Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 14 cze 2025, o 16:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 19 sty 2014, o 13:01 
    Użytkownik

Witam,
    Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale, jak nie to mnie poprawcie :)

Chcę zaprojektować PCB, które będzie miało 18 diod LED i chcę, aby diody miały źródło prądowe.
    Chcę, aby układ miał możliwość zasilania 12V lub 24V po zlutowaniu odpowiednio skonfigurowanych zworek.

Przy schemacie 12V:
    - będzie 6 szeregów (każdy szereg zawiera 3 LEDy) połączonych równolegle = 18LED

Przy schemacie 24V:
    -będzie 3 szeregi (każdy szereg zawiera 6 LEDów) połączone równolegle = 18LED

Najlepiej to widać na załączonych schematach.

Teoretycznie do zasilania 24V mogę wykorzystać LM317. W teorii ma on max. prąd 1,5A, ale przy dodatkowym chłodzeniu.
    Musiałbym przetestować czy pod obciążeniem około 350-360mA LM317 będzie się nagrzewał. Może ktoś wykorzystywał LM317
    jako źródło prądowe i może bardziej dokładnie ocenić ten układ i jego możliwości odprowadzania ciepła?

Do zasilania 12V mogę wykorzystać tranzystory NPN (LM317 będzie miał za małe napięcie pracy dla 12V,
    bo spadek napięcia na LEDACH to około 9-9,6V), a LM317 potrzebuje min. 3,5V.

Wszystko chcę zrobić na jednostronnym PCB z wszystkimi elementami w obudowach SMD.

W załącznikach przesyłam schematy układu na 12V i na 24V.
    Może ktoś ma lepszy pomysł na zasilanie LEDów ze źródła prądowego dla 12V i dla 24V?
    Najlepiej, aby układ taki nie był drogi i mógł zasilić wszystkie 18 LEDów.
    Chcę wykorzystać 2 warianty diod:
    - z prądem max. 60mA dla LED
    -z prądem max. 120mA dla LED

Proszę o ocenę poprawności moich schematów, a jeśli ktoś chce, może poprawić schemat bezpośrednio w pliku Eagla.

Mam nadzieję, że za bardzo nie zamieszałem :)
    Dziękuję za wszelką pomoc

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 19 sty 2014, o 22:50 
    Użytkownik

Witam
    Robiłem zasilanie stałoprądowe na LMie, ale nie przy takich prądach i napięciach; mianowicie było to oświetlenie wnętrza samochodu, gdzie jak wiadomo nie mamy napięcia o stałej wartości ( 12 - 14,5V).
    Diody były typu 50x50 ( czy jak to się tam nazywa :) )
    Podłączyłem to w.g tego schematu ( sory, ale nabazgrałem na Twoim ):
    Obrazek
    Na pewno do każdego zestawu diod musisz dodać rezystor wyrównujący ( u mnie było 10R), bo wystarczy że jeden "łańcuszek" będzie świecił przy minimalnie niższym napięciu a pozostałe się nie odezwą. Mało tego - ten świecący inaczej dostanie cały prąd przewidziany dla zestawu i też długo nie poświeci.
    24V na 12; możesz zrealizować dając po drodze 7816 lub 15.
    Nie wiem co z ciepłem; u mnie jeden LM zasilał po 8 diod( 4 szeregi po 2 diody w każdym) tak, że nawet go nie macałem.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1