Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lut 2025, o 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Mini chat
PostNapisane: 10 mar 2014, o 20:34 

No ja czekam co tam janeczqu zmajstruje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2014, o 20:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

no już jest :D
trzeba tylko poprosić o zaproszenie :lol:

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:26 
Użytkownik

Popsuliście chat nie ładnie :).

PostNapisane: 10 mar 2014, o 23:22 
Użytkownik

Ciekawe dlaczego nie ma chatu, a szkoda. Nie raz sam zadawałem takie pytanie "na szybko". Wątku na forum nie było warte, a problem istniał. Opłakiwać będę długo, choć mam nadzieję, że wróci. Co do "sytuacji na chacie" to czy ktoś mógłby coś więcej powiedzieć?

A tak poza tym - na chacie była niedawno rozmowa o stm32f429 i chciałem ją w archiwum odszukać, bo mi linki uciekły. Czy jest szansa na odzyskanie? Udostępnienie?

PostNapisane: 11 mar 2014, o 00:11 
Użytkownik

No cóż nieźle mnie zaskoczyło znikniecie Minichata dziś i jest mi przykro z tego powodu.

Co było to było i się nie odstanie i nie ma co analizować, a decyzje zarządu forum należy uszanować.

Raczej trzeba by się zastanowić co zrobić aby zarząd forum zdecydował się znów przywrócić chata o ile zakłada w ogóle taka możliwość.

Póki co taki pomysł nie mój ale mi się spodobał i postanowiłem go opublikować do szerszej dyskusji.

Rozumiem że zarząd forum poirytował się jakością konwersacji na chacie, a także tym iż zapewne wchodzą młodzi nowi ludzie i widzą niezrozumiałe wywody lub też czasem trafi się osoba robiąca sobie nie sympatyczne żarty itp. co może też nowych odstraszać a w innych budzić zażenowanie.

Pomysł jest taki aby możliwość chata pojawiła się dla użytkowników posiadających pewną ilość postów. Ja bym nawet dał 150 - 200 no i z min. 10 pochwał (sam się nie kwalifikuję) ale myślę że jest już to sporo pisania i wczuwania się w tematy - i oczywiście nie mają to być posty - typu: fajne, ok, no, mi się też podoba itp. Tylko wypowiedzi wnoszące coś do tematu, dające spostrzeżenia, odczucia - myślę że finalnie zarząd forum po osiągnięciu pułapu przez użytkownika by decydował przy przyznać komuś możliwość forumowego chata.
Dodatkowo było by to motywacją dla użytkowników żeby aktywnie uczestniczyć w tematach forum, a także pogłębiać swoją wiedzę by udzielać odpowiedzi - np. wyczytując w książkach, szukając w internecie.
Ale po osiągnięciu nawet wymaganego progu i przyznania chata to żeby użytkownik nie spoczął na laurach to np. m.in 25-30 postów miesięcznie żeby zachować prawo do chata.
Myślę że jakby ktoś tak wypracował posty, udzielanie się itd. to by mu naprawdę zależało i nie chciał by tego stracić jakąś głupawą rozmową, obrażaniem drugiego użytkownika, wygłupami żartami nie na miejscu itp. nie twierdze że chat ma być dla sztywniaków ale żeby był na poziomie.
Dodatkową korzyścią myślę jest sporo dodatkowych tematów, odpowiedzi na forum i jego szybszy rozwój.

To oczywiście moje przemyślenia i można się z nimi nie zgadzać. Myślę po prostu nad rozwiązaniem. Może ktoś ma inny ciekawszy pomysł.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 00:51 
Użytkownik

Sorki Intre, ale uważam to za zły pomysł. Czat w "nagrodę" za posty to nie do końca będzie ok. Można równie dobrze powiedzieć: "dostaniesz pomoc, jeśli będziesz uczestniczył na forum". Myślę że to nie jest do końca idea czatu.
W sumie wtedy czat będzie do niczego. Skoro będą tam siedzieć sami wyjadacze, a początkujących nie będzie to kto komu ma pomóc?? Co będzie miał począć taki początkujący aby się znaleźć na czacie... pochwały nie dostanie, bo sam mało potrafi, a postów będzie nabijał z prostymi pytaniami na które zawsze odpowiedź padała na czacie.

Nie mówiąc już o pochwałach... rzadko który użytkownik je wystawia.
Segregacja zmieniłaby kompletnie czat... to nie byłoby to samo -- możliwe że pusto.

Według mnie albo czat powinien zostać takim jaki był, albo go usunąć. Taka segregacja przysporzy same nie potrzebne rzeczy (spam, bezsensowne odpowiedzi i powielanie tematów)

EDIT

Cytuj:
może tym, którzy mają większą "range" na forum dać prawo do blokowania czatu komuś, lub np gdy w danej rozmowie 3 osoby jakoś "zaznaczą" niefajne zachowanie kogoś to wtedy go zablokuje.

W sumie to jest dobry pomysł. Dać "czatowego moda" użytkownikowi który najczęściej siedzi na czacie. Ktoś by narozrabiał to np. 7 dni zakazu udzielania się na czacie.

Proszę tego postu nie brać jakbym ja uważał siebie za fachowca itp.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 01:17 
Użytkownik

LogTeam dobrze prawisz mnie taki jak był się podobał i jestem zdania że było ok. Jednakże sam dobrze wiesz i pamiętasz że czasem kogoś ponosiło więc trzeba coś z tym zrobić by takie sytuacje nie miały miejsca. Zgodzie się że progi może są wysokie jednakże wiem że idą czatu były raczej luźne rozmowy i konwersacje a do pomagania jest raczej temat na forum bo ciężko komuś pomóc co daje Ci jakiś fragment kodu i pisze że mu nie działa, raczej musi być opis, schemat, założenia, kod programu itd. sam też tak błędnie na początku zakładałem że się tak da jednakże szybko zrozumiałem że założony temat na forum jest bardziej wartościowy i tez odpowiedzi zostają dla innych na chacie to przepada. (sam kolega icer_cmg odczuł to własnie na własnej skórze, miałby post to by nie musiał od początku prosić o linki itd.) Ja bym określił chat jako miejsce do poznawania ludzi, trochę rozrywki, ewentualnie ciekawe linki, jakiś żart w czasie pracy nad urządzeniem, kodem dla relaksu tak to odbierałem i mi się bardzo to podobało.

Inny pomysł do przemyśleń.
Tak jak na znanym portalu aukcyjnym jak się rejestrujesz podajesz swoje dane dla tamtego portalu oni je weryfikują przesyłając list na adres zamieszkania ty odsyłasz - prze co firmujesz swoje konto własną osobą, nazwiskiem - dzięki temu nie będzie przypadkowych osób bo jesteś namierzalny, weryfikowalny fakt dodatkowa praca dla moderatora czy zarządu forum.

Cytuj:
Cytuj:
może tym, którzy mają większą "range" na forum dać prawo do blokowania czatu komuś, lub np gdy w danej rozmowie 3 osoby jakoś "zaznaczą" niefajne zachowanie kogoś to wtedy go zablokuje.

W sumie to jest dobry pomysł. Dać "czatowego moda" użytkownikowi który najczęściej siedzi na czacie. Ktoś by narozrabiał to np. 7 dni zakazu udzielania się na czacie.

też ciekawy pomysł - tylko nie zawsze są akurat na chacie 3 osoby. Często zwłaszcza wieczorem czy w nocy są 2.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 01:43 
Użytkownik

Fakt - nie da się wróżyć z fusów ;) - gdy jest większy problem to pomóc można jedynie na forum. -- Choć ostatnio kolega przedstawił schemat, problem i chwila moment znał odpowiedź a problem został rozwiązany. I tak mniej więcej działa u nas czat.
Ktoś potrzebuje elementu w eagle, nie może znaleźć nic w necie to pisze na czacie i ma odpowiedź ;)

Wystarczy nawet do DIY zajrzeć i widać tylko wpisy typu: "Dzięki pomocy kolegów z czatu..."

Sam ostatnio potrzebowałem pomocy przy założeniach do projektu. Nie chciałem już zaśmiecać forum to narodziła się burza mózgów na czacie i projekt wręcz sam się zrobił ;) Potem tylko wszystkie podpowiedzi zapisałem i nie było problemu.
Ale to można rozpisywać w nieskończoność ;)

Cytuj:
Tak jak na znanym portalu aukcyjnym jak się rejestrujesz podajesz swoje dane dla tamtego portalu oni je weryfikują przesyłając list na adres zamieszkania ty odsyłasz - prze co firmujesz swoje konto własną osobą, nazwiskiem - dzięki temu nie będzie przypadkowych osób bo jesteś namierzalny, weryfikowalny fakt dodatkowa praca dla moderatora czy zarządu forum.

Trochę zamieszania by było - a to tylko czat i nie każdy chciałby ujawniać swoje dane.
...Trzeba też wziąć pod uwagę to że czat do tej pory funkcjonował.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 09:32 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chciałbym się przyłączyć z prośbą i kolegą icer_cmg i przywrócenie tego info z archiwum. Także potrzebuje tych linków.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 15:41 
Użytkownik

Człowieka chwile nie ma a tu nie ma czata :(

PostNapisane: 11 mar 2014, o 17:08 
Użytkownik

redie będziesz miał więcej czasu na czytanie BB :)

PostNapisane: 11 mar 2014, o 17:16 
Użytkownik

Czytam przecież... Ja czytam wieczorem leżąc w łóżku ewentualnie [...] siedząc :P Tam gdzie sie najlepiej myśli ;)

PostNapisane: 11 mar 2014, o 22:36 
Użytkownik

A tak w ogóle, to dlaczego wyłączono czat??

PostNapisane: 11 mar 2014, o 23:11 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Za karę ;-)

PostNapisane: 12 mar 2014, o 17:34 
Użytkownik

Bardzo potrzebuję chatu... Bez niego nie ma sensu siedzieć na forum i pisać bez sensu tematy... Mam kilka pytań na które na chacie od razu jest odpowiedź, a na forum w temacie trzeba czekać bardzo długo... Czy to forum upada, coraz mniej osób widzę... Rzadko jest kila,reza, o sunie nie wspomnę...

PostNapisane: 12 mar 2014, o 17:52 
Użytkownik

A moje zdanie jest takie.
Co zadałem pytanie na czacie to w 80% byłem zbyty poza tym forum jest od tego by pisać tematy dzięki czemu każdy może użyć opcji szukaj i odnaleźć interesujący go temat.

Pytanie na czacie = odpowiedz dla 1 osoby, a forum jest po to by pomagać wszystkim i odpowiadać w temacie dzięki czemu każdy może uzyskać odpowiedz.

Nie mniej czat by się przydał przynajmniej po to że zawsze można pogadać :) oby kulturalnie.

PostNapisane: 12 mar 2014, o 18:29 

redie napisał(a):
Bardzo potrzebuję chatu... Bez niego nie ma sensu siedzieć na forum i pisać bez sensu tematy... Mam kilka pytań na które na chacie od razu jest odpowiedź, a na forum w temacie trzeba czekać bardzo długo... Czy to forum upada, coraz mniej osób widzę... Rzadko jest kila,reza, o sunie nie wspomnę...

Po pierwsze jestem ;), może ostatnio bardziej z doskoku, ale mam gruby remont (tzn. muszę zrobić remont przedpokoju "generalny" od podłogi do sufitu) co by mieć lepszy współczynnik WAF do Rigol DS2062A :D

Po za tym, dzięki braku czata, nauczycie się w końcu korzystać z forumowej wyszukiwarki i google :P

Forum przeżyło nalot łosi przy akcji GLS i odczuwamy echa tego nalotu :lol:
Jak się wyrówna leje po bombach to i czat wróci.

PostNapisane: 12 mar 2014, o 18:29 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

redie napisał(a):
Czy to forum upada, coraz mniej osób widzę...

Nie, nie upada. Wygląda na to że część osób siedziała tylko na czacie.

Mirek się musi zastanowić czy włączyć czat. Ale jak ładnie poprosicie... :lol:

PostNapisane: 12 mar 2014, o 18:39 
Użytkownik

Mirku prosimy :P Obrazek

Ostatnio edytowano 12 mar 2014, o 19:13 przez LogTeam, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 mar 2014, o 19:07 
Użytkownik

LogTeam napisał(a):
Mirku prosimy :P Obrazek

No Log ten to był super i o czym teraz myśli

PostNapisane: 13 mar 2014, o 15:38 
Użytkownik

Dziekujemy za czat :)

Tytuł: Mini chat
PostNapisane: 14 mar 2014, o 05:16 
Użytkownik

redie napisał(a):
Rzadko jest kila,reza, o sunie nie wspomnę...

Ale za to śledzę wszystko co sie dzieje.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1