Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2014, o 21:29 
Nowy

Posiadam zestaw Discovery STM32F429I i mam pare pytań:
W intenrecie jest dużo poradników, kursów, a nawet jakieś książki do programowania na STM32F3. Czy korzystając z tych książek, poradników bez problemu będę mógł obsługiwać STM32F4?
Narazie zainstalowałem TrueStudio w wersji Lite, niezła kobyła, ale podoba mi się bo wyglada jak Eclipse. Zainstalowałem też CoCox, ale okazało się, że ten program nie obsługuje tego modelu procesora. Z czego mógłbym ewentualnie skorzystać, aby mieć nieograniczone pole manewru dotyczące wielkości programu?

Prosze o pomoc,
Damian

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lut 2014, o 00:57 
Użytkownik

Da się tylko trzeba trochę posiedzieć przy tym. Biblioteki w różnych wersjach się nieco różnią, dlatego czasami ciężko o jakiś przykład, który możesz wgrać, sprawdzić jak działa i przeanalizować kod. Niedawno miałem okazję zapoznać się z F4 i w moim przypadku początki były dość trudne, ale z czasem udało mi się napisać kilka prostych programów.
Ja korzystałem z przykładów ze strony st i z książki STM32 Aplikacje i ćwiczenia w języku C Marek Galewski.

PostNapisane: 8 lut 2014, o 10:52 

Tu jest sporo na ten temat, niestety nie po angielsku ;) http://mikrocontroller.bplaced.net/wordpress/

Przykładowy projekt na 429i http://mikrocontroller.bplaced.net/word ... ge_id=3014

PostNapisane: 23 lut 2014, o 02:22 
Nowy

damixd1 napisał(a):
Posiadam zestaw Discovery STM32F429I i mam pare pytań:
W intenrecie jest dużo poradników, kursów, a nawet jakieś książki do programowania na STM32F3. Czy korzystając z tych książek, poradników bez problemu będę mógł obsługiwać STM32F4?
Narazie zainstalowałem TrueStudio w wersji Lite, niezła kobyła, ale podoba mi się bo wyglada jak Eclipse. Zainstalowałem też CoCox, ale okazało się, że ten program nie obsługuje tego modelu procesora. Z czego mógłbym ewentualnie skorzystać, aby mieć nieograniczone pole manewru dotyczące wielkości programu?

Prosze o pomoc,
Damian

Ja polegałem troche na książce Mikrokontrolery STM32 w praktyce (która jest defacto opisem biblioteki SPL od st) troche ze strony użytkownika Sunriver (http://sunduino.neth.pl/), troche z przykładów od st...
aha no i pierwsze co zrobiłem to dla ściągniętej paczki bibliotek SPL od ST wygenerowałem dokumentacje w doxygenie do html - i od ponad roku jest to dla mnie najlepsza metoda szukania co jest co w tych bibliotekach
Oprócz problemów z samym programowaniem uC miałem również problemy z dojściem do działającej konfiguracji - ogarnięcie całego środowiska, stworzenie bazy do projektu - startup, pliki linkera, makefile - wiadomo to wszystko jest dostępne trzeba to tylko ze sobą w jednym projekcie poskładać do kupy. Ale powiedzmy że robi sie to raz dla jednej konfiguracji :)
Zaczynałem z cooide ale te środoiwsko za dużo robiło za mnie niejawnie... żeby pododawać sobie biblioteki od St wystarczyło je zaptaszkować na liście, ale zdarzało się że zamiast jednej dodawała sie inna :D
Ja bym polecał jak najszybciej stworzenie sobie porządnego środowiska pracy i oswajanie sie z nim:
eclipse + codesourcery* + openocd
Poradników jak to zrobić, nawet po polsku jest troche w internecie.
* w miare zdobywania doświadczenia lepiej zrezygnować z codesoucery w wersji darmowej na rzecz linaro czy bleeding edge toolchain poniewać codesourcery lite nie obsługuje hardware fpu, jednak na początku wystarczy i ma prostą instalację

Strefa czasowa: UTC + 1