Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 17:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Z-Wave
PostNapisane: 10 lut 2014, o 08:59 
Użytkownik

Witajcie.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wykonania instalacji iHome.
Do tej pory poczyniłem pewne kroki wykorzystując 1Wire i rs232. Rozwiązania te nie są najgorsze, jednak nie wszędzie da się je zastosować ze względu na wymagalność przewodu ( skrętki )
Chciałbym aby większość "manipulatorów" i układów wykonawczych działa w oparciu o jakiś bezprzewodowy protokół/standard.
Padło na z-wave.
Można w sieci kupić coś takiego ZM-3102, nie jest to może najtańsze, ale coś już tam można zrobić. Niestety koszty przesyłki są porażające.
Czy może ktoś z forumowiczów zetknął się w swojej praktyce z tym tematem i mógłby polecić jakieś rozwiązania ( chipy ) dostępne na krajowym rynku, albo przynajmniej w dostępnej cenie z zagranicy ?

A może polecicie mi coś innego, co za kilkanaście lat będzie popularne ( jak mi się coś zepsuje za 5 lat, to żebym części dostał :) )

PS 1. Przepraszam, jeżeli nie ten dział, ale nie miałem pomysły, gdzie to wrzucić.

PS 2. Przy okazji, to możecie zobaczyć co do tej pory udało mi się zrobić http://labudom.no-ip.info/index.php?r=site/index .Ogólnie to tylko taki skromny początek.
Tylko mnie nie zDDoS-ujcie, bo to na RPI stoi i wykorzystuje SQLITE, wieć wydajnościowo to nie poraża :)

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1