Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 kwi 2026, o 10:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 maja 2014, o 23:02 
Nowy

Witam

Czy jest gdzieś biblioteka która umożliwiała by obsługę 2 portów 1Wire.
Jak bardzo trzeba by zmodyfikować bibliotekę Mirka aby dało się odczytać 2 czujnik podłączone do 2 portów.

Mam płytkę PCB która ma zrobione 6 wyprowadzań na czujniki ds18b20 niestety każdy z innego portu.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 maja 2014, o 00:45 
Użytkownik

Do każdego z tych wyprowadzeń możesz podłączyć kilka czujników.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 08:16 
Nowy

Wiem

Chciałbym podłączyć
1 czujnik pod PD0
2 czujnik pod PD1

Niestety biblioteka Mirka działa tylko na jeden port.

Chciałbym dowiedzieć się jak przerobić obecne biblioteki aby wykonać to założenie.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 10:32 
Użytkownik

ale dlaczego chcesz na kilku portch?, tak jak kolega napisał wyzej kilka czujników mozesz podłączyc do tego samego pinu - a temperaturę odczytywać wysyłając komendy odczytu pod rózne adresy czujników. Oszczędzisz na wolnych pinach w uC.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 10:39 
Nowy

wojno napisał(a):
Wiem
Niestety biblioteka Mirka działa tylko na jeden port.
Chciałbym dowiedzieć się jak przerobić obecne biblioteki aby wykonać to założenie.

przeczytać książkę mirka ? wczytać sie w datasheet uC ?

PostNapisane: 12 maja 2014, o 10:54 
Nowy

Z obsługą kilku czujników na jednym porcie nie ma problemu.

Jak już wspomniałem wcześniej mam kilkanaście płytek PCB gdzie do jednego czujnika użyty jest jeden port procesora.

Niestety nic nie znalazłem na temat 2 portów.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 11:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ale nie rozumiesz za bardzo o czym pisza koledzy. Niezaleznie ile masz "portow" na PCB po prostu wykorzystaj jeden port z takiego PCB i podepnij do niego kilka czujnikow. Prosciej mowiac - jesli masz na PCB 6 miejsc na 6 czujnikow to te 6 czujnikow podepnij do jednego portu a reszte portow zostaw niewykorzystane. Troche malo logiczne jest nie wykorzystywac protokolu 1-wire i marnowac pozostale porty procesora do odczytu temp z kilku czujnikow.

Ale jesli sie uprzesz i podepniesz pod kilka portow po jednym czujniku to mozesz wykorzystac oryginalna biblioteke Petera w ktorej jest mozliwosc obslugi kilku magistral a ktora o ile pamietam Mirek w swojej bibliotece wycial. Zacznij np. od zapoznania sie z ta biblioteka.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 11:45 
Nowy

wojno napisał(a):
Z obsługą kilku czujników na jednym porcie nie ma problemu.

Jak już wspomniałem wcześniej mam kilkanaście płytek PCB gdzie do jednego czujnika użyty jest jeden port procesora.

Niestety nic nie znalazłem na temat 2 portów.

Obrazek

mozesz sobie naprodukowac na TYLKO jednym MCU ileś tam czujników na jednej tylko płytce

Cytuj:
The Two-wire Serial Interface (TWI) is ideally suited for typical microcontroller applications. The
TWI protocol allows the systems designer to interconnect up to 128 different devices using only
two bi-directional bus lines, one for clock (SCL) and one for data (SDA). The only external hardware
needed to implement the bus is a single pull-up resistor for each of the TWI bus lines. All
devices connected to the bus have individual addresses, and mechanisms for resolving bus
contention are inherent in the TWI protocol

Goolgle Trans.
Cytuj:
Dwuprzewodowe Interfejs szeregowy (TWI) idealnie nadaje się do typowych zastosowań mikrokontrolerów.
Protokół TWI pozwala projektant systemów do połączenia do 128 różnych urządzeń wykorzystujących tylko dwa dwukierunkowe linie autobusowe, jeden dla zegara (SCL) i jeden dla danych (SDA).

Tylko sprzęt potrzebny do realizacji zewnętrznych autobusu jest jeden rezystor pull-up dla każdej z linii magistrali TWI.
Wszystkie urządzenia podłączone do magistrali mają poszczególne adresy i mechanizmy rozwiązywania magistrali twierdzenia są nieodłączne w protokole TWI

coś mi się wydaje że ty chcesz aby ktoś tu Ci wstawił gotowca , nie ma tak łatwo , masz ksiazke , wystarczy tylko posiedziec nad tym
i poczytać i magistrali 1-wire jak działa a wtedy nie bedziesz zadawał takich pytań

PostNapisane: 12 maja 2014, o 12:18 
Nowy

VDR napisał(a):
Ale jesli sie uprzesz i podepniesz pod kilka portow po jednym czujniku to mozesz wykorzystac oryginalna biblioteke Petera w ktorej jest mozliwosc obslugi kilku magistral a ktora o ile pamietam Mirek w swojej bibliotece wycial. Zacznij np. od zapoznania sie z ta biblioteka.

Dziękuje powalczę nad tą biblioteką.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 13:07 
Użytkownik

Może tak dla uściślenia:
1-Wire to jest magistrala. Czyli może na niej pracować wiele urządzeń.
Twoja płytka jest tak zbudowana, że możesz na niej uruchomić 6 ODDZIELNYCH magistral 1-Wire. Dzięki czemu możesz mieć 6 oddzielnych łańcuchów urządzeń 1-Wire. Może być to przydatne przy obsłudze np. 24 czujników 1820 w jednym układzie. Wtedy miałbyś miał 4 czujniki na jednym porcie.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 13:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Może tak dla uściślenia:
1-Wire to jest magistrala. Czyli może na niej pracować wiele urządzeń.
Twoja płytka jest tak zbudowana, że możesz na niej uruchomić 6 ODDZIELNYCH magistral 1-Wire. Dzięki czemu możesz mieć 6 oddzielnych łańcuchów urządzeń 1-Wire. Może być to przydatne przy obsłudze np. 24 czujników 1820 w jednym układzie. Wtedy miałbyś miał 4 czujniki na jednym porcie.

Tak z ciekawosci - a 24 czujnikow DS1820 nie da sie zrobic na jednej magistrali ? Jakie korzysci mozemy osiagnac stosujac wiele magistral ?

PostNapisane: 12 maja 2014, o 13:31 
Użytkownik

Myślę, że by się dało. Tylko trzeba te magistralę już zasilać dość mocno. Szczególnie jeśli to ma pracować w trybie parasite.
No i szybkość większa. 1-Wire demonem prędkości to nie jest ;)

PostNapisane: 12 maja 2014, o 13:36 
Użytkownik

@VDR

Już podaję Ci przykład z życia wzięty ... robisz sterownik do CO i potrzebujesz załóżmy 4 czujników w różnych, ściśle określonych miejscach. W porządku, oczywiście mogę zapisywać ID czujnika w EEPROMIE ... ale nie tylko program się komplikuje, ale i obsługa w razie awarii czujnika ... O ile dla mnie (kogoś kto to napisał) nie stanowi problemu przejście przez nawet proste menu i zapisanie nowego czujnika ... ale jeśli "operatorem" jest ktoś kto nie zna sie w ogóle = boi się dotykać ?? A punkt instalacji jest 100 czy 200 km dalej ??

I tu właśnie wygoda używania 4 różnych portów dla 4 czujników ... Dwie śrubki to każdy przykręci i wymieni czujnik ...
Poza tym nie muszę się martwić o stabilność danych w EEPROMIE , zwłaszcza tym wbudowanym w megę.

Możliwe, że napisałem głupotę, ale wychodzę z założenia że życie trzeba sobie upraszczać a nie utrudniać - i w moim odczuciu , w opisanej sytuacji to jest ułatwienie sobie życia.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 14:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

acid3 - niby tak choc w glowie od razu widze funkcje ktora poszuka czujnikow, zapisze ich ID. A nastepnie jesli jakis podmienimy, wykryje ktory zniknal i zastapi go nowym ID. Problem jak padnie dwa czy trzy rownoczesnie - ale na taka okolicznosc mozemy miec juz wspomniane menu podmiany czujnika. Ale oczywiscie jesli mamy wolne porty to czemu nie zrobic tak jak napisales.

Co do predkosci o ktorej pisal Michal - fakt 1-Wire demonem predkosci nie jest ;)

PostNapisane: 12 maja 2014, o 14:04 
Użytkownik

VDR - no i właśnie o to chodzi ... "a portów jak mrówków" :D, zgoda są sytuacje że można / trzeba zrobic na jednej linii ale wydaje mi się że trzeba sobie zawsze najpierw ustalić priorytety, napisać algorytm, policzyć koszty i wybrać najlepsze dla siebie opcje ... a i tak życie zweryfikuje czy nasz wybór był słuszny i dlaczego nie ... ;)

PostNapisane: 12 maja 2014, o 14:12 
Użytkownik

wojno napisał(a):
Czy jest gdzieś biblioteka która umożliwiała by obsługę 2 portów 1Wire.

Hehe, ciekawe, bo ja w swoim sterowniku pieca też założyłem świadomie, że wykorzystam dwa osobne porty na czujniki i uzasadnienie było identyczne czyli w razie awarii podmienić czujnik i nawet nie wchodzić do menu. Tamten program pisałem w bascomie, ale idea jest ta sama. Nie patrzyłem w bibliotekę od ds'a, ale tu cudów nie ma - wykorzystujesz dokładnie tą samą bibliotekę tylko na czas odczytu ds'a przestawiasz linię programowego 1wire na odczyt właśnie tego konkretnego portu. Czyli zakładam, że modyfikacja to po prostu dodanie dodatkowej zmiennej w bibliotece i zgrabne jej przypisanie.

Strefa czasowa: UTC + 1