Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 sty 2025, o 23:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Magistrala ISA
PostNapisane: 10 mar 2014, o 10:14 
Użytkownik

Natknąłem się ostatnio na kilka projektów wykorzystujących stare (można by wręcz rzecz zabytkowe) karty ISA, w roli interfejsów wejścia-wyjścia do mikrokontrolerów AVR.
Tutaj można chociażby znaleźć ciekawy projekt mikroserwera WWW z ATmegą32 i kartą sieciową ISA. Wiem, że w dzisiejszych czasach o wiele łatwiej będzie użyć ENC28J60 albo W5100, że o modułach WiFi nie wspomnę. Jednak nie zmienia to faktu, że rozwiązanie jest interesujące.
Tutaj natomiast widzimy kartę VGA, podłączoną do ATmegi.

Tak się zastanawiam, czy dałoby się podłączyć kilka kart do jednej magistrali zrealizowanej programowo na portach ATMegi? Możliwość jednoczesnego korzystania z łączności LAN, generowania grafiki VGA i dźwięku za pomocą jakiejś karty dźwiękowej jest całkiem obiecująca.

Ktoś może tego próbował, albo przynajmniej zetknął się już z takim projektem? Istnieją może jakiegoś gotowe biblioteki/sterowniki? ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 mar 2014, o 13:27 
Moderator

Bardzo ciekawe projekty ;)

PostNapisane: 10 mar 2014, o 21:22 
Użytkownik

Ktoś może ma pojęcie jak wygląda komunikacja za pośrednictwem tej magistrali i czy na AVR-ach dałoby się zaimplementować obsługę kilku kart w jednym urządzeniu? To byłoby całkiem fajne rozwiązanie. Co prawda urządzenie się dosyć mocno rozrasta w stosunku do rozwiązania z małym układem SMD, jednak to też może mieć swoje zalety. Katę LAN na ISA można dostać dosłownie za kilka złotych, a mamy na niej wszystko czego trzeba, włącznie z izolacją, gniazdkami itp. No i zazwyczaj taka karta będzie miała złącze BNC, co daje możliwość skorzystania z topologii magistrali. Myślę, że dla starego modemu telefonicznego też można by znaleźć jakieś zastosowane w sterowniku.

Tak swoją drogą nie znam niemieckiego. Ktoś może rzucić okiem na TEN materiał? Dlaczego na obrazku zaznaczono jakieś elementy do usunięcia i ścieżki do przecięcia? Czy dałoby się to zrobić bez modyfikowania karty? Jak to się ma do podłączenia samego RTL8019 do ATmegi?
Wydaje mi się, że gdzieś powinienem mieć taką sieciówkę, chyba nawet na tym samym układzie.

PostNapisane: 10 mar 2014, o 23:00 
Użytkownik

Oprocz czysto akademickich rozwazan nie widze zastosowan k watpie zeby wyskoczyl nagle tlum osob ktore zjadly zeby na podlaczaniu urzadzen magistrali isa do avr. Stracisz duzo wlosow jak bedziesz to probowac pozenic.

PostNapisane: 11 mar 2014, o 15:31 
Użytkownik

charsz napisał(a):
Oprocz czysto akademickich rozwazan nie widze zastosowan k watpie zeby wyskoczyl nagle tlum osob ktore zjadly zeby na podlaczaniu urzadzen magistrali isa do avr. Stracisz duzo wlosow jak bedziesz to probowac pozenic.

Czy ja wiem? Nie powiedziałbym, że to aż takie niszowe rozwiązanie. Z tego co mi wiadomo właśnie w ten sposób ludzie podłączali AVR-y do sieci, zanim Microchip upowszechnił ENC28J60. Niektórzy wykorzystywali całe karty z pecetów, inni sięgali po sam sterownik RTL8019.

Jeśli się poszuka, to na Googlach można natknąć się na kilka projektów, nawet polskich. Są też teoretyczne opracowania, widziałem gdzieś np. rozpiskę wyprowadzeń i rejestrów RTL8019.

Mnie natomiast interesuje inna sprawa. Właściwie wszystkie z tych projektów komunikowały się z jedną kartą/układem. Ja jestem ciekaw jak bardzo kłopotliwe byłoby skomunikowanie z MCU kilku kart, np. sieciówki, modemu i karty graficznej.

PostNapisane: 13 mar 2014, o 08:07 
Użytkownik

Napisze bardziej na wprost:
- musisz sam wziac specyfikacje i wyczytac to co potrzebujesz
- bedziesz musial sam pozniej rozwiazywac problemy

bo to rozwiazanie niszowe i nie sadze zeby ktos sie tym bawil/korzystal profesjonalnie ;)

PostNapisane: 13 mar 2014, o 08:44 
Użytkownik

charsz napisał(a):
bo to rozwiazanie niszowe i nie sadze zeby ktos sie tym bawil/korzystal profesjonalnie ;)

Przykłady dostępne w sieci zdają się mówić co innego. :)
To prawda, że większość z nich wykorzystuje sam chip RTL8019, ale przecież magistrala dokładnie ta sama. Wygląda na to, że było to całkiem popularne rozwiązanie, zanim Microchip uprościł sprawę wypuszczając na rynek ENC28J60. Oczywiście wtedy wymagało to zastosowania jednego z większych AVR-ów, z uwagi na ilość pinów potrzebnych do obsługi transmisji równoległej.

Na Allegro można znaleźć gotowe moduły z RTL8019, widziałem też kiedyś jakąś aukcję całego serwerka z tym sterownikiem i Megą 128. Warto też zerknąć TUTAJ. Nie powiedziałbym więc, że nikt się tym nie zajmował. Zapewne istnieją już jakieś gotowe sterowniki do uIP, więc nie sądzę, żeby trzeba było od podstaw pisać niskopoziomowe funkcje obsługi sprzętu.

W tym wątku na Elektrodzie ktoś wspominał o podłączaniu tego układu do magistrali dodatkowej pamięci, nawet współdzielone z dodatkową pamięcią. Może więc dałoby się też umieścić więcej urządzeń ISA? Nie chce mi się wierzyć, że nikt nawet teoretycznie nie ma na ten temat żadnego pojęcia...

Strefa czasowa: UTC + 1