Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 kwi 2026, o 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2014, o 21:07 
Użytkownik

Mam problem z poprawnym podłączeniem czytnika kart SD takim jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

Konkretnie mam pytanie czy jak w przypadku zasilania mojego Atmegi 16 5V i podłączenia tego samego potencjału do złącza czytnika oznaczonego jako 5V ,czy muszę także podłączyć napięcie 3,3V do złącza na czytniku oznaczonego takim napięciem?
Czy niema takiej potrzeby?
Pytam o to ponieważ program testu karty SD z BB (z cd) o nazwie test PetitFatFs nie działa u mnie,inna sprawa jest taka że nie mogę zrozumieć jak powinien ten program działać bo wydaje mi się to bardzo skomplikowane.
Jeśli ktoś chciałby mi pomoc w zrozumieniu tej obsługi na przykład nao podstawie tego programu z BB to cieszył bym sie bardzo.:-)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 mar 2014, o 10:44 
Użytkownik

Szkoda że nikt mi nie chce pomóc,a wiem że są tu osoby które na pewno się na tym znają ,no cóż odpuszczę sobie na razie temat obsługi karty SD .
Pozdrawiam Mirek:-(

PostNapisane: 15 mar 2014, o 11:14 
Użytkownik

Nie jestem pewien, ale ...

Tam gdzie jest 5V to możesz podać 5V bo to małe czarne ( :) ) wygląda na regulator i zasili Ci kartę SD 3.3V, więc będzie OK, ale ...

... sygnały MISO MOSI CLK CS i tak musisz podać w standardzie 3.3V ... więc skoro zasilasz procka 5V to musisz mieć jakiś translator pozimów ....

ale mogę się mylić ...

Najprostszym wyjściem z sytuacji jest zasilanie procka z 3.3V i nic więcej wtedy nie będzie potrzebne.

PostNapisane: 15 mar 2014, o 11:17 
Moderator

szczerze ? ... to umknął mi ten wątek

ale teraz jak czytam to i tak nie wiem co podpowiedzieć niestety ... no bo pomyśl ... czy ja mam taki czytnik ? skąd mogę wiedzieć jak on działa ? :( co z czym trzeba łączyć ? ... przecież zadając takie pytanie powinieneś sobie zdawać sprawę że zareaguje na nie ew osoba która może akurat ma coś takiego .... i już przeszła z tym kłopoty ...

ja na pewno mógłbym się wypowiedzieć o tym czytniku

http://atnel.pl/micro-sd-adapter.html

bo go projektowałem i go znam

A przyglądając się na obrazek który zamieściłeś - to nawet nie mogę przypuszczać co oznaczają te napisy obok złącza - tzn wiadomo: MOSI,MISO, SC, GND ... ale o co chodzi z tymi dwoma napięciami ? no może na każdy pin trzeba podać takie jakim zasilasz procek ? ... nie wiem panie kolego ... no to chyba nie dziwne - że powinieneś się zgłosić o jakąś pomoc techniczną w/s tego konkretnego modułu do sprzedawcy - czyli tam gdzie go kupiłeś .... ja bym tak zrobił na twoim miejscu

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

ewentualnie poszukałbym jakiegoś schematu do tego modułu i go przeanalizował sobie na początek, a później posprawdzał czy wszystko się zgadza, przedzwonił połączenia, posprawdzał napięcia itp

PostNapisane: 15 mar 2014, o 11:23 
Użytkownik

Tak masz rację wg schematu jest tam stabilizator napięcia 5V na 3,3V i pewnie niektóre elementy elektroniki tego modułu zasilane jest napięciem 5V a niektóre 3,3V.

Obrazek

A więc zostaje mi tylko translator poziomów?,jakiego typu i gdzie go można kupić?
Przyjrzyj się proszę temu schematowi bo mogę się mylić ale wydaje mi się że być może nie potrzeba już do tego translatora poziomów?

PostNapisane: 15 mar 2014, o 11:27 
Użytkownik

Translatory poziomów : http://www.sklep.atnel.pl/pl/searchquer ... 5?url=74lv

Niestety nie mam pod ręką żadnych już polutowanych, ale można pewnie je bez problemu znaleźć.

A czy nie możesz spróbować zasilać procka z 3.3V — przynajmniej dla testów i zabawy ... tak byłoby najwygodniej.

PostNapisane: 15 mar 2014, o 12:09 
Użytkownik

Czyli z tego schematu który jest powyżej wynika że musi być translator poziomów?,jesteś w 100% pewny?
Niestety moja płytka testowa ma już stabilizator 12V na 5V i procesor mam Atmega16 akurat ten typ co posiadam nie może być zasilany 3,3V.
I co z tym fantem zrobić?:-)
Czyli pozostaje mi tylko zakup translatora poziomów i modernizacja mojej płytki testowej?

PostNapisane: 15 mar 2014, o 12:25 
Użytkownik

Ciekawe czy te Atmegi z L w nazwie się rzeczywiście jakoś specjalnie różnią, poza tym że maja zadeklarowaną niższą częstotliwość maksymalną.

W sumie możesz wykorzystać ten stabilizator z czytnika (podłączasz 5V wyprowadzasz 3V + jakąś filtrację na wyjściu), zasilić proca (częstotliwość zmienić na 8MHz max) i po testować.

Ostatnio edytowano 15 mar 2014, o 12:31 przez ciamciak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 mar 2014, o 12:31 
Użytkownik

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem proponujesz wykorzystać napięcie 3,3V z czytnika karty SD do zasilenia procka Atmega16?,ale mój procesor Atmega16A-PU wg. noty katalogowej nie jest przystosowany do pracy z takim napięciem jest tylko na 5V :-(

PostNapisane: 15 mar 2014, o 12:33 
Użytkownik

Na 5V bo może pracować na 16MHz i na 3,3V przy takim taktowaniu pewnie by się wieszała.
Ale jak zmniejszysz jej prędkość do 8MHz lub mniej (ograniczenie wersji L), to może będzie działać poprawnie na niższym napięciu.

PostNapisane: 15 mar 2014, o 13:05 
Użytkownik

#ciamciak# napisał(a):
Na 5V bo może pracować na 16MHz i na 3,3V przy takim taktowaniu pewnie by się wieszała.
Ale jak zmniejszysz jej prędkość do 8MHz lub mniej (ograniczenie wersji L), to może będzie działać poprawnie na niższym napięciu.

To o czym piszesz nie rozwiązuje problemu translacji poziomów na magistrali SPI, co w tym przypadku jest kluczową sprawą .

PostNapisane: 15 mar 2014, o 13:07 
Użytkownik

Dlaczego nie rozwiązuje, przecież po obu stronach będzie 3.3V?

PostNapisane: 15 mar 2014, o 13:15 
Moderator

z tego schematu można wywnioskować następujące rzeczy:

1. filtracja zasilania - TRAGEDIA :( ... jest TYLKO jeden kondek elektrolityczny 10uF
2. karty w zależności od rodzaju potrafią w momencie zapisu odsysać skokowo dość duży prąd więc jeśli nie będzie jakiegoś większego elektrolity np ze 22uF (może go wymień na taki) to później będziesz miał efekty że np jedne karty będą działać inne nie
3. tak się zastanawiam - po choinkę takie moduły bez jakiegokolwiek buforowania (translacji napięć) ? :( - no ale pewnie dla producenta tylko najniższa cena się liczy i wielkość sprzedaży a user niech sobie radzi sam :(
4. przy dostarczeniu do modułu +5V wynika że karta będzie ładnie zasilana 3,3V ale co z tego - jeśli np docelowy układ będzie zasilany też z +5V ??? ... toż bez translacji napięć nie dość że albo nie będzie to w ogóle działać ale można też uszkodzić kartę albo kartę i procka :(

5. tak możesz zasilić swojego procka ATmega16 napięciem +3,3V - nic się nie stanie - będzie działać ustaw mu tylko taktowanie na wewn. oscylator 8MHz w fusebitach

6. tylko teraz uważaj - bo jak będziesz chciał do tegoż procka podłączyć np wyświetlacz LCD to ??? to znowu możesz mieć ZONK'a bo większość wyświetlaczy działa poprawnie przy zasilaniu +5V a na 3,3V nie będzie na nich nic widać. Więc jeśli trafiłeś na taki LCD co to zadziała z 3,3V to masz szczęście

7. no i teraz taki niby fajny moduł - a bez translatora napięć - więc i żadnych większych osiągów co do transferów z karty przy większym taktowaniu procka kwarcem sobie nie poćwiczysz. A teraz co dokupować translator ? no można ale to dojdzie ci co kolejna dodatkowa płyteczka ? można i tak ... jako translatora można użyć oczywiście np 74LVC125

PostNapisane: 15 mar 2014, o 23:25 
Użytkownik

OK,jeśli dobrze zrozumiałem to tak:

1) Wymieniam kondensator na 22uF.
2) Podłączam Atmegę na 3,3V oraz moduł karty SD także na 3,3V do pinu tak tam opisanego.(pin na module karty oznaczony jako 5V zostawiam nie podłączony.
3) Ustawiam fusebity procka na wewnętrzny oscylator 8MHz
4) Nie potrzebuję teraz translacji sygnałów ponieważ zarówno procek jak i moduł zasilane są takim samym napięciem 3,3V i z tego samego źródła zasilania.
5) Najlepiej nie będę korzystał z LCD HD44780 bo jest on na 5V i dlatego skorzystam z terminala np:Putty

I jeszcze jedno w jaki sposób w prosty ale sensowny sposób zbić napięcie 5V z mojego stabilizatora na płytce testowej na 3,3V ? i czy mógłbym wykorzystać do tego stabilizator LM1117-3.3 który znajduje się na module karty SD ?

PostNapisane: 16 mar 2014, o 00:14 
Moderator

na wszystkie pytania - TAK

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 mar 2014, o 00:33 
Użytkownik

Dziękuję bardzo Tobie Mirku oraz pozostałym kolegom za pomoc i odpowiedzi na moje pytania.
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:-)

PostNapisane: 16 mar 2014, o 03:25 
Użytkownik

A byleś na stronie producenta geeetech.com tam jest info
http://www.geeetech.com/wiki/index.php/ ... ard_Module
http://www.geeetech.com/sd-card-reader- ... p-170.html
chyba pomoglem ?:)

PostNapisane: 16 mar 2014, o 12:21 
Użytkownik

mirek1968 napisał(a):
I jeszcze jedno w jaki sposób w prosty ale sensowny sposób zbić napięcie 5V z mojego stabilizatora na płytce testowej na 3,3V ? i czy mógłbym wykorzystać do tego stabilizator LM1117-3.3 który znajduje się na module karty SD ?

Jak doprowadzisz 5V do slotu karty to na pinie "3.3V" powinno pojawić się odpowiednie napięcie.
Co do wydajności prądowej to się nie wypowiem, bo jeszcze tematu kart pamięci nie przerabiałem.
LCD powinien latać na 3.3V, tylko trzeba pewnie będzie zmienić ustawienie kontrastu.

PostNapisane: 16 mar 2014, o 21:16 
Użytkownik

A więc tak po pierwsze Info dla foreste .
Ten schemat podany na linku strony producenta jest jakiś inny niż ten mój który widać powyżej na początku moich postów tzn. mój moduł kart SD posiada cztery rezystory 10K i cztery kondensatory oraz stabilizator AMS1117-3,3V których nie przedstawia schemat z Twojego linka.(nie wiem z czego wynika taka rozbieżność na tych schematach?)

Po drugie to info dla #ciamciak#.
Jak się domyślam proponujesz zasilić moją całą płytkę testową napięciem 3,3V ze stabilizatora modułu czytnika karty SD po wcześniejszym zasileniu tego modułu 5V ze stabilizatora mojej płytki testowej(musiałbym przeciąć ścieżkę na mojej płytce testowej za stabilizatorem żeby doprowadzić napięcie 5V tylko do modułu karty SD (np.jakimś kabelkiem),następnie musiał bym ponownie kabelkiem doprowadzić napięcie 3,3V z pinu modułu karty SD do listwę kołkową 5V mojej płytki testowej.
W sumie mogę tak pokombinować i zmodyfikować lekko płytkę testową.Jk znajdę troszkę czasu to się pobawię z tym.:-)
Wydajność prądowa tego stabilizatora AMS1117-3,3V to 1A także jest wystarczająca żeby zasilić całą płytkę testową(tak myślę)

Jeszcze jedno a co z SPI czyli co z zasilaniem układu MAX232 ,czy może być zasilany napięciem 3,3V?

PostNapisane: 16 mar 2014, o 22:51 
Użytkownik

@mirek1968
Coś mniej więcej w tym stylu.
Jeżeli masz jakiegoś dodatkowego 7805, to nie musisz ciąć ścieżek, możesz złożyć dodatkowe zasilanie dla tego LM1117, bez odłączania tego z płytki. Jednak kabli będzie sporo, chyba już lepiej tą translację sobie jakoś dosztukować.

Poza tym może masz USBASP ze stabilizatorem 3,3V, to nie trzeba będzie kombinować.

Odnośnie MAX232 to chyba chodziło o UART, a nie SPI.
Jednak nie wiem jak to się będzie zachowywać przy niższym napięciu.
Może masz jakąś przejściówkę USB-TTL która może pracować z takim napięciem. Albo odpal ten wyświetlacz, może zadziała (sam mam dwa jakieś totalne chinole i działają).

PostNapisane: 17 mar 2014, o 02:30 
Użytkownik

A możesz podać model tego czytnika tzn wypisz wszytsko co masz napisane na pcb tzn nie spisuj tylko symboli elementów ;).

PostNapisane: 17 mar 2014, o 20:52 
Użytkownik

#ciamciak#
Mam programator usbasp tylko podający napięcie 5V bez stabilizatora.
Pytałem o zasilanie układu MAX232 oczywiście niema on nic współnego z SPI(pomyliło mi się):-)
Na razie niestety nie mam czasu pokombinować z tymi napięciami 3,3V,może udam mi się kupić jakiś tani translator sygnałów
5V na 3,3V,może tu na tym forum Atnela ktoś ma taki zbędny-zobaczę.

foreste Co do Twojego pytania to nic nie pisze na module tylko strona internetowa geeetech.com:-)

Mam do Was koledzy jeszcze takie z innej beczki pytanie.
Kupiłem sobie kiedyś taki Moduł odtwarzacza wiadomości ISD1820 i chciałbym sie zapytać w jaki sposób można wzmocnić sygnał wyjściowy tego modułu bo do mikrofonu muszę krzyczeć żeby ledwo coś usłyszeć w głośniku.Interesuje mnie taki prościutki wzmacniacz na jednym tranzystorze np:BC107 bo takie mam .głośniczek mam 2W taki jak zalecają producencji tego modułu.

Obrazek

PostNapisane: 22 mar 2014, o 20:51 
Użytkownik

Podłączyłem zasilanie 3,3V na moją płytkę testową Atmega16 z programatora usbasp i teraz mam zasilany procesor ,kartę SD oraz uarta tym napięciem.
Niestety na terminalu Putty nic mi nie wyświetla,wgrałem program z BB o nazwie TEST_FAT_FS co może być powodem?
Proszę o pomoc:-)

Ustawiłem fusebity na procesorze na wewn oscylator 8MHz.

PostNapisane: 22 mar 2014, o 21:16 
Moderator

Poczytaj może ten świeży wątek:

topic6389.html

PostNapisane: 22 mar 2014, o 22:15 
Użytkownik

Dodałem poprawki do 15_TEST_Petit_FS bo na razie chciałbym zacząć od prostszego przykładu żeby zrozumieć to.
Jest jeden problem w mojej płytce testowej wykorzystane są piny portu B do obsługi LCD (PB4 do PB7 jest zajęte) a więc nie mogę skorzystać z LCD bo jest konflikt pinów z SPI do karty SD(wykorzystywane te same piny procesora)
W więc jak myślę muszę dołączyć dodatkowe biblioteki uarta do projektu i wykasować pliki LCD do obsługi wyświetlacza i skorzystać z wyświetlenia wyniku na terminalu Putty.
Jeśli się gdzieś zagubiłem to proszę o porady:),co dalej z tym zrobić

PostNapisane: 22 mar 2014, o 22:16 
Moderator

No to dość oczywiste że nie może być na tych samych pinach i LCD i SPI

PostNapisane: 22 mar 2014, o 23:03 
Użytkownik

Tak myślałem.
A w przypadku programu 15_TEST_FAT_FS tam wyświetlanie wyniku jest na terminalu i jest tam taki plik rtc.c ,czy jest to plik do obsługo zegara RTC (tego co opisywałeś w BB ?) działającego po I2C?,czy jest on niezbędny ?
Ja na mojej płytce testowej posiadam inny RTC który nie działa po I2C jest to układ zegara DS1302 (3-wire).
Ale pomijając ten fakt i tak chcę zacząć od łatwiejszego PetitFS ,bo przyznam się że jak zaglądam do kodu programu FAT_FS to " już wiem że nic nie wiem" :-)

PostNapisane: 23 mar 2014, o 17:00 
Użytkownik

Mam dokładnie taki sam problem jak kolega swibno z
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język html4strict
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Przerobiłem bibiotekę PetifFs na wyświetlani wyniku poprzez uart do terminala Putty.
Wygląda to tak proszę o sprawdzenie kodu.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

moduł karty SD zasilam z programatora usbasp 3,3V razem z procesorem Atmega16 taktowanego oscylatorem wewn 8MHz.
Na terminalu widzę tylko:

Obrazek

Pytanie nr.1
Jak powinna być sformatowana karta SD do ego projektu w Fat czy Fat32?,czy może to obojętne jest?

Kolega wymienił kartę SD i pomogło mu to,pewnie i ja muszę tak samo postąpić? ,pomimo że karta jest w 100% dobra i odczytuję ją na każdym kompie.
Proszę o sugestje i pomoc i oczywiście o sprawdzenie przerobionego na terminal kodu.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 16:44 
Użytkownik

Niestety jak widzę brak jakiegokolwiek zainteresowania moim problemem ,no cóż dzięki i za te kilka postów i odpowiedzi.
pozdrawiam :-(

PostNapisane: 25 mar 2014, o 18:28 
Moderator

mirek1968 napisał(a):
Niestety jak widzę brak jakiegokolwiek zainteresowania moim problemem

Kolega widzę nie za bardzo rozumie pewnej kwestii. To nie jest programowanie na PC a tam każdy ma takie same warunki i ten sam system powiedzmy. Tu żeby coś pomóc, sprawdzać ... a SZCZEGÓLNIE bardziej skomplikowane projekty do jakich należy niewątpliwie obsługa kart pamięci ... łatwiej jest pomóc jeśli się np pracuje na takim samym sprzęcie konkretnie.

Dlatego nie dziw się że mało kto może się domyśleć co dalej może być nie tak skoro problemy mogą w większości leżeć po stronie sprzętowej a nikogo nie ma obok ciebie. Pewnie gdyby ktoś miał akurat taki sam czytnik kart jak ten twój i by mu to działało poprawnie to pewnie by coś napisał ..... ale jak mówię - do ciebie to nie dociera - jak widzę :(

Teraz już pewnie wiesz dlaczego mi o wiele łatwiej pomóc gdy ktoś testuje to na naszym module

http://atnel.pl/micro-sd-adapter.html

z tej prostej przyczyny - że gdy ktoś ma kłopot to wprost mogę wziąć jego kod i sprawdzić u siebie bo też mam taki czytnik i szybciej dojść gdzie leży problem. Dlatego pokazywałem ci link do podobnego tematu.

Strefa czasowa: UTC + 1