Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 21:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2014, o 17:15 
Użytkownik

Wiadomo jak obliczać prąd dla diod świecących czerwonych, zielonych czy też innego koloru, a nawet jesli nie wiadomo to są kalkulatory. A jak obliczać prąd dla diod w optoizolatorach typu CNY-17 ?
Jeśli powiedzmy z noty wynika że dioda może świecić prądem 60mA (jeśli czytam dobrze notę) a ja dobiorę sobie ten prąd standardowo na wartość 15mA, to czy prawidłowym będzie zastosowanie wzoru I=U/R po odpowiednim przekształceniu ?
I tak przyjmując prąd 15mA i napięcie około 12V to mamy:
I=U/R
U=I*R |:I
R=U/I
R=12V/0,015A
R=0,18ohm ?

Coś mi tu nie leży. Gdzie popełniłem błąd ?
W razie gdybym popełnił błąd ze szkoły podstawowej to dla usprawiedliwienia napiszę że po szkole jestem 16lat i z matematyką już nie mamnic wspólnego, znaczy nie używam na codzień nic poza podstawami.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2014, o 17:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja tam jak wpisze w Windowsowy 12/0.015 to wychodzi 800, ale on nigdy nie był zbyt dobry ;)

Pomyliłeś mnożenie z dzieleniem, a co do reszty się nie wypowiem, bo się tym nie bawiłem :)

PostNapisane: 1 lut 2014, o 17:26 
Nowy

12/0.015 = 800

PostNapisane: 1 lut 2014, o 17:36 
Nowy

Ale należy też uwzględnić napięcie przewodzenia na wewnętrznej diodzy Led (patrz pdf- chodzi o parametr Vf) . Czyli od tych 12V należałoby odjąć Vf i otrzymaną wartość napięcia podzielić przez wymaganą wartość prądu. Generalnie liczymy spadek napięcia jaki ma się odłożyć na rezystorze przy zadanym prądzie.

PostNapisane: 1 lut 2014, o 18:07 
Użytkownik

Faktycznie, nie zwrociłem uwagi i pomyliłem mnożenie z dzieleniem. Wychodzi jak trzeba czyli 800. Natomiast co do parametru Vf to ja takiego nie posiadam w swoim pdf'ie. No i czy zawracać sobie tym głowę skoro wartość prądu niewiele się zmieni a sam optoizolator nie pracuje przy szybkich sygnałach a słuzy tylko jako izolacja galwaniczna procesora od reszty układu.

PostNapisane: 1 lut 2014, o 18:15 
Nowy

http://www.vishay.com/docs/83606/cny17.pdf

Strona 2 na dole. Dobra praktyka mówi że należałoby uwzględnić, tym bardziej że w obliczeniach niewiele komplikuje.( o ile w ogóle)

PostNapisane: 1 lut 2014, o 18:22 
Użytkownik

Tylko zważ na to że jest to spadek napięcia przy 60mA, chyba że źle rozumiem notę.
Dodatkowo 12V to napięcie trochę umowne. Będzie ono rzędu 14,4V-spadek na diodzie 1N4007. Całość będzie pracować w samochodzie.

Ostatnio edytowano 1 lut 2014, o 18:24 przez matrix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 lut 2014, o 18:23 

matrix napisał(a):
Natomiast co do parametru Vf to ja takiego nie posiadam w swoim pdf'ie.

A to dziwne, w tym http://www.vishay.com/docs/83606/cny17.pdf jest na stronie 2 w tabelce w której powinien być, a tak poza tym są tam wszystkie informacje, które są potrzebne do obliczeń. Karty katalogowe należy czytać całe :) jak ciekawą książkę, łącznie z oglądaniem obrazków (czytaj: analizą charakterystyk) :)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

ubiegł mnie kolega więc dopisuję - rys. 5 - Analiza charakterystyk!

PostNapisane: 1 lut 2014, o 18:27 
Użytkownik

Wybaczcie, ale naprawdę słabo idzie mi czytanie not katalogowych. Normalnie ich nie rozumiem.

PostNapisane: 1 lut 2014, o 18:32 

To nie jest skomplikowane, podstawy angielskiego, plus jakiś w razie czego translator, ogólne pojęcie do czego ma służyć element, oczywiście podstawy elektroniki wymagane, i podstawy matematyki aby rozumieć funkcje przedstawiane na charakterystykach no i to ze często skale logarytmiczne tam są. w przypadku not mikrokontrolerów czy innych specjalizowanych układów jest to trochę trudniejsze bo i nawet z racji tego że obszerniejsze :) Jedno jest ważne nie można czytać tylko pierwszej strony - NIGDY!

Strefa czasowa: UTC + 1