest w tym że chciałbym żeby można było regulować prędkością tego samochodu ale nie potrafi dobrać odpowiedniego PWM.
Jeżeli ustawię prescaler na małą wartość to silniki ruszą i mają w miarę duży moment przy OCR1B=200 (PWM 8-bitowy). Jeżeli znowu jest za duży to jest duża regulacja prędkości ale moment rozruchowy silnika jest mały.

Wie ktoś czym należy się kierować przy doborze wartości Prescalera(PWM-ema)? Tak żebym miał nadal duży moment i płynną regulację prędkości.

Dodam jeszcze tylko, że wiem co to jest współczynnik wypełnienia i im jest on większy tym większy jest prąd średni(moc).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 cze 2014, o 23:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czy wiesz od czego zależy moment silnika? Moment silnika zależy od prędkości obrotowej i mocy użytecznej do niego dostarczonej. Z racji tego że silnik jest elementem rezystancyjno indukcyjnym, jego prąd nie będzie narastał liniowo czy skokowo ale wykładniczo. Wybierz sobie wartość preskalera tak żeby nie słyszeć pisków ( częstotliwość PWM powyzej 20kHz) a współczynnikiem wypełnienia właśnie regulujesz jaki silnik ma na początku moment rozruchowy. jeżeli dasz pełną wartość napiecia na jego zaciski to będzie miał największy moment. Jak dasz wypełnienie 50 procent to będzie miał mniejszy moment rozruchowy. Nie rozumiem w czym jest problem? Prędkość obrotową silnika regulujesz współczynnikiem wypełnienia PWM. Chesz mieć duży moment rozruchowy> Podaj maks na starcie, później sobie ewentualnie zmeniaj Ton/T w zależnosci od tego jaką chcesz mieć prędkość obrotową. Mógłbyś też wrzucić na forum kod programu żeby można było zobaczyć co i jak tam ustawiasz w rejestrach :)

PostNapisane: 6 cze 2014, o 09:15 
Nowy

Wyczytałem że nie można dać za wysokiego PWM ponieważ tranzystory w mostku nie nadążą ze zmianami.
Kod:
main.c

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

aa.c
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

aa.h
język c

I teraz mam, że silnik rusza dopiero od wartości OCR1B=235. Chciałbym wykorzystać trochę większy zakres zmiany wartości

Przyznam się bez bicia że mam trochę problem z ustawieniem 20 kHz :cry: Taktowanie z zewnętrznego kwarcu 12MHz

Próbowałem zrozumieć coś z tego: http://www.forbot.pl/forum/topics43/dob ... 630a2acd24 ale tam jeden jest mądrzejszy od drugiego i nic nie można zrozumieć. Ja rozumie że należy ustawić te 20kHz żeby nie słyszeć pisków. Mostek L298N ma ograniczenie częstotliwości do 40kHz? Wyczytałem w datasheet, że Commutation Frequency_max=40kHz

PostNapisane: 6 cze 2014, o 10:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Martinas1324 napisał(a):
Przyznam się bez bicia że mam trochę problem z ustawieniem 20 kHz Taktowanie z zewnętrznego kwarcu 12MHz

jak masz preskaler ustawiony na 1 to tak zostaw;) tranzystory spokojnie się wyrobią.

I utstaw poprawne sprawdzanie warunków w tych ifach
język c

nie & a && ;)

Dodatkowo powiem Ci że kiedyś sobie zrobiłem mostek H na pojedynczych tranzystorach BC337 i BC327. Naparzałem go PWM'em z arduino które ma częstotliwość 980Hz i pomimo pisków przy małym wypełnieniu silniczek sobie ruszał normalnie. Jaki masz ten silnik? Masz jakąś note od niego?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 cze 2014, o 11:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Wybierz sobie wartość preskalera tak żeby nie słyszeć pisków ( częstotliwość PWM powyzej 20kHz)
zwróć uwagę że silnik to indukcyjność, a im wyższa częstotliwość tym większa impedancja i mniejszy prąd czyli mniejsza moc, więc albo niskie pwm albo dodatkowe filtrowanie silnika za mostkiem.

PostNapisane: 6 cze 2014, o 12:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
zwróć uwagę że silnik to indukcyjność, a im wyższa częstotliwość tym większa impedancja i mniejszy prąd czyli mniejsza moc, więc albo niskie pwm albo dodatkowe filtrowanie silnika za mostkiem.

Na śmierć o tym zapomniałem... :) Więc żeby silnik miał duży moment (czyli prąd) trzeba by było zmniejszyć częstotliwość PWM albo dać jakiś kondensator elektrolityczny między mostkiem a silnikiem? Impedancja indukcyjności: Z = jwL. więc jak podstawowa harmoniczna przebiegu będzie miała 20kHz to nawet przy małej indukcyjności może mieć znaczny wpływ na sumaryczną impedancję silnika, mam rację?

PostNapisane: 6 cze 2014, o 12:45 
Nowy

Poprawiłem kod-nadal działa tak samo. Nie wiem jaki to jest silnik bo nic nie jest napisane na nim. Ten silnik był już w tym samochodzie:
Obrazek
To jak to jest ostatecznie? 20kHz to jest za duża częstotliwość? Przy silniku jest jest kondziołek ceramiczny 100nF

PostNapisane: 6 cze 2014, o 12:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

spróbuj ustawić preskaler na 64.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

a mam takie pytanie jeszcz, jak zacznie ruszać to rusza powoli czy od razu z kopyta?

PostNapisane: 6 cze 2014, o 14:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sprawdź jakie jest napięcie na silniku przy 100% wypełnieniu i porównaj z tym jakie było z oryginalnym układem.
L298 to fajny czip ale na wyjściu ma potężny spadek napięcia. Sprawdź sobie w dataszicie (tylko się nie przeraź ;-)) W związku z tym podejrzewam, że silniczek może dostaje za małe napięcie i dlatego jest ospały. (Oczywiście PWM też może dokładać swoje)

PostNapisane: 6 cze 2014, o 15:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Sprawdź jakie jest napięcie na silniku przy 100% wypełnieniu i porównaj z tym jakie było z oryginalnym układem.
L298 to fajny czip ale na wyjściu ma potężny spadek napięcia. Sprawdź sobie w dataszicie (tylko się nie przeraź ) W związku z tym podejrzewam, że silniczek może dostaje za małe napięcie i dlatego jest ospały. (Oczywiście PWM też może dokładać swoje)

Włąśnie, może lepiej byłoby zrobić tak mostek na pojedynczych tranzystorach? Nie jest to takie trdune a spadki napięć nie będą już takie groźne:)

trzeba jedynie uważać żeby zwarcia przy sterowaniu nie zrobic;)

PostNapisane: 6 cze 2014, o 16:12 
Użytkownik

Ja raz pisałem kod w bascomie dla PWM'a i silnika od wentylatora komputerowego. Najmniej piszczał przy częśtotliwości PWM'a na poziomie 5kHz a w obwodzie wyjściowym miał kondensator filtrujący 22nF.

PostNapisane: 6 cze 2014, o 19:10 
Użytkownik

Witam
Kol.matrix wspomniał o 5kHz; ja do swojej miniwiertarki miałem zrobiony PWM w granicach 100 - 200Hz ( nie chciało mi się liczyć a układ na 555), silnik przy bardzo małych obrotach dość mocno "kopał" a przy dużych chodził normalnie. W związku z tym, że samochodzik do cichych nie należy w.g mnie nie ma co przejmować się piskiem czy czymś takim i próbować "zjeżdżać" z częstotliwością w dół.
"Niech sobie burczy" byle by miał kopa.

Pozdr.

PostNapisane: 7 cze 2014, o 12:17 
Nowy

Nefarious19 napisał(a):
a mam takie pytanie jeszcz, jak zacznie ruszać to rusza powoli czy od razu z kopyta?

Od razu rusza z kopyta.
xor napisał(a):
L298 to fajny czip ale na wyjściu ma potężny spadek napięcia. Sprawdź sobie w dataszicie (tylko się nie przeraź ;-))

Obrazek
Mam rozumieć, że spadek napięcia na nim może dochodzić do 4,9V? :lol: To niezły ma on spadek napięcia.

Po weekendzie przysiądę, posprawdzam te napięcia i pokombinuje coś z tym PWM'em. Teraz podobno jakaś sesja jest i Profesory szaleją. Jakieś zaliczenia, egzaminy :D
Dziękuję za pomoc!

Strefa czasowa: UTC + 1