Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 21:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 mar 2014, o 01:05 
Użytkownik

Witam,
To mój pierwszy post tutaj i poniekąd wymuszony z racji obecnej sytuacji :D Mianowicie dopiero rozpoczynam swoją przygodę z STM'ami. Dość długi czas pracowałem na rodzinie AVR, więc wydaje mi się, że z samym językiem C nie mam problemu ale do rzeczy... Postanowiłem wczoraj przećwiczyć PWM'a. Ponieważ mam pewną dość popularną książkę o tematyce związanej ze wspominaną rodziną mikrokontrolerów postanowiłem "żywcem" przepisać kod. To, że nie zadziałało wcale mnie nie zdziwiło - no bywa - w książce jest opisany STM32F103, ja korzystam z STM32F303 więc konflikty są zrozumiałe. Postanowiłem rozgrzebywać coraz bardziej problem, ale nic twórczego z tego nie wyszło... Dioda LED dalej albo ciągle świeci albo jest wygaszona :x Czy ktoś z was mógłby zerknąc na poniższy kod i powiedzieć co jest nie tak ? Lub... czy mógłbym uzyskać odpowiedź na to, czy istnieje jakaś dodatkowa linijka kodu która w magiczny sposób uaktywnia jakieś funkcje ? (od wczoraj znalazłem już takie 3... żadna nie działała).

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Zdaję sobie sprawę, iż kod jest chaotyczny.... ale tak jak mówie - tyle pomysłów od wczoraj przeszło przez kompilator, że sam sie dziwię że żaden nie działa.
Pozdrawiam

Kody wklejamy przy pomocy syntax=c - Różowo-zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2014, o 02:14 
Użytkownik

Już poradziłem sobie z problemem (bez żadnej pomocy...) ale mam inne pytanie: usiłuje uruchomić lcd... korzystam z bibliotek które są dostępne w programie CooCox. Jednakże co chwile wyrzuca mi error: undefined reference to `delay'. Moje pytanie jest następujące: czy istnieje jakaś biblioteka z gotowym delay'em ?

PostNapisane: 28 mar 2014, o 06:49 
Użytkownik

Napisz co pomoglo z PWMami. Przyda się potomnym.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 29 mar 2014, o 01:00 
Użytkownik

Witam ponownie. Widzę, że mój temat stał się monogramem ale ok... dalej liczę że znajduje sie tutaj ktoś kto "ogarnia" specyfikę STM'ów i ma "dobre serce". Zatem tak... zmieniłem ciut koncepcje co do lcd. Na chwilę obecną operuje na kodach do zestawu ZL29ARM które to znajdują się w poniższym załączniku - starałem sie wnieść tam już "mój wkład". Wszystko ładnie się kompiluje powinno działać jednak nie widzę żadnych skutków na samym wyświetlaczu (brak inicjalizacji itd. ciągle górny rząd kwadratów na lcd). Czy ktoś ma sprawdzone kody na stm32f3xx lub wie w czym tkwi problem ?
Pozdrawiam.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 31 mar 2014, o 08:24 
Użytkownik

Wyślij cały kod z main'em.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1