Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 25 maja 2025, o 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 15 lut 2014, o 16:48 
    Użytkownik

Witajcie!

Jakiś czas temu zainteresowałem się klawiaturami dotykowymi. Jestem ciekawy czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie. Do dyspozycji jest biblioteka QTOUCH lub QMATRIX naszej ulubionej firmy ATMEL. Bardzo dobrym rozwiązaniem są też gotowe układy np. AT42QT2160-MMU AT42QT2160-MMU.
    Bardzo ciekawe jest zbudowanie własnej klawiatury matrycowej 4x4. Jeśli udało Wam się z powodzeniem zrobić płytkę lub uruchomić biblioteki dajcie znać..

POZDRAWIAM
    Dominik

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 15 lut 2014, o 17:39 
    Użytkownik

AT42QT1060 jest bardzo przyjemnym układem -- uzywam go w wielu właśnych projektach a do testów używam
    tej płytki http://kamami.pl/index.php?ukey=product ... tID=184717

nadaje się do testów przed zrobieniem docelowej płytki bo jednak łapie pojemności pasożytnicze
    co widać na tym moim filmiku https://www.dropbox.com/s/1089zcue16dw1 ... Dtouch.AVI
    czasem też potrafi się zawiesić ten akurat kaMOD

fajne jest jednak to że można układy używać i po I2C jak też jak zwykłe przyciski microSWitch

w przypadku używania I2C przy pomocy LED można też pokazywać userowi dostępne opcje zapalając ledy
    przycisków :)

PostNapisane: 15 lut 2014, o 20:01 
    Użytkownik

Uruchomiłem QTOUCH na ATMega ale 3x4. Bardzo przyjemnie działa, jedyny minus to korzystanie ze STUDIO 6, tam można gotowca zrobić, z kolei próba uruchomienia QMatrix się nie udała. Miałem w rękach zestaw uruchomieniowy QT600 i klawiatura QMatrix też strasznie łapała zakłócenia. Jak chcesz to mam kilka układów QT60240 (jeszcze nie umiałem przylutować i nie próbowałem nawet), mogę ze 2 podesłać pod warunkiem, że umieścisz działającą bibliotekę na forum ;)

PostNapisane: 15 lut 2014, o 21:32 
    Użytkownik

Ja zrobiłem i udostępniłem nawet na forum płytkę do MPR121QR2. Jak chcesz, to mogę podesłać ci, bo mam wolnego. Płytkę masz tu: https://www.dropbox.com/s/cgah91ztb8swp ... Keypad.brd https://www.dropbox.com/s/imw9aqxn4pkki ... Keypad.sch

PostNapisane: 19 lut 2014, o 18:25 
    Użytkownik

Biblioteki Atmela nie udało mi się uruchomić.. Jak wyszedłem z masy błędów to nie uzyskałem żadnych rezultatów. Dodam, że do testów ograniczyłem się do jednego przycisku.
    MRP121 - ten układ widziałem chyba na Allegro w jednej z płytek, modułów do Arduino.
    Miałem do czynienia kiedyś z układami AT42QT1010. Poszło w świat trochę płytek i do tej pory żadnych problemów.

3x4 to całkiem rozsądny wymiar. Ja z moim 4x4 trochę się rozpędziłem. Kiedyś zrobiłem bardzo prosty alarm garażowy. Klawiatura i płyta centrali połączone za pomocą RS485. Ostatnio pomyślałem, że do tego projektu pasować będzie klawiatura dotykowa. Oczywiście cały czas myślałem, że w projekcie mam klawiaturę 4x4. Dziś sprawdziłem i to tylko 3x4. Pamięć jednak jest zawodna.

Co do lutowania małych elementów... Pamiętam swoje pierwsze 1206, pierwsze TQFP. Potem już poszło, chociaż 603 dają w kość. Ale jak mus to mus. Nie poddawaj się, trochę treningu i polutujesz wszystko. Układy MLF można położyć na pocynowane pady i potraktować gorącym powietrzem. Powinny ustawić się praktycznie same.

Niestety nie mam czasu robić teraz żadnych płytek. Jeśli mógłbym prosić więcej szczegółów jeśli chodzi o QTOUCH. Może jakieś fotki, Może zrzut ekranu z Atmel Studio. Jak udało CI się zdebagować kod? Temat ciekawy, bo mało kto chwali się uruchomionym urządzeniem.

PostNapisane: 19 lut 2014, o 21:24 
    Użytkownik

Ogólnie walczyłem na mega128A bez użycia wizzarda w atmel studio, ale faktycznie była to droga przez mękę. Dużo maili poszło do supportu, ale działa jak powinno. Raczej nie można się chwalić gotowymi produktami, bo reklama, ale też nie mam problemów z dotykiem, ważna jest w odpowiedniej odległości rozlana masa. po obu stronach płytki (przynajmniej w miejscach gdzie lecą ścieżki do pól dotykowych). Gotowego niestety nie mogę podesłać, ale po zainstalowaniu dodatków w studio przy użyciu wizzard'a zmontowałem 3 przyciski plus slider bez żadnych problemów.

Z gotowców do 12 klawiszy mega164pa ale to też dużo powyżej 10zł, to już taniej 2xmega88PA może obsłużyć do 11 przycisków. Jak będziesz chciał konkretną część z obsługi, to podeślę na forum o ile będę mógł, ale jak pisałem, przy użyciu wizzard'a nie miałem żadnych problemów.

Co do lutowania, to teraz już nie mam żadnych kłopotów ;) wszystko kwestia wprawy!

Strefa czasowa: UTC + 1