Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 kwi 2026, o 05:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sty 2014, o 00:32 
Nowy

Mam pytanie dotyczące doboru rezystora do tranzystora np. NPN BC547B aby uC sterował podświetleniem wyświetlacza LCD.
Naoglądałem się tych poradników o działaniu rezystorów ale nie do końca rozumiem sposoby obliczeń.

Napięcie uC - +5V (po zastosowaniu stabilizatora 78L05) - wszystko podłączone tak jak w poradniku Mirka :) dotyczącym filtrowania zasilania
Wyświetlacz z niebieskim podświetleniem (nota w załączniku)

Z tego co wyczytałem podświetlenie wyświetlacza pobiera 80mA

Obrazek

Jak obliczyć wielkości rezystorów?

PS
W niebieskiej książce jest opisany sterownik HD44780. Funkcja LOCATE nie działa prawidłowo. Przechodzi do drugiego wiersza po podaniu bezpośredniego adresu 0x40 zamiast 1 (jako 2 wiersza).
Współrzędne X działają prawidłowo.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sty 2014, o 01:55 
Użytkownik

Jeśli wyświetlacz jest 2X16 to chyba
współrzędne powinny zawierać się do 16-stu
czyli od
0,0 do 0,15 - pierwszy wiersz
1,0 do 0,15 - drugi wiersz

no chyba że coś pomyliłem (dość późno jest) :)

PostNapisane: 26 sty 2014, o 07:59 
Użytkownik

Witam
Masz błędnie podpięty tranzystor sterujący podświetlanie:
Obrazek
Co do rezystora Vcc/ANODA - jeśli dobrze zrozumiałem zapis noty, to musisz "wytracić" 1V/80mA = 12R5 ( dziwnie mało ).
Jeśli któryś z kolegów nie podpowie właściwej rezystancji, to proponuję na próbę wstawić podkówkę 500R i delikatnie zmniejszając wartość rezystancji oraz mierząc prąd pobierany przez podświetlanie można ustalić właściwą rezystancję.

Pozdr.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 09:28 
Użytkownik

Lcd posiada juz rezystor na podswietleniu wiec po co ci kolejny?

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 26 sty 2014, o 09:37 
Nowy

Właśnie doczytałem że LCD ma wbudowany rezystor, więc na schemacie nie powinno go być.

Ale może mi ktoś wyjaśnić łopatologicznie jak dobierać ten między uC a bazą tranzystora.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 10:03 
Użytkownik

A tam obliczenia... Ja zawsze stosuje 2,2kom przy sterowaniu tranzystorem npn. I tylko takiego używam. :)

PostNapisane: 26 sty 2014, o 10:11 
Nowy

Taką uwagę to trzeba na stałe dla początkujących gdzieś umieścić.
Sporo czasu bym oszczędził na szukaniu, pojmowaniu i przekształcaniu różnych wzorów :P

Dzięki

PostNapisane: 26 sty 2014, o 10:59 
Użytkownik

A po co chcesz przez tranzystor sterowac podswietleniem lcd?

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:12 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

majster napisał(a):
A po co chcesz przez tranzystor sterowac podswietleniem lcd?

Wysłane z telefonu

Może choćby po to, żeby nie przekraczać limitu prądu z portu lub całego procka. Nie ma całego schematu więc do końca nie wiadomo ale to może być jeden z dobrych powodów.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:15 
Użytkownik

Ale przecież 1 led w podświetleniu LCD jest równoznaczny z 1 diodą np (1 przykład z BB) ? więc gdzie tu mowa o przekroczeniu prądu ?

Sam dziś podpiąłem PA7 do podświetlenia led i zrobiłem sobie PWMa by móc przyciemnić i rozjaśnić podświetlenie LCD i nic złego się nie dzieje. Ba Mirek w BB również stosuje podłączenie wyścia uC do podświetlenia LCD ... więc sądzę że jeżeli tranzystor ma do tego służyć to jest zbędny.

no chyba że się mylę ?

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:18 
Nowy

Nie zawsze podświetlenie jest mi potrzebne.
Jako, że interesuję się elektroniką samochodową (nie zarobkowo ale traktuję to jako hobby) to postanowiłem zrobić taki mały komputer pokładowy który będzie mnie informował dodatkowo o temperaturach przy silniku, w skrzynce bezpieczników i w podobnie newralgicznych miejscach.
Będę miał też możliwość dzięki sterowaniu dotykowemu na wyświetlaczu 4,3" uruchomić parę dodatkowych czujników.

Podświetlenie LCD będzie działało jako alarm bo napisów na wyświetlaczu można nie zauważyć. A zajechać silnik nie jest wielką sztuką.

Tranzystor dla mnie będzie takim dodatkowym zabezpieczeniem uC - przynajmniej tak mi się wydaje.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:26 
Użytkownik

No w pewnym sęsie będzie lecz moim zdaniem jest zbędny. Ale skoro masz miejsce by go zmieścić to nikt ci nie zabroni. Dzięki za wyjaśnienie do czego on. Lecz jak masz mało miejsca na pcb to możesz go zostawić w szawce.

Jak mogęci podsunąć pomysł to podświetlenie lcd połacz bezpośrednio i alarmy na podświetleniu steruj za pomocą pwm. Plynne rozjaśnianie i ściemnianie to np alarm oatrzegawczy a szybkie wyłączanie i włączanie podświetlenia to wartości krytyczne. A tranzystor wykorzystaj do buzzera i bedziasz mial alarm optyczno dzwiekowy.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:28 
Użytkownik

majster napisał(a):
Ba Mirek w BB również stosuje podłączenie wyścia uC do podświetlenia LCD ... więc sądzę że jeżeli tranzystor ma do tego służyć to jest zbędny.

I tu się mylisz. Zawsze podświetlenie lcd bierze o wiele więcej mA niż dioda led. Na każdym zestawie atb czy schemacie wykonanym przez Mirka jest tranzystor do sterowania podświetleniem. Nigdzie nie napisał że pinem uC steruje bezpośrednio podświetlenie, zawsze steruje tranzystorem. To samo dotyczy karty SD jeżeli chcemy zrobić programowe włączanie i wyłączanie zasilania. i innych rzeczy.
A po za tym tranzystor można zastosować SMD do podświetlenia i będzie dobrze działać i zajmuje mało miejsca.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

majster napisał(a):
Ale przecież 1 led w podświetleniu LCD jest równoznaczny z 1 diodą np (1 przykład z BB) ? więc gdzie tu mowa o przekroczeniu prądu ?

A skąd wiesz co jest na reszcie pinów danego portu? Mówię o sytuacji gdzie są odbiorniki na pozostałych pinach portu czy też całego kontrolera, które mogą siorbać sporo prądu. Wtedy dodatkowe 15-20mA na podświetlenie może robić różnicę. Mało tego. Są mikrokontrolery np.niektóre PIC'e, które mają co niektóre piny o wydajności 5mA. I co wtedy?

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:36 
Użytkownik

BB rozdzial 8.4 strona 397.
Caly port A podlączenie lcd z podświetleniem

Brak opisu podłączenia przez tranzystor. W pliku main.c port pa7 ustawiony jako wyjście.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:45 
Użytkownik

majster napisał(a):
Brak opisu podłączenia przez tranzystor.

Bez przesady żeby opisywać że jest ten pin podpięty pod tranzystor który steruje podświetleniem. To są podstawy. Zobacz na każdym schemacie czy atb czy innym każdy zawsze stosuje tranzystor do podświetlenia. I nikt nie opisuje w kodzie ze ten pin włącza tranzystor który załącza podświetlenie.

majster napisał(a):
W pliku main.c port pa7 ustawiony jako wyjście.

A ma być pin za podświetlenie jako wejście??
Nie ważne czy do uC jest podpięte tylko podświetlenie czy do wszystkich pinów diody zawsze do podświetlenia należy zastosować tranzystor. I nie ważne jakiej wielkości jest wyświetlacz czy 1x6 czy 4x40.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:53 
Użytkownik

Ok jak dotąd stosuję sterowanie podświetleniem bez tranzystora i nie miałem jeszcze problemów czy to z upalonym portem czy z uC.
Nie będę się kłócił gdyż nie o to chodzi. Dla mnie podświetlenie LCD jest nadal diodą świecącą w filtr polaryzacyjny.
Jak do tej pory nie używałem tranzystora do podświetlenia LCD, poczytam zaznajomię się z lekturami i powiększę swoją wiedzę.
Wg mnie jest to przerost formy nad treścią stosowanie tranzystora dla 1 leda.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Btw. zrobił się trochę offtop mimo że kolega udzielił już odpowiedzi na pytanie autora tematu:

Janadamis napisał(a):
A tam obliczenia... Ja zawsze stosuje 2,2kom przy sterowaniu tranzystorem npn. I tylko takiego używam. :)

PostNapisane: 26 sty 2014, o 11:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Janadamis napisał(a):
Nie ważne czy do uC jest podpięte tylko podświetlenie czy do wszystkich pinów diody zawsze do podświetlenia należy zastosować tranzystor. I nie ważne jakiej wielkości jest wyświetlacz czy 1x6 czy 4x40.

Tu chyba doktryna poszła w drugą stronę. Takie generalizowanie uważam za przesadę.
Ja twierdzę, że zawsze trzeba to sprawdzić. Jeżeli nie przekraczamy limitów z datasheet to można tranzystor odpuścić. Jak chcemy obniżać prądy płynące przez kontroler, albo przekraczamy limity prądów na pinie/porcie/mikrokontrolerze tranzystor należy dać. Wszystko zależy od konkretnego przypadku.
Co do schematów z BB to też uważam, że brak czy obecność tranzystora nie było przedmiotem tych rozważań, a żadna książka (no może z wyjątkiem biblii i koranu ;) ) nie zwalnia z myślenia.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 12:10 
Użytkownik

perlon napisał(a):
Co do schematów z BB to też uważam, że brak czy obecność tranzystora nie było przedmiotem tych rozważań, a żadna książka (no może z wyjątkiem biblii i koranu ;) ) nie zwalnia z myślenia.

I tak uważam że w tym przypadku BB rozdzial 8.4 strona 397 tranzystor jest zbędny.
Cały port steruje LCD + podświetlenie obciążenia prądu wg mnie są mniejsze niż wytrzymałość całego PORTU A więc po co tam tranzystor ?

Ok wracajmy już do tematu kolegi jak to już napisałem wcześniej nikt mu nie zabroni użyć tranzystora ani nie naakazuje tego robić.

Co do alarmów na wyświetlaczu (mruganiem podświetlenia) jak już pisałem wcześniej użyłbym tranzystor i za jego pomocą sterował buzerem wg mnie dźwięk jako alarm jest lepszy niż miganie podświetleniem ... bo jak będzie noc :) a podświetlenie będzie mrugało to nie odczytasz no sorry odczytasz wartości ale będziesz musiał się bardziej skupić na LCD niż na drodze :) dlatego buzer wg mnie jest lepszy niż miganie podświetleniem.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 12:29 
Użytkownik

http://youtu.be/qOF0sey1-bM może to oglądnij, tam jest jak się dobiera rezystor i od czego to zależy

PostNapisane: 26 sty 2014, o 12:39 
Użytkownik

Skoro kolega chce podłączać przez tranzystor to niech tak robi, mało tego sam bym tak zrobił. Wyliczenia są dość proste więc nie ma co filozofować.
Masz napięcie zasilania podświetlenia LCD 5V (możliwe, że tak nie jest, nie wiem, bo się nie zajmuję) i natężenie maksymalne prądu 80 mA. Proponuję zastosować tranzystor BC547, który ma maksymalne natężenie prądu kolektora 100 mA. http://www.fairchildsemi.com/ds/BC/BC547.pdf
Dla tego prądu kolektora przyjmiemy wzmocnienie β=110
Ic=80 mA
Ic=β*Ib
Ib=Ic/β
Ib=80mA/110
Ib=0,72mA
Taki prąd musimy uzyskać na bazie tranzystora. Pamiętamy, że na złączu baza - emiter występuje spadek napięcia 0,7V. Wynika to ze złącza PN (możemy powiedzieć, że to dioda). Dalej z prawa Ohma obliczamy wartość rezystora
Rb=(Uzas-UBE)/Ib
Rb=(5V-0,7V)/0,72mA
Rb=6 kΩ
Najbliższy tej wartości jest rezystor 6,2 kΩ i taki powinien być zastosowany.
Musimy jeszcze obliczyć moc traconą na tym rezystorze:
P=Ub*Ib=4,3 V * 0,72 mA=0,003096 W Z tego wynika, że nie musimy się martwić o to, że spalimy rezystor :)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Polecam kanał Elektroprzewodnika, dla początkujących elektroników :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 sty 2014, o 12:51 
Użytkownik

i teraz do tego co napisał Waszek, przyjmując, że używasz 2,2k rezystor na bazie to prąd bazy wynosi 2mA i reszta ponad to co jest wymagane czyli 2mA-0,72mA jest marnotrawione i płynie sobie przez złącze BE. Bezsensu wyssysa prąd z portu uC. Dlatego warto sobie wysterować taki tranzystor pod swoje potrzeby.

Pomijając już fakt, ze 2mA*110_wzmocnienie i tak nam daje 220mA na kolektorze a kolega napisał, że maksymalnie można puścić 100mA.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 13:02 
Użytkownik

Przyjąłem do obliczeń 80 mA tak jak było wyżej napisane :) Jeżeli inny prąd płynie to zmieniamy tranzystor rzecz jasna i po kłopocie. Jednak na pewno sobie poradzisz, jeżeli ze zrozumieniem obejrzysz film, który wrzucił kolega NCIS, sam się z nich "doszkalałem" i nie powiem, bardzo fajnie chłopak godo :P Koledzy, nie bójmy się liczenia, to też pomaga nam zrozumieć nasze układy :) Nie taki diabeł straszny jakim go malują :P
Dodatkowo wstawiasz sobie potencjometr szeregowo z tym rezystorem i masz regulację jasności, prawda. Jednak znowu należałoby policzyć, jaki minimalny prąd wywołuje świecenie wyświetlacza. Poza tym, kiedy nie wyliczamy wartości rezystorów i innych części możemy spalić owe elementy a po co, strzeżonego Pan Bóg strzeże.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 13:13 
Użytkownik

Podłączę się pod temat.
Też już wcześniej wpadłem na ten film z Elektroprzewodnika, który sporo wyjaśnił, ale jednam mam pewne wątpliwości.

Chodzi konkretnie o to skąd mamy znać to wzmocnienie, jeżeli Uce jest inne niż 5V, bo w dokumentacji z reguły jest wykres tylko dla takiego napięcia?
Przykładowo dla w.w. BC547 wykres jest taki no i dla 5V problemu niema jest 110, ale dla innych?:
Obrazek

Ten tranzystor wytrzyma Uce do 45V, a w tabelkach wzmocnienie jest z przedziału 110-800, zależnie od klasy.
Skąd mam wiedzieć do której klasy należy?
I jak się ma do tych wartości wzmocnienie zmierzone miernikiem (przez tą funkcję do pomiaru hfe), bo z tego co przetestowałem rozrzut tego parametru jest spory w zależności od egzemplarza (ten sam model)?

PostNapisane: 26 sty 2014, o 13:25 
Użytkownik

Rozrzut jest spory, bo nic nie jest idealne, temperatura ma też wpływ na te elementy, jednak coś trzeba przyjąć. Potem przecież, miernikiem możesz skorygować wartości dla owych elementów.
Zauważ, że mamy wykres wzmocnienia od prądu kolektora, dlatego nie patrz (no może nie do końca :P) na napięcie, wzmocnienie zalezy od natężenia prądy kolektora :) Widzisz, że w dużej części jest ono stałe, dopiero przy granicy zaczyna spadać :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Klasa jest oznaczona na tranzystorze, powinno być np. napisane BC547B albo cosik podobnego :)

PostNapisane: 26 sty 2014, o 13:43 
Użytkownik

@Waszek
No właśnie mam w domu jakieś BC558 bez oznaczenia klasy.
Według dokumentacji mają wzmocnienie:
A 110 ~ 220
B 200 ~ 450
C 420 ~ 800

Obrazek

A miernik pokazuje na jednym 260 na drugim 300 i gdzie tu logika :roll: ?

PostNapisane: 26 sty 2014, o 13:48 
Użytkownik

Brak oznaczenia, jeśli mnie pamięć nie myli, to klasa jest B.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 13:50 
Użytkownik

#ciamciak# napisał(a):
@Waszek
A 110 ~ 220
B 200 ~ 450
C 420 ~ 800

A miernik pokazuje na jednym 260 na drugim 300 i gdzie tu logika :roll: ?

logika jest taka że mieścisz się w klasie B wg tego co napisałeś wyżej.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 14:00 
Użytkownik

Kolego #ciamciak#, po to są przedziały, żeby się w nich mieścić, po drugie po to są mierniki (choć niedoskonałe), żeby mierzyć. Na początku też miałem opory, żeby przyjmować błędy, jednak świat doskonały istnieje tylko na kartce. To jest tworzone przez ludzi, niedoskonałe maszyny z niedoskonałych materiałów, co składa się na rozjazdy. Dlatego nie płakusiamy a zderzamy się z rzeczywistością. Co za problem przemierzyć części, z których będziesz budował swoje perpetuum mobile ;), jednak jest to wysoce niepraktyczne, przyjmujemy pewne dane wejściowe. Załóżmy coś musisz wymienić i wszelkie obliczenia szlak trafia, bo rezystor np. ma inny opór o 2 Ohmy. Dla tak małych prądów nie ma to większego znaczenia, a przez pewne nieścisłości ziemia się nie zawali. Co innego jak budujesz jakąś wymyślną szczegółową aparaturę, wtedy warto dołożyć wszelkich starań, by zniwelować błędy. Jednak dla hobbystów nie ma to znaczenia ;) Nic nie jest idealne :P

PostNapisane: 26 sty 2014, o 16:05 
Użytkownik

W poniższym fragmencie noty LCD widać, że podświetlanie pobiera 80mA prądu. Więc zastosowanie tranzystora uważam za jak najbardziej słuszne. W zestawach ATB też występuje tranzystor na podświetlaniu LCD.
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1