Oczywiście jakaś fajna muzyka w tle i coś do picia musi być

Zależy od programu:
- małe krótkie programiki siada się i pisze - ważne, żeby nie pisać całego programu na jedno podejście i kompilacja - a potem wiesz, milion błędów literówek, trzeba tak pisać, żeby po każdym kroku móc go skompilować i przetestować czy chodzi;
- programowanie dużych aplikacji zaczynam od... kartki. Większość z nas jest wzrokowcami i dobrze jest sobie zobrazować program (rozrysuj algorytm, zobacz co jest potrzebne, jakie funkcje dopisać; jeżeli to aplikacja okienkowa - ile formularzy, co na nich będzie, relacje pomiędzy nimi, wypisz sobie jakie funkcje musi program spełniać; jeżeli aplikacja opierająca się na bazach danych - jakie tabele, relacje pomiędzy nimi, kolumny i ich typy, ilość znaków w kolumnie).
Serdecznie polecam korzystanie z kartki i długopisu, nawet sobie możesz założyć duży zeszyt taki A4, będziesz miał wszystko zebrane, możesz wrócić zawsze to tego, a rysunek jest łatwiejszy do analizy niż kod

nawet jeśli będzie samokomentujący

Piszę na razie z punktu widzenia programisty programów na PC, lecz niebawem siadamy do procków

Jednak zasada działania będzie ta sama.
Ważne jest by dbać o porządek w kodzie. Co z tego, że program będzie jakimś cudem działał, jeżeli chęć jakiejkolwiek modyfikacji czy wytłumaczenia komuś zasady działania będzie utrudniona, bo będzie to nieczytelne. Dlatego wcięcia, odstępy, pewna swoista gramatyka kodu (np. nazwy funkcji zawsze zaczynam dużą literą itd.). Wszystko to ułatwia życie i czyni przyjemnym siedzenie przy ekranie

No i oczywiście samokomentujący kod - zbieram dane w zmiennych dotyczące np. jakiejś osoby, to nazywam je: imie, nazwisko, wiek, a nie a, b, c, bo potem nie będziesz wiedział o co chodzi i się pogubisz w stosie literek. Poza tym kod programu - przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia, nie wiem jak inni - mam czytać tak samo jak książkę, czy muzyk nuty a vista - lekko łatwo i przyjemnie