Cześć, szukam i szukam a znaleźć nie mogę, potrzebuję sterownik, za pomocą którego mógłbym sterować trzema silnikami krokowymi za pomocą portu LPT, co prawda znalazłem bardzo fajny (moim skromnym zadaniem) sterownik w ofercie AVT http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5358.pdf i tu chciałbym wykorzystać projekt płytki bazowej, jednak do samych silników muszę (chyba) zastosować trzy sztuki sterownika silnika krokowego, który jest zbudowany na układzie TA8435, i tu dla mnie zapaliło się czerwone światełko, bo cena tego scalaka przyprawiła mnie o zawrót głowy i tu jest moje pytanie czy istnieje jakaś (tańsza) alternatywa takiego sterownika, która mogła by współpracować z ta płytką bazową, generalnie może to być to zupełnie inny projekt. Proszę podpowiedcie cokolwiek, lub nakierujcie na właściwą drogę, wszelkie podpowiedzi i linki mile widziane
Zacznę od tego że wszystko co mówię może być głupotą, dlatego że na forum jestem nowy, ale powiem to co wiem, a raczej to co wydaje mi się że wiem. Jak działa silnik krokowy dowiemy się na przykład tutaj http://kisse.zut.edu.pl/dydaktyka/tm/pliki/TM_SILN.pdf W zasadzie steruję się impulsami-krokami np o takiej treść "{0x08, 0x04, 0x02, 0x01}" albo inne (zależy jaki sposób sterowania mamy).
Jak by to wyglądało w praktyce? Na laboratoriach wieki temu napisałem taki program na 8051
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A jak to wyglądało by w praktyce:
Prawdopodobnie nic nie pomogłem i wprowadziłem dużo zamieszania ale na tą chwilę posiadam o taki chaotyczny rodzaj wiedzy, a chciałem coś pomóc, więc jak są jakieś bzdury niech jakiś mod zakoloruje to na czerwono i zgoni mnie , się nie obrażę, do usług, ikarus.
Kody wklejamy przy pomocy syntax=c - Różowo-zielony (czyli sraczkowy) J.
Nie wiem ile masz silników do wysterowania ale może Ci to starczy
Towar zmontowany i gotowy do użycia dodatkowo może pracować jako sterownik dwóch silników DC Na znanym portalu akcyjnym parę złotych może być taniej Ale polecam sklep fachowa obsługa i odpowiadają na każde zapytanie jak nie mają na stanie to sprowadzą
Nie wiem ile masz silników do wysterowania ale może Ci to starczy
dokładnie trzy silniki, potrzebne mi są one do takiej można by powiedzieć alla frezarki CNC dzięki wszystkim za linki do stron znalazłem tam trochę ciekawych informacji. Zastanawia mnie pewna rzeczy, a mianowicie chodzi mi o to czy można by do tej płytki bazowej, której schemat znajduje się w linku, który podałem na początku, podłączyć silniki za pomocą układu ULN2803
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]
uparłem się na ten port LPT ponieważ pracą silników bd sterował program Mach3, który to bd generował sygnały sterujące
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości