Witam! Na wstępie muszę się pochwalić iż jestem początkujący. Moim zamiarem jest stworzenie radia internetowego z gratów z odzysku. Posiadam "kompa" z jakiejś maszyny który pracuje na linuxie. Procesor to AMD Geode SG1200. Na płycie głównej są porty: - 2x USB - 2x Lan - 1x Com - 1x DVI i da się odpalić jakiegoś mini-linuxa z pendriva, a nawet starego windowsa 95...
Wymyśliłem sobie aby do tego projektu wykorzystać Atmegę 8. AVR-ka miałaby sterować wyświetlaczem HD44780, oraz kilka przycisków, m.inn. do kontroli głośności, zmiany stacji radiowej.
Do "kompa" zostanie podłączona karta Wifi na USB oraz karta dźwiękowa także na USB. Tylko jeszcze nie wiem jakiego programu użyć do odtwarzania radia internetowego pod linuxową konsolę...
Mam koncepcję aby Atmegę podłączyć pod USB jako wirtualną klawiaturę i w niej zamieścić adresy stacji radiowych. Na wyświetlaczu - wiadomo - miałaby być wyświetlana nazwa stacji i poziom głośności.
Wyświetlacz mógłby być podłączony przez 74HC164 (bo taki mam) żeby niepotrzebnie zajmować porty, jak się da oczywiście...
To są moje przemyślenia, z wykonaniem jest już problem, dlatego piszę tu na forum.
Może ktoś pomoże takie cudo wykonać, gdyż nie wiem nawet jak się za to zabrać.
Ależ pod linuxa masz też programy do słuchania radia internetowego zwłaszcza, że masz możliwość wizualnej kontroli sprzętu. Z resztą pod konsolą też to można zrobić.
Sam się w to bawiłem, i to działa. Podłączasz LCD HD44780 przez interfejs LCD2USB i śmiga. Adresy wprowadzasz jako listę odtwarzania, to i telefonem możesz sobie tym sterować. Na wyświetlaczu masz coś takiego wtedy:
a ja mam taki router:
Do tego kupujesz taki pilot radiowy:
i masz pełne sterowanie
Oczywiście wszystko też może działać nie pod routerem, ale pod tą Twoją machiną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość