No nie wierze

. Ja się czuje jakbyśmy rozmawiali zupełnie innymi językami
mirekk36 napisał(a):
a ty wyjmujesz zmienną lokalną, która właśnie zabezpiecza przed takimi przypadkami .... robisz sobie globalną i to volatile (z tego co zrozumiałem to nawet jej w przerwaniu nie używasz) więc po co volatile ???? .....
Oczywiści że jej UŻYWAM w przerwani

Mirku musiałeś mnię zle zrozumieć
mirekk36 napisał(a):
skoro ci nie działa wg twojej metody - no to znaczy że gdzieś popełniasz poważny błąd. Ja rozumiem że ty rozumiesz sens działania bufora cyklicznego - no ale z implementacją masz kłopot - to jedno ...
NO właśnie wcale nie mam problemu z implementacją po prostu chciałem skrócić kod, ale NIE ZAUWAŻYŁEM, że jesli zrobię to w ten sposób który przedstawiłem w pierwszym poście to właśnie mogą się dziać dziwne rzeczy co opisałem z kolei w innym poście.
Czy wam nigdy nie zdarzają się pomyłki ? Ja jestem tylko początkującym więc mam chyba prawo się pomylić... ale to nie znaczy że nie rozumiem jak działa bufor cykliczny
mirekk36 napisał(a):
a jest sens żebyś i to zrozumiał zamiast dawać to sobie "ot tak na wszelki wypadek w programie" .... bo taką drogą to będziesz jeszcze DŁUUUUGO chodził zanim zrozumiesz i zaimplementujesz bufor cykliczny
No i znowu się nie zrozumieliśmy, ja wcale tej dodatkowej zmiennej lokalnej nie dodaje na wszelki wypadek i uważam że na przykład w przerwaniu odbiorczym mogłoby się obejść bez niej....
O a kolega Krauser to mnie troszkę zdziwił tym kodem i to podwójnie
Po pierwsze jak na moje oko to nic to nie zmienia bo przerwanie i tak może wstąpić między zwiększeniem zmiennej Tx_Head a przypisaniem danych do bufora mam racje ?
Po drugie co mnie jeszcze bardziej zdziwiło to przecież zmienna Tx_Head zostaje w funkcji zwiększona aż o 2 ?? po co ??