Witam
chce wam przedstawić mój pomysł dotyczący generowania liczb losowych. Po tym jak użyłem pierwszy raz funkcji random(); zauważyłem, że po starcie programu losowane są zawsze te same liczby (tzn. powtarzają się). Wpadłem na pomysł (nie wiem czy dobry)
aby wykorzystać ADC do generowania liczb. I tu proszę was i opinię. Jestem początkującym więc podejrzewam, że mój pomysł może być bez sensu

.
Wady:
-wymaga "anteny" zbierającej zakłócenia (zwykły przewód podczepiony pod pin)
-losowanie trochę trwa ;p
Zalety;
-lepsza losowość od random();
Przyznam się, że nie szukałem w internecie gotowych rozwiązań. Może takie istnieją...
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Do funkcji przekazujemy zmienna "i" odpowiedzialną za długość generowanej liczby (ilość bitów) w tym przypadku max. 8 bitów ale można oczywiście w łatwy sposób wydłużyć tą liczbę zmieniając "uint8_t super_random(uint8_t i)" na "uint16_t super_random(uint8_t i)" i już możemy generować liczbę max. 16 bitową. Program pisany na Atmega16 8MHz. Proszę o waszą opinie czy ten pomysł ma sens

Pozdrawiam