Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 04:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2014, o 16:32 
Nowy

Witam, pierwszy post, pierwszy problemik. Ogólnie zestaw ATB 1.04 działa doskonale, a bazuję na świetnych poradnikach i książce p. Mirka ale do rzeczy. Na płytce stykowej uruchomiłem sobie woltomierz na mega8 i wszystko działa (działało) bez problemu. W pierwszej fazie prób zasilanie płytki i procka było z zestawu. W drugiej fazie przeszedłem na własne zasilanie płytki stykowej 12v przez lm7805 po wcześniejszym rozłączeniu od zestawu. Nadal wszystko działało do momentu pierwszego przeprogramowania uC na zasilaniu z zasilacza (płytka i zestaw były połączone że sobą masą i programatorem. Po jednej próbie wgrania programu z poziomu eclipsa procek przestał ze mną gadać. MKAvCalkulator już nie widzi uC, błąd rc=-1. Jestem w kropce i totalnie zapętlony. Co może być powodem takiego stanu rzeczy ? Prawdopodobnie ją jestem powodem ale będę wdzięczny za sugestie.[/size][/size]

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2014, o 16:42 
Użytkownik

rc=1 To z reguły błąd lub przerwa w połączeniach układu :!:

Kolego jest mnóstwo tego typu tematów na forum,trochę poszperaj. :)

Zajrzyj chociażby do tego poradnika Mirka.

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/av ... aczac.html

Ostatnio edytowano 10 mar 2014, o 00:18 przez Waldek_jb, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 mar 2014, o 16:57 
Użytkownik

Przeprogramowałeś na zewnętrzny kwarc? Jeżeli tak, to czy jest on podłączony? Jeżeli nie będzie podłączony, to procek nie będzie widziany przez MkAvrCalculator.

PostNapisane: 9 mar 2014, o 19:05 
Nowy

Procek pracował na wewnętrznym 8MHz. Nie ma komunikacji ani na 8, ani na niższych częstotliwościach z ptaszkiem na sck w MKAvrCalkulatorze. Co mi nie daje spokoju to to, że zostały przepięte tylko przewody zasilające. z płytki zestawu na stykówkę ze stabilizatorem. Zastanawiam się czy powodem mogą być np. luźne przewody zasilające i/lub sygnałowe podczas wgrywania programu. Jeszcze dzisiaj próbuję wgrać gotowy plik z poziomu Calculatora ale obawiam się, że nie da rady bo ciągle występował błąd sugerujący złe połączenie Nie mam w tej chwili możliwości ponownego zerknięcia do videoporadników ale na pewno to zrobię bo nawet za n-tym razem oglądania zauważa się interesujący szczegół.

PostNapisane: 9 mar 2014, o 20:30 
Moderator

połączyłeś GND stykówki i GND ATB w trakcie programowania czy nie ?

PostNapisane: 9 mar 2014, o 22:45 
Nowy

Tak GND były połączone.
Zasilanie programatora z USB.

Aktualnie próbowałem wgrać plik .hex ale jak przypuszczałem nie dało rady. (no bo niby jak, całkowicie "go" rozumie)

Jako, że nie wykrywa kontrolera wybrałem ręcznie ATmega8 i :

avrdude: BitBang OK
avrdude: pin assign miso 3 sck 5 mosi 6 reset 7
avrdude: drain OK

ft245r: bitclk 4800 -> ft baud 2400
ft245r: bitclk 4800 -> ft baud 2400
avrdude: ft245r_program_enable: failed
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

Gdy próbuję odczytać podłączony AVR, otrzymuję komunikat :
Błąd AVRDUDE - nie odpowiada podczas próby dostępu do portu: ft0

Taki sam komunikat jakby nic nie było podłączone do programatora.
Zaczynam się godzić z tym, że procek odleciał i nie wróci ale przyczyna? hmm... to jest teraz dla mnie najważniejsze.

PostNapisane: 9 mar 2014, o 22:50 
Moderator

jeśli to procek taktowany 1MHz (z fabryki) to zaznacz w programie PTAKA o nazwie "slowsck"

PostNapisane: 9 mar 2014, o 23:03 
Nowy

Był nowy ale zaraz przy pierwszej próbie podłączenia oczywiście po zaptaszkowaniu zmieniłem częstotliwość taktowania na 8MHz. Wielokrotne przeprogramowanie podczas testów działało w jak najlepszym porządku do czasu jedynego przeprogramowania na "zewnętrznym zasilaniu. I gdzieś tu jest błąd.
Mam jeszcze ATtiny45 i jestem wstanie poddać go pod test. Trudno jeśli padnie to będzie im raźniej w Krainie Wiecznych Łowów.

I już po testach mimo późnej godziny z ATTiny45. Krótko: zasilanie ATtiny zewnętrzne 12v przez lm7805, programator zintegrowany z płytką testową, zasilany przez USB, programator i stykówka połączone GND. I .... pacjent przeżył. Diodka miga jak ta lala. Jednak ciężko będzie zasnąć dlaczego padła mega8. Skłaniam się ku niepewnym połączeniom na przewodach ale...? Na razie idzie na półkę może kiedyś trafię gdzieś na forum na podobny przypadek i poddam ją reanimacji, choć nikomu tego nie życzę i niech to będzie jedyny przypadek.,

Strefa czasowa: UTC + 1