Oktopus napisał(a):
jaja sobie ze mnie robisz czy jak ??
wyluzuj to dział rybny , wiem ze to są podstawy operowania na plikach i urządzeniach , ale każdy ma prawo do nie wiedzy
W zasadzie to tak właśnie jest :
x64 --> oznacza się systemy oparte o 64 bitowe procesory
x86 --> to oznaczenie starszego systemu opartego o 32 bitowe i zgodne procesory rodziny x86 czyli
---> 086, 286, 386, 486, 586 (nazywane później pentium) wyszystkie pochodzą jednak z tej samej rodziny
Intel x86 którą rozpoczął w zasadzie procesor 8 bitowy 8008 , potem był 8080, 8086 i 8088 stosowane w komputerach
klasy PC XT , tzw 1 generacja, druga generacja to 286 już 16bitowy rozpoczynający niejako gałąź PC AT i tak dalej .
stąd przyjęło sie nazewnictwo dla późniejszych 16 i 32 bitowców właśnie x86 .
Sterowniki zatem jakie macie instalować w systemie 32 bitowym zawsze znajdziecie w gałęzi właśnie x86

W przypadku MCP2200 który nie jest problematycznym układem podobnie jak FTDI , mają dobrze zorientowane sterowniki dla
platform 32 i 64 bitowych i nie stwarzają problemu , mi osobiście wydaje się ze kolega popełnił ten właśnie problem ze sterownikami
z powodu niewiedzy z zakresu nazewnictwa i mylnym przeświadczeniu ze x86 oznacza 86 bitów

to się zdarza
w prawdzie MCP2200 nie udostępnia trybu BIT-Bang , ktory w zasadzie jest niczym innym jak nisko poziomowym dostępem do
portów znanym z FT232R który dzięki temu może pracować jako programator AVR , Udostępnia jednakowoż tryb bezpośredni
dostępu do GPIO co opisałem na przykładzie sterownika USB w programowaniu C# .
MCP2200 poza tym ze jest tańszy tak naprawdę jest mikrokontrolerem PIC18Kxx zaprogramowanym jako ADAPTER USB-ART/GPIO
już fabrycznie daje też możliwość jakiej niema w FT232R gdzie używanie trybu BitBang wyklucza używanie UARTA , w MCP2200
działają jednocześnie oba tryby.
ponadto MCP2200 ma jeszcze tą zaletę że nie jest podrabiany jak FT232 , i można wystąpić do Microchipa o udzielenie bezpłatnej
sublicencji na VID USB .