Bedi napisał(a):
...Nie mam pomysłu jak się za to zabrać próbowałem coś z switch() ale nie bardzo to idzie .
Z wykorzystaniem switch i case robiłem swoje pierwsze tzw menu
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Minus mojego menu jest taki że muszę "przelecieć"
wszystkie pozycje menu żeby znowu dostać się do pierwszej. No ale że mam tylko cztery takie pozycje to nie za bardzo mi to przeszkadzało.
Co do zwłoki czasowej, to odpaliłbym timera programowego w którym bym ustawił flagę na te 10s, a w menu po każdorazowym naciśnięciu przycisku zerowałbym zmienne odpowiedzialne za zliczanie tych dziesięciu sekund.
Tak zrobiłbym ja. No ale mam świadomość że jest to dość prostacki i prymitywny sposób na menu
------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]Bedi napisał(a):
icer_cmg juz to widziałem przeglądałem nasze forum i w google ale jakoś nic takiego prostego może pominą powrót po czasie do głównego menu
a jak powinna wyglądać struktura obsługi typu ustawienia >czujnik >on/off ...
Ustawienie stanu czujnika rozwiązałbym w ten sposób. Na przykład przyciskiem SW3 wchodziłbym do menu, następnie przyciskiem SW1 zmieniałbym stan czujnika z ON na OFF. Samo ustawienie stanu czujnika zamknąłbym w funkcji w której właśnie przyciskiem SW1 przełączałbym z ON na OFF.
Poniżej przykład jak wygląda jedna z funkcji w której ustawiam jasność koloru z wcześniejszego postu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W Twoim wypadku było by tylko istotne co się dzieje ze zmienną "blue", dodatkowo ja wykorzystuję tutaj dwa przyciski. Jednym zwiększam a drugim zmniejszam wartość "blue". Naciśnięcie SW3 powoduje że zmienna "w" wykorzystywana w switch() się zwiększa o jeden, czyli wychodzę z ustawiania "blue" i przechodzę do kolejnej pozycji "menu".