Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 19:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2014, o 00:54 
Użytkownik

Witam wszystkich.

Dzisiaj zajmiemy się podłączeniem zewnętrznej biblioteki w środowisku Eclipse, oraz pisaniem funkcji korzystających z tej biblioteki.
Biblioteka, którą wykorzystamy w naszej aplikacji to „PortableRXTX.jar” ściągnięta na nasz dysk twardy ze strony http://dl.dropbox.com/u/53861150/PortableRXTX/V1.2/PortableRXTX.jar holendra pana Stefano Speretta. Warto zajrzeć na stronę holendra http://inablackbox.wordpress.com/2012/05/12/portable-rxtx/ gdzie pokazuje jak wszystkie pliki *.dll i pliki *.class do obsługi portu RS232 zamknąć w jednym pliku *.jar dlatego nazwa – PortableRXTX.jar.

Teraz należy poinformować Eclipe o tej bibliotece i że zamierzamy z niej korzystać. Kliknąć (LPM) na górnej belce środowiska Eclipse : „Window -> Preferences” .
Obrazek
Pokarze się nowe okno o nazwie „Preferences”, a w nim wybrać „Java -> Bulid Path -> User Libraries” i kliknąć (LPM) na klawisz „New…” .
Obrazek
Pokarze się nowe okno o nazwie „New User Library” , w nim wpisać dowolną nazwę naszej biblioteki (ja wpisuję nazwę biblioteki). Kliknąć „OK”.
Obrazek
Teraz zaznaczyć nowo utworzony folder na bibliotekę i kliknąć klawisz „Add External JARs…” .
Obrazek
Pokarze się nowe okna o nazwie „ JAR Selection” w nim wskazać bibliotekę (w naszym przypadku - PortableRXTX.jar) i kliknąć klawisz „Otwórz”. Załaduje się nasza biblioteka. No i teraz kliknąć klawisz „OK”.
Obrazek
No i już Eclipse wie o naszej bibliotece. Teraz trzeba bibliotekę przywiązać do naszej aplikacji, a robi się to tak:
W panelu po lewej stronie o nazwie „Package Explorer” zaznaczyć – kliknąć(PPM) naszą aplikację o nazwie „COM Port Terminal” i z menu wybrać pozycję „Build Path -> Add Libraries…”
Obrazek
Pokarze się nowe okno o nazwie „Add Library”, a w nim zaznaczyć opcje „User Library” i kliknąć na przycisk „Next >” . Następnie „zaptaszkować” folder z naszą biblioteką i kliknąć na klawisz „Finish”.
Obrazek
Teraz już mamy bibliotekę „PortableRXTX.jar” podłączoną pod naszą aplikację.
Obrazek
Teraz na naszej formatce z komponentami zaznaczamy komponent o nazwie „comboBox_1”. W panelu środowiska Eclipse o nazwie „Structure -> Properties” kliknąć na klawisz „…” po prawej stronie właściwości o nazwie „model”. Pokarze się okno o nazwie „model” i tu wpisać liczby w kolumnie (jedną pod drugą – bez jakich kol wiek innych znaków) i kliknąć klawisz „OK”.
Obrazek
Zaznaczamy komponent o nazwie „comboBox” i ty jak poprzednio, ale wpisujemy cokolwiek (na przykład 1) - żeby Eclipse wpisał model do programu .

Klikamy na zakładkę „Source” w panelu głównym środowiska Eclipse (przechodzimy do zakładki pisania kodu).
Obrazek
I tu piszemy na samym końcu naszego programu przed ostatnią klamrą procedurę :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język java
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jest to funkcja odczytująca porty szeregowe naszego komputera i zwracająca wynik w postaci jakiej potrzebuje model komponentu „comboBox”.
Obrazek
Po prawej stronie są „żaróweczki z czerwonymi krzyżykami” na które klikamy (LPM) i wybieramy pierwszą opcję (dodawanie bibliotek Java).
Obrazek
Teraz naszą funkcję o nazwie „ListaPortow()” wklejamy do model komponentu „comboBox”. W tym celu należ odnaleźć w procedurze: „private void initComponents() { … }” następujący zapis:
język java
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I zmienić go na zapis:
język java

Od tego momentu w komponencie „comboBox” będą widoczne wszystkie porty COM.
Teraz zajmniemy się „żaróweczki z żółtymi wykrzyknikami” począwszy od góry kodu. I tak klikając na żaróweczkę przy wybrać przeważnie pierwszą opcję, ale nie zawsze. Model komponentu JComboBox w tym przypadku jest typu String, więc zmień:
język java

na:
język java

a potem już tylko kliknąć na “żaróweczki…” przy
język java

i zgadzając się z pierwszą opcją zmienić na
język java

podobnie postępujemu z modelem „comboBox_1”
język java

na:
język java

Aby zobaczyć nasze dzieło (co prawda jeszcze nie skończone) należy kliknąć na górnej belce środowiska Eclipse: zapis (Save All) i uruchamianie (Run Terminal).
Obrazek
A oto całość w tym etapie pisania kodu – za tydzień dalej go będziemy pisać (bo już jest późno, a i ja jestem trochę dziś zmęczony).

Piotr

język java

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 mar 2014, o 13:59 
Użytkownik

Naprawdę wielkie dzięki za to. Bardzo mi się to przyda - nie będę musiał się już uczyć C# :P
Pozdrawiam i czekam na więcej.

PostNapisane: 29 mar 2014, o 23:18 
Użytkownik

Fajnie, że ktoś ten mój poradnik czyta - to mnie motywuje do dalszego pisania tego poradnika.
W przyszłym tygodniu będą procedury: otwierania, wysyłania, odbierania i zamykania portu szeregowego RS232 (COM), a to wszystko "opakowane" w zdarzenia wywołane przez kliknięcie w komponent (np. javax.swing.JButton).
A w późniejszym tygodniu tak na deser zrobimy sobie aplikację konwertującą plik *.jar na plik *.exe wykorzystując skrypt hindusa pana Sri Harsha Chilakapati oraz klasę javax.swing.SwingWorker - klasę umożliwiającą pracę w tle, przez co nie zatrzymuje(zacina) się nasza aplikacja podczas dużych obliczeń konwertujących plik *.jar na *.exe. Te obliczenia są wykonywane w tle.

Piotr

PostNapisane: 30 mar 2014, o 09:53 
Użytkownik

Cytuj:
Fajnie, że ktoś ten mój poradnik czyta - to mnie motywuje do dalszego pisania tego poradnika.

Jak tylko nauczyłem się trochę programować to już chciałem używać portów i komunikacji ale nie znałem działających i udokumentowanych bibliotek, bo chciałem sobie wykresiki temperatur z czujników itp. robić i różne takie. A tu taka niespodzianka - może teraz wreszcie napiszę taki program odczytujący przesyłane dane z procka i na wykres go. A może nawet jakiś mały Data Mining :) Pozdrawiam.

PostNapisane: 30 mar 2014, o 17:38 
Użytkownik

Jeżeli interesuje Ciebie komunikacja języka Java bezpośrednio przez USB komputera to polecam bibliotekę Węgra pana Peter Kocsis o nazwie "JavaFTD2XX-0.2.6.jar" do ściągnięcia ze strony https://kenai.com/projects/javaftd2xx/downloads. Przykład zastosowania jest na stronie https://kenai.com/projects/javaftd2xx/pages/Home , a źródełka są na stronie https://github.com/pkocsis/JavaFTD2XX do ściągnięcia cała paczka pod klawiszem o nazwie "Download ZIP". Radzę dokładnie przeanalizować te żródełeka a szczególnie pliku "FTDevice.java" w celu nauczenia się jak tę bibliotekę wykorzystać.
Ja chętnie z niej korzystam, kiedyś napisałem w oparciu o tą bibliotekę aplikację do komunikacji mojego laptopa z termometrem DS1820 o nazwie "FT232 i Ds1820 w javie" http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2116605.html

Strefa czasowa: UTC + 1