Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 02:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2014, o 23:50 
Nowy

Witam, jest to pierwszy mój post na tym forum więc się przywitam. Na imię mam Damian, lat 19, jestem modelarzem FPV.

Chciałem zacząć przygodę z mikrokontrolerami AVR.

Zakupiłem parę elementów na ebayu, takich jak płytka stykowa, mikrokontroler, diody, rezystory, kondensatory itp.

Teraz kiedy na to wszystko czekam zrobiłem sobie schemat w programie Eagle który przedstawia zasilanie i filtrację zasilania Atmegi8. (Na której będę się uczył programowania w języku C)

Chciałem byście zweryfikowali czy takie wartości poszczególnych elementów są poprawne i nigdzie nie popełniłem jakiegoś błędu.

Na podstawie tego schematu chciałem zaprojektować płytkę PCB którą łączył bym z płytką stykową.
Takie ułatwienie aby za każdym razem nie podłączać na nowo całego zasilania i filtrowania Atmegi8, tylko porty I/O przewodami do płytki stykowej.

Obrazek

Pozdrawiam Damian.

(Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2014, o 00:00 
Użytkownik

No generalnie jest dobrze ale bym dodał jeszcze kondensatory przy filtrowaniu stabilizatora zwłaszcza 100nF.

Tzn. masz 330nF i 100 nF.
Klasycznie powinien być tak np. 220uf na wejściu potem 100nF - stabilizator - 100nf - i np. 22uF

O i jeszcze pomyśl o 1 diodzie prostowniczej na wypadek omyłkowego podłączenia zasilania.

Dla pewności Twojej proponuje Ci zapoznać się z tymi poradnikami jak nie znasz:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/filtrowanie-zasilania-dlaczego-tak-wazne.html

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mikrokontroler-prawidowe-zasilanie.html

I zastanowił bym się czy może nie lepiej robić to na początek na Atmedze 32 ponieważ jak myślisz o nauczeniu się programowania to z wieloma przykładami spotkasz się na tym forum, w poradnikach Mirka jak i w jego książkach własnie na ten procesor przez co będzie Ci jakby na początku łatwiej.

aaa i ten Reset jest źle - on powinien być do VCC na stałe - podciągnięty przez ten rezystor 10k

A i piny od programowania tez możesz śmiało sobie wyprowadzić do goldpinów też się ich używa nie tylko do programowania to niczemu nie przeszkadza a masz wtedy cały port.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 00:18 
Użytkownik

Switch resetu jest źle podłączony

powinno być tak

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 maja 2014, o 00:30 
Użytkownik

Switch resetu do GND, a sam reset poprzez rezystor 4,7k do VCC

PostNapisane: 22 maja 2014, o 00:36 
Użytkownik

No ja bym jeszcze dał filtrowanie na VCC. Też 100n do masy.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 05:45 

sq8dsr napisał(a):
No ja bym jeszcze dał filtrowanie na VCC. Też 100n do masy.

Bez przesady, to już jest C3 i C5, na ten schemat, który toretto1995 narysowałeś nie trzeba Ci więcej filtrowania niż masz, no poza tym, że na wejściu dałbym jakiś jeszcze kondensator elektrolityczny w granicach 100uF albo jakikolwiek jaki masz ( w sumie to też zależy co za napięcie wejściowe i jak stabilne będzie na wejściu, jak jest już stabilizowane to można się obejść bez elektrolitu). Jeżeli będziesz to łączył z układami na stykówce to w zależności co tam będzie to zadbaj o filtrowanie zasilania przy tych dodatkowych układach jeżeli będą zasilane też ze stabilizatora z twojej płytki. Co do resetu to już Ci kolega wyżej napisał uwagę.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 08:07 
Użytkownik

Zrób ref na zworce. Nie znasz dnia ani godziny kiedy Ci się przyda ;)

PostNapisane: 22 maja 2014, o 09:05 
Użytkownik

Witam
Kondensatory C7 i C8 na stałe do PORTB6/7 nie są najlepszym pomysłem. Montujesz je tylko w przypadku stosowania ( i używania ) kwarcu.

Pozdr.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 10:03 
Nowy

kicajek napisał(a):
Witam
Kondensatory C7 i C8 na stałe do PORTB6/7 nie są najlepszym pomysłem. Montujesz je tylko w przypadku stosowania ( i używania ) kwarcu.

Pozdr.

Dzięki za informację, zrobię to na zworki.

SylwekK napisał(a):
Zrób ref na zworce. Nie znasz dnia ani godziny kiedy Ci się przyda ;)

Możesz rozjaśnić? Nie bardzo wiem co to znaczy :-(

Poprawie schemat i ponownie zamieszcze do weryfikacji.

Wybralem mikrokontroler Atmega8 ponieważ juz się o nim trochę obczytalem i widzę ze większość projektów początkujący robią na tym właśnie mikro kontrolerze. No i dla moich projektów 8kb pamięci spokojnie starczy, druga sprawa to cena.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 10:19 

toretto1995 napisał(a):
Możesz rozjaśnić? Nie bardzo wiem co to znaczy

To znaczy że możesz również chcieć skorzystać z zewnętrznego źródła napięcia referencyjnego ale to w sumie wystarczy ci wyprowadzić pin do którego możesz podpiąć napięcie referencyjne, moim skromnym zdaniem nie jest ci to potrzebne w takim układzie jak planujesz. to co masz w tej chwili zakłada domyślnie korzystanie dla ADC z referencyjnego wewnętrznego źródła napięcia 2,56V

PostNapisane: 22 maja 2014, o 10:23 
Użytkownik

w at32 jest do wybowy 5V i 2,56.
Zewnętrzne źródło czy jest sens podłaczać... O większej stabilności przy tym ADC chyba nie bardzo.
Choć zawsze można podłaczyć tam jakieś napięcie i wtedy można badać stosunek 2 napięć.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 14:46 
Nowy

Poprawiłem schemat, chyba już mam wszystko okej, Jeżeli o czymś zapomniałem to w przyszłości zaprojektuję sobie po prostu nową płytkę.

Obrazek

To jest początek mojej zabawy. Jak to mówią wszystko wyjdzie w praniu, na razie sam nie wiem czy mnie to wciągnie.

Chodzi mi tylko o to by móc z tej płytki wyprowadzić porty I/O na płytkę stykową na której będę się bawił na razie diodami, sterowaniem przekaźnikiem itp.

W datasheet układu 7805 znalazłem że kondensatory na wejściu i wyjściu mają mieć takie wartości jak to jest na powyższym schemacie ale nie wyczytałem nigdzie czy to mają być elektrolityczne czy ceramiczne.

Ze schematu który tam jest zamieszczony wynika że ceramiczne, mam rację ?

PostNapisane: 22 maja 2014, o 14:54 
Użytkownik

toretto1995 napisał(a):
W datasheet układu 7805 znalazłem że kondensatory na wejściu i wyjściu mają mieć takie wartości jak to jest na powyższym schemacie ale nie wyczytałem nigdzie czy to mają być elektrolityczne czy ceramiczne.

Najczęściej daje się od strony wejścia większy elektrolit, ale raczej nie większy w takich układach, niż 220uF, po stronie wyjścia mniejszy np. 47uF. Oprócz niego daje się ceremiczne, po stronie we i wy około 100nF. Są one po to by układ nie doznawał wzbudzenia.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 18:36 
Użytkownik

Zworki które dałeś to tak lekko po chińsku (odcinają masę od kondensatorów a nie kondensatory od nóżek procesora). Działać to będzie ale zasadniczo nie tak się robi. Zrób zworki na wyjściu z nóżek procesora do obwodu kwarcu i odcinaj nóżki kwarca i kondensatory (możesz przewidzieć od razu dla niego miejsce na płytce). Dodatkowo wyprowadzenia PB6 i PB7 wyprowadź sobie na łączówkę (piny) do ewentualnego wykorzystania. Także wyprowadź sobie piny PB3..PB5 na złącze do wykorzystania (ciężko jest coś podpinać do złącza ISP) - może będziesz w przyszłości chciał coś podpiać po SPI. ARef, jak sugerowane wcześniej, także można wyprowadzić na jakiś pin (nie zaszkodzi :))

Dodatkowo jak Intre już wcześniej proponował zabezpiecz się przed złą polaryzacją na wejściu zasilania. Ja preferuje dawanie mostka greatza, wtedy nie ważne jak podepniesz polaryzację zasilania to i tak układ jest poprawnie zasilany.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 22 maja 2014, o 18:42 

Cytuj:
W datasheet układu 7805 znalazłem że kondensatory na wejściu i wyjściu mają mieć takie wartości jak to jest na powyższym schemacie ale nie wyczytałem nigdzie czy to mają być elektrolityczne czy ceramiczne.Ze schematu który tam jest zamieszczony wynika że ceramiczne, mam rację ?

Dobrze wyczytałeś co do kondensatorów ceramicznych i to jest wymóg konieczny zawłaszcza gdy od strony wejścia źródło napięcia wejściowego jest w większej odległości. Co do elektrolitów to wszystko jest zależne od układu. Jeżeli na wejściu stosujesz prostownik to kondensator elektrolityczny dobiera się tak aby zminimalizować tętnienia na nim do tego stopnia aby przy najmniejszej wartości napięcia wejściowego (min. tętnienia) mieć zapas ok 3 V w stosunku do stabilizowanego napięcia wyjściowego, a to jest zależne również od maksymalnego obciążenia - zobacz tu http://elportal.pl/ea/zasilacze.html#kondensator

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:08 
Nowy

Zapomniałem o zabezpieczeniu przed złą polaryzacją. Czy dioda 1N4004 będzie dobra ? W nocie katalogowej napisane jest że ma prąd przewodzenia 1A to chyba spokojnie wytrzyma?

Napięcie zasilania będzie 12V więc spadek napięcia na tej diodzie mnie nie obchodzi :D

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:13 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

toretto1995 napisał(a):
Zapomniałem o zabezpieczeniu przed złą polaryzacją. Czy dioda 1N4004 będzie dobra ? W nocie katalogowej napisane jest że ma prąd przewodzenia 1A to chyba spokojnie wytrzyma?

Napięcie zasilania będzie 12V więc spadek napięcia na tej diodzie mnie nie obchodzi :D

Dioda będzie ok.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:22 
Użytkownik

Tak, będzie OK.
Przy poborze 1A przy zasilaniu 12V to ugotujesz obiad na 7805 (chyba że dasz duży radiator). Ale na szczęście sam procesor bierze znacznie mniej prądu.

Ale jeszcze raz proponuję Ci zamiast diody dać mostek greatza. Jak go masz to nie ważne jak podłączysz zasilanie a zawsze będzie OK (układ dostanie poprawną polaryzację). A cena mostka to przecież kilkadziesiąt groszy.

Obrazek

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 23 maja 2014, o 19:18 
Nowy

Wiem co to mostek greatza tylko zastanawiam się jak mogę zamienić polaryzację jak będzie to zasilane z takiego złącza:

Obrazek

Myślę że zwykła dioda wystarczy, każda część kosztuje, nie chciałbym wydawać dużej ilości pieniędzy kiedy nie jestem jeszcze w 100% pewien że mnie to wciągnie.

Proszę się zapoznać z zasadami umieszczania obrazków topic44.html

Różowo-zielony J.

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:38 
Użytkownik

No już bez przesady mostek grosze kosztuje, a masz 100% pewności polaryzacji.

toretto1995 napisał(a):
...tylko zastanawiam się jak mogę zamienić polaryzację jak będzie to zasilane z takiego złącza:

Zakładam, że masz świadomość, że niektóre zasilacze mają w środku minus, a na "masie" plus. Piszę, o tym gdyby ten, z którego będziesz korzystał nagle poszedł do krainy snów i musiał byś jakieś inne zasilanie na szybko podłączyć ;)

PostNapisane: 23 maja 2014, o 21:59 
Użytkownik

Gniazdka raczej nie pomylisz, ale zasilacze już możesz :D
Tak to podłączasz i nie zastanawiasz się czy dobry wziąłeś (bo końcówka od innych sprzętów jest z reguły taka sama). A ludzka pamięć i pośpiech robią różne cyrki.
Dodatkowo jak kiedyś podłączysz i nic się nie zaświeci na płytce, to łatwo możesz sprawdzić podłączając zasilacz od np. routerka WiFi i masz pewność czy to padł układ czy tylko zasilacz.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 24 maja 2014, o 00:09 
Nowy

Tzn ja już mam zarobioną taką wtyczkę. Z jednej strony taka wtyczka jak na zdjęciu powyżej (która będzie podłączona pod płytkę z mikrokontrolerem i filtrami) a po drugiej stronie dwa oznaczone bananki do zasilacza laboratoryjnego :D Może jednak się skuszę i zastosuję ten mostek.

PostNapisane: 24 maja 2014, o 06:03 

toretto1995 napisał(a):
a po drugiej stronie dwa oznaczone bananki do zasilacza laboratoryjnego

No to jak masz zasilacz laboratoryjny to pewnie masz napięcie regulowane - to nie musisz ustawiać 12V nanim (coś wcześniej pisałeś chyba o 12V) tylko wystarczy ci 9V (przy zastosowaniu mostka) aby zapewnić poprawną stabilizację na 7805. Mostek może Ci się przydać bo a nuż zapragniesz dołożyć mały transformatorek ;) - to już tak lekko żartuję bo tak można w nieskończoność poprawiać z założenia jak najprostszy i najtańszy układ. Do zabezpieczenia wystarczy ci dioda a przecież nikt cię nie będzie poganiał jak się pomylisz z podłączeniem, a przepiąć kabelki to moment jest :) Nie neguję sensu mostka ale też za chwile jeszcze kilka groszowych ulepszeń możemy dodać ;) A z dugiej strony takie stosowanie zabezpieczenia w postaci mostka nie wyrobi nawyku uwagi podczas podłączania zasilania do swoich układów - a więc ten kij ma dwa końce.

PostNapisane: 24 maja 2014, o 14:57 

Myk z mostkiem sam stosuje do ATB, gdyż mam zawsze różne zasilacze pod ręką z wtyczką DC2.1 ale o różnych polaryzacjach.

Strefa czasowa: UTC + 1