Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 24 maja 2025, o 16:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 5 lut 2014, o 18:04 
    Użytkownik

Witam!

Ostatnio naszła mnie ochota na podłączenie kamerki do wyświetlacza. Na ebay można znaleźć gotowe moduły (schemat poniżej) które składają się z atmegi32 wyświetlacza na sterowniku ILI9325 oraz kamerki OV7670. Na filmikach wszystko śmiga płynnie i sprawnie (ostatnio ciężko znaleźć na aukcjach, więc podaję link, gdzie kolega rayden prezentuje działanie tego układu topic3377.html?hilit=OV7670#p64012).

Oto schemat połączeń:
    Obrazek

Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie fakt, że nie korzystam ze sterownika ILI tylko na SSD (aktualnie 1289 3.2", docelowo 1963 7").
    Pytanie: czy podłączając tak jak na chińskim schemacie inny wyświetlacz to ma prawo działać? Jak wyglądałby schemat oraz jak inicjalizować wyświetlacz do pracy "w locie"? Czy ktoś próbował uruchomić wyświetlacz w ten sposób? Sprawdzałem jak szybko odświeżyć ekran może przesył przez samą atmegę i nie wiem, czy 100MHz dało by radę (swoją drogą zastanawiałem się czy nie zacząć przygodę z ARM i przetestować :D)

Proszę podajcie jakiekolwiek pomysły.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 6 lut 2014, o 12:30 
    Użytkownik

Witajcie!

Troszkę poszperałem w sieci i znalazłem coś takiego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... d#13065170
    Ktoś pisze, że na SSD1963 można wrzucać pixel po kolei, ustawiając tylko aktywne okno. Czy ktoś już to próbował? Niestety nie mam pod ręką SSD1963 aby sprawdzić:/

PostNapisane: 6 lut 2014, o 12:43 
    Moderator

Mscichu napisał(a):
    Ktoś pisze, że na SSD1963 można wrzucać pixel po kolei, ustawiając tylko aktywne okno. Czy ktoś już to próbował? Niestety nie mam pod ręką SSD1963 aby sprawdzić:/

Chyba każdy kto ma Greenbooka próbował ;) ja też - więc potwierdzam - tak tak, da się tak wrzucać pixele po kolei jak piszesz

PostNapisane: 6 lut 2014, o 15:28 
    Użytkownik

No tak... stron 228 wytłumaczone :oops: Postanawiam poprawę i idę doczytać :)

PostNapisane: 6 lut 2014, o 15:37 
    Moderator

Mscichu napisał(a):
    No tak... stron 228 wytłumaczone :oops: Postanawiam poprawę i idę doczytać :)

aaaaaa to pan ptaszek nawet ma Greenbooka i nie zajrzał :twisted: noo to ładnie - więc albo wystaw teraz łapkę żeby dostać 3 razy linijką albo zgodnie z obyczajem kar cielesnych na forum, zrób 20 pompek i będzie po sprawie :lol:

PostNapisane: 6 lut 2014, o 16:11 
    Użytkownik

Już pompki robię (narzeczona już ręce zaciera :lol: )

Jeszcze mam parę pytań ale zadam jak się dokształcę i skrobnę jakiś schemacik

Oki doczytałem i pytania:

Kamerka puszcza 2 bajty w systemie 565. czegoś takiego nie przyjmuje wyświetlacz. Czy jest jakiś szybki układ, który składałby dwie ośmiobitowe dane w jedną szesnastobitową? W sterowniki ILI jest taki tryb wprowadzania danych.

Już mam pomysł na uruchomienie wszystkiego, tylko tego mi właśnie brakuje. Z założenia najpierw inicjuję wyświetlacz, narysuję ikony np z prawej, ustawiam aktywny obszar o wielkości 640x480, ustawiam CE wyświetlacza na stan niski, czyli wpisywanie aktywne. Z kamerki sygnał zegarowy piksela włączony zostanie przez bufor (i chyba preskaler /2 bo sygnał pojawia się do każdą wysłaną daną) do pinu WR wyświetlacza. W tym czasie w przerwaniach będę zliczał synchronizację linii. Po 480 liniach na nowo ustawiam obszar okna (według datasheet jest "jakiś" czas pomiędzy synchronizacją nowej linii, a następnym pikselem) i liczymy od nowa. Czy jest jakiś prostszy sposób? Czy to ma prawo działać? Chciałbym wyciągnąć min. 15kl/s, chociaż kamerka ma 30kl/s, więc atmega powinna spokojnie wydolić.

Pozdrowienia poszły od całego forum i też wszyscy mają pozdrowienia (pod warunkiem, że nie będziecie pokazywać fajnych części które zaraz będę chciał kupić :twisted: )

Ostatnio edytowano 6 lut 2014, o 16:57 przez Mscichu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 lut 2014, o 16:20 
    Moderator

Mscichu napisał(a):
    Już pompki robię (narzeczona już ręce zaciera :lol:

:lol: :lol: .... o! i to się nazywa postawa obywatelska

przy okazji proszę pozdrowić narzeczoną od braci forumicznej ;)

PostNapisane: 6 lut 2014, o 17:01 
    Użytkownik

Edytowałem post wyżej. Hmm... Całkiem długo :D

PostNapisane: 6 lut 2014, o 17:03 
    Użytkownik

Mscichu napisał(a):
    pod warunkiem, że nie będziecie pokazywać fajnych części które zaraz będę chciał kupić

no dobrze to ci nie pokarzę :P

PostNapisane: 6 lut 2014, o 18:16 
    Moderator

Mscichu napisał(a):
    Czy jest jakiś prostszy sposób? Czy to ma prawo działać? Chciałbym wyciągnąć min. 15kl/s, chociaż kamerka ma 30kl/s, więc atmega powinna spokojnie wydolić.

Szczerze powiedziawszy to mi strasznie trudno się wypowiedzieć - nigdy tego nie robiłem ;) więc nie wiem ... ale doświadczenie ciekawe - jak wypróbujesz daj znać ;)

PostNapisane: 6 lut 2014, o 18:21 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mscichu napisał(a):
    Kamerka puszcza 2 bajty w systemie 565. czegoś takiego nie przyjmuje wyświetlacz. Czy jest jakiś szybki układ, który składałby dwie ośmiobitowe dane w jedną szesnastobitową? W sterowniki ILI jest taki tryb wprowadzania danych.

Tak, do takich rzeczy idealnie nadają się układy CPLD/FPGA.

Spring
    Erlöse mich
    Spring
    ...

PostNapisane: 6 lut 2014, o 20:32 
    Użytkownik

Mam pomysł, użyję jako licznika do dwóch zwykłego przerzutnika JK sterującego dwoma ośmiobitowymi buforami (czy 74xxx245 działa tak, że po wprowadzeniu danej można ją zatrzasnąć?), wtedy będzie można sterować wyświetlaczem.

Edit:
    SunRiver napisał(a):
    no dobrze to ci nie pokarzę

Pokazuj pokazuj :twisted: mam zaskórniaki na ciekawsze elementy a i luty krótki miesiąc 8-)

Edit2:

Popełniłem pewien schemat podglądowy oczywiście (aby nikt na kurs nie chciał mnie wysłać :lol: ) Czy to ma prawo działać?

Obrazek

PostNapisane: 7 lut 2014, o 18:49 
    Nowy

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem temat, ale jeżeli chcesz puszczać sygnał przez atmegę to muszę cię rozczarować ;-)
    Analizowałem identyczny projekt cztery lata temu i sygnał między kamerą a LCD jest tam przesyłany bez żadnych pośredników. Atmega wysyła jedynie polecenie VSYNC dla LCD i inicjalizację.
    Stąd ta niezwykła płynność obrazu :D

PostNapisane: 7 lut 2014, o 20:42 
    Użytkownik

To właśnie chcę zrobić: zainicjalizować wyświetlacz, wysłać "ramkę" (rozdzielczość kamerki nie zgrywa się z rozdzielczością wyświetlacza) i puszczać z atmegi tylko co klatkę ustawiamy zakres okna. Problemem jest to, że kamera puszcza sygnał piksela 565 w dwóch batach, czego nie przyjmuje sterownik ssd1963. Dlatego muszę rozbić dwa bajty ośmiobitowe na jeden szesnastobitowy. Jestem w trakcie tworzenia schematu. Mam nadzieję, że jak skończę to opiszę jak chciałbym aby działało :D

------------------------ [ Dodano po: 56 minutach ]

Panowie!

Mam taki schemat. Zasilanie to oddzielna sprawa w testach zasilę z zasilacza laboratoryjnego. Proszę o wszelkie wskazówki.
    ObrazekObrazekObrazek

EDIT:

Trochę pokombinowałem i poprzerabiałem. Płytka teoretycznie gotowa, będę trawił dopiero jak w moje ręce trafi wyświetlacz na SSD1963 5" lub 7". Jeżeli macie jakieś propozycje na poprawki to czekam. Mam nadzieję, że w tym tygodniu uda mi się zakupić wyświetlacz. Ostatni schemat w załączniku jako PDF (mniej miejsca zajmuje).

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 12 kwi 2014, o 10:45 
    Użytkownik

Witam ponownie!

Na wstępie chciałbym poinformować iż wcześniejsze schematy są do niczego, niepotrzebnie chciałem przekombinować.
    Po wielu godzinach czytania dokumentacji, analizach i testowaniu, częściowo uruchomiłem kamerkę. Obraz działa płynnie bez zawieszeń w czasie rzeczywisym. Procesor obsługujący ATMega8A, docelowy ATtiny88. Jedną z niespodzianek było to iż zamówiłem kamerkę OV7670, a dostałem o innej sygnaturze, choć częściowo kompatybilną (OV7675/7175) problem w tym iż raczej jest to ta OV7175, gdyż odbierany jest obraz czarno-biały :/ Dodatkowo, ważniejszym problemem jest to iż obraz pokazuje pod kątem tak jak na zamieszczonym zdjęciu:

Obrazek

Tutaj pytanie do znawców. Czy to lipna kamerka, czy ja źle wrzucam obraz? Teoretycznie tak powinno być, ustawiam obszar aktywny po zakończeniu ostatniej ramki z kamery i jazda z następną;). Dodatkowo obszar w poziomie ma 521pkt zamiast 640? jakoś tak dziwnie :/

Teraz kolejne pytanie. Chcę zakupić inną kamerkę OV9655 lub OV9650. Czym się różnią? co to są za wartości w key specyfications? Np sensitivity większe lepsze czy gorsze?

PostNapisane: 12 kwi 2014, o 11:02 
    Użytkownik

co do przechylu to zobacz czy obiektyw nie ma regulacji czasem ustawienie kata jest pomocne i kamerki tak maja

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 12 kwi 2014, o 14:41 
    Użytkownik

Hmmm... Nic takiego nie zauważyłem na obiektywie, a w ustawieniach sensora nic takiego nie znalazłem. Na zdjęciu widać także kawałek następnego obrazu w lewym dolnym rogu.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 17:43 
    Użytkownik

Witajcie ponownie!

Właśnie udało mi się ustawić obraz tak, aby był prosty, niestety rozdzielczość 480x427, ale to i tak sukces! Kłopotem była niestandardowa ilość pikseli w poziomie, którą się ustawia w kamerce rejestrami HSTART i HSTOP mam nadzieję, że komuś się przyda. W maju zakupię lepszą kamerkę, chcę uzyskać obraz 800x480, albo przynajmniej 640x480.

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 19:03 
    Użytkownik

jaki koszt takiej kamerki ?

PostNapisane: 14 kwi 2014, o 19:28 
    Użytkownik

tą co ja zakupiłem to koszt ok 75zł na allegro, ale nie dostałem tej którą zamawiałem. Otrzymałem czarno-białą i gorszą, ale dawno było, a i tak rozlutowałem bo miała kostkę FIFO (do robienia zdjęć przez AVR można użyć, ale do przesyłu live to nie jest potrzebne) więc nie zwracałem się do allegrowicza o wymianę. Atutem z kolei okazało się, że posiada wszystkie potrzebne regulatory i wbudowany generator kwarcowy 24MHz (nie mylić ze zwykłym kwarcem do AVR)
    Teraz zapewne kupię OV9655 cena ok 65zł, chyba że znajdę OV7725 w PL, resztę już sam będę składał włącznie z zasilaniem.
    Ciekawym efektem jest to, że wykorzystuję do zaczernienia (ewentualnie wybielenia) całego ekranu cykl zegarowy kamerki, dzięki czemu czyszczę ekran w mgnieniu oka;)

Piszę jeszcze do supportu kamerki o pomoc w ustawieniu rozdzielczości VGA, chyba że przy ustawieniu RGB nie da się :/

Strefa czasowa: UTC + 1