Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bluetooth HC-06
PostNapisane: 12 sty 2014, o 22:30 
Użytkownik

Witam
Kupiłem u chińczyka znany moduł BT, z płytką którą można zasilić z 5V więc zanim zajrzałem do datasheeta, ba nawet zanim dobrze spojrzałem na opis na płytce podpiąłem układzik pod ATB, rs232-TTL i kurde w puttym brak odpowiedzi... mówię sobie co jest?! Patrze a tam RX i TX opisane ze 3.3V... :| zmieniłem na ATB na 3.3V ale dalej nic i tu moje pytanie (być może retoryczne) czy ubiłem port w HC-06? Czy ktoś może używał już z nim do gadania TTL i uklad żyje a ja jeszcze tylko coś źle robię? Oczywiscie telefon moduł wykrywa i daje się sparować tylko RS w HC-06 nie działa... więc jakby mało przydatny teraz to gadget... Po podpięciu analizatorka widzę że dane wysyłam ale z BT zero reakcji na porcie TX...
Oczywiście putty ustawiony COM6 jak mi wykrywa ATB w systemie a predkosc 9600,8,N,1

Co prawda zamówiłem już na wszelki wypadek nowy moduł ale może jeszcze ten da sie uratowac? :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2014, o 10:26 
Użytkownik

No tak ale najpierw chce wykorzystac ft232 wbudowane w atb czyli moj port com 6 zeby w terminalu zagadac z modulem BT

PostNapisane: 13 sty 2014, o 10:34 
Użytkownik

Wróżka na forum obok. Schemat połączeń najpierw, potem pytanie.

PostNapisane: 13 sty 2014, o 11:11 
Użytkownik

Obrazek

Zworki zaznaczone na czerwono zapinasz zgodnie ze strzałkami, J6 i J7 zaznaczone na fioletowo wypinasz (zworka tylko na jednym pinie zapięta), a HC-06 podpinasz zgodnie z żółtym opisem (Tx, Rx, Vcc i Gnd). Zauważ że żółte oznaczenia odpowiadają tym z modułu BT. Tyle jeśli chodzi o podłączenie.

Reszta to już ustawienia w Putty lub innym

PostNapisane: 13 sty 2014, o 17:48 
Użytkownik

Niestety ale podlaczenie jak wyżej, a układ głuchy jak pień...

PostNapisane: 13 sty 2014, o 19:23 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

eMCe2 napisał(a):
Oczywiscie telefon moduł wykrywa i daje się sparować tylko RS w HC-06 nie działa..

To sparuj. Połącz i wysyłaj dane tylko, że teraz moduł podłącz tylko do zasilania, a RX i TX do LEDów na zestawie ATB i jak będziesz wysyłał znaki to na jednej z nich powinno coś się pojawić. Prędkość jest nieistotna. Sam interfejs RS232/UART w module ma ustawioną jakąś prędkość, ale łącząc się poprzez Bluetooth można wybrać dowolną. Moduł działa jak konwerter prędkości. Teoretyczne wyjścia TX modułu nie mogłeś popsuć o ile podłączyłeś do wejścia procesora zasilonego z 5V.

PostNapisane: 13 sty 2014, o 21:08 
Użytkownik

Podlaczylem, u mnie dziala. Pewnie pamietales o tym, ale na wszelki wypadek zapytam:
TX z ATB do RX z HC-06
RX z ATB do TX z HC-06?

Jakie komendy wysylasz? Wyslij AT na poczatek. Uwaga HC-06 przyjmuje komendy bez znaku konca lini (entera).

PostNapisane: 14 sty 2014, o 09:25 
Użytkownik

Cytuj:
Podlaczylem, u mnie dziala. Pewnie pamietales o tym, ale na wszelki wypadek zapytam:
TX z ATB do RX z HC-06
RX z ATB do TX z HC-06?

Jakie komendy wysylasz? Wyslij AT na poczatek. Uwaga HC-06 przyjmuje komendy bez znaku konca lini (entera).

Oczywiście RX i TX krzyżuje. Jeszcze nic w module nie przestawilem bo od poczatku probuje wysłać jedynie AT.
Niestety nadal z modułu brak odpowiedzi ale:
- Czy wielkość znakow ma znaczenie? at czy AT? Czy moduł jest na tyle "bystry" ze rozpozna to i to? To chińskie cudo techniki za 16 pln więc lepiej zapytać...
- Jak ustawić Putty żeby nie wysyłał entera na koncu? Bo poki co wysyłam to co na zrzucie poniżej i nic...

Obrazek

PostNapisane: 14 sty 2014, o 09:50 
Użytkownik

Jak wpiszesz w putty samo AT bez entera to on to wysle.
(musisz byc szybki, bo tam na wyslanie komendy jest iles tam).
Modul masz taki do wlutowania, czy ten z dodatkowa elektronika?
Jesli to drugie to jak dioda swieci? Powinna pulsowac, jesli swieci na stale to znaczy, ze masz polaczenie przez bluetooth i wtedy modul na AT nie odpowiada. Jesli nie swieci wcale to moze port USB za malo prundu daje (mam tak w laptopie, jeden port mi nie dziala).
Wielkosc znakow ma znaczenie.
Polecam w tym wypadku terminal: https://sites.google.com/site/terminalbpp/
w nim najpierw wpisujesz ciag znakow a dopiero potem wysylasz. Ma to znaczenie przy dluzszych komendach np, AT+VERSION poniewaz wpisane z palca jest zbyt wolne.

Jest jeszcze szansa, ze dioda pulsuje i dalej ci nie odpowiada na AT. Wtedy bym poprobowal roznych ustawien predkosci, niektore moduly HC byly standardowo ustawiane na 38400.

PostNapisane: 14 sty 2014, o 10:03 
Użytkownik

Cytuj:
Jak wpiszesz w putty samo AT bez entera to on to wysle.

Ma on ustawiany jakiś Timeout na wysłanie? Bo jak wpisuje znaki to diodka od transmisji na ATB nie mruga. Dopiero jak enter wcisne to lecą znaki.

Moduł mam z dodatkową elektroniką i wyprowadzonymi goldpinami (RX,TX,GND,VCC). Specjalnie zamówiłem taki żeby bylo łatwiej podpiąc do ATB no i ma odrazu stabilizator 3,3V.

Diodka na HC-06 mryga szybko. Wydaje się że zgodnie z datasheetem co 750ms.

No i dzięki za linka do tego TeraTerm :) Faktycznie problemem był czas między znakami albo ten "\r" nakońcu bo teraz dostałem OK :) Ale analizatorek pokazuje że TeraTerm wysłał czyste "AT". Czyli moduł żyje... uff :)

Dzięki wielkie... reszta już z górki :)

P.S.
A jakby kogoś interesowało czy przeżyje tego TTL 5V to sprawdziłem po przepięciu zworki na ATB z 3.3V na TTL i układ też ładnie gada i normalnie żyje... Przynajmniej ten który mam czyli z płytką z elektroniką i wystawionymi goldpinami. Nie wiem jakby się zachowało gołe HC-06

PostNapisane: 17 sty 2014, o 20:19 
Nowy

Jest jeszcze szansa, ze dioda pulsuje i dalej ci nie odpowiada na AT. Wtedy bym poprobowal roznych ustawien predkosci, niektore moduly HC byly standardowo ustawiane na 38400.[/quote]
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na początek przepraszam, że cytat tak po "lamersku" ale nie bardzo kiedy kolwiek pisałem na tym formu, sprawa główna, większość modułów HC-06 jest ustawiona fabrycznie na 9600. Aby wprowadzać jakie kolwiek komendy musisz zmieścić się w przedziale czasowym który wynosi bodajrze 800 ms(należy sprawdzić w nocie, moduły HC (czyli HC-06 i HC-05) rozrużniają wielkość znaków, modół HC-06 jest zawsze modułem slave ! Rozwiązanie problemu z wysyłaniem komend w danym czasie rozwiązałem za pośrednictwem konsoli w środowisku ARDUINO i oprogramowaniem o bajecznej nazwie Uc TOOLS UART Term (pracuje w systemie linux) Wykorzystałem takie oprogramowanie ponieważ putty nie ma możliwości zbuforowania wprowadzonej komendy tak żeby zmieścić się w przedziale czasowym :) (apropo w windows jest podobno możliwość wklejenia tekstu np z notatnika bezpośrednio do putty, linux tego nie obsługuje) Jeśeli chodzi o komendy to jest ich stosunkowo mało a ja korzystałem z tej strony przy pierwszej konfiguracji: http://www.tiny-labs.com/projects/elect ... al-adapter. Jeżeli chodzi o napięcia to mogę tylko powiedzieć, że mój modół też miał niby obslugiwać 5V ale chodzi na 3.3, miałem dwa takie moduły, jak jeden podłączyłem do 5V to długo nie pociągnał :(

PostNapisane: 17 sty 2014, o 22:29 
Użytkownik

tanwel napisał(a):
(apropo w windows jest podobno możliwość wklejenia tekstu np z notatnika bezpośrednio do putty, linux tego nie obsługuje)

A próbował kolega wklejać kombinacją Ctrl+Shift+V ?

PostNapisane: 18 sty 2014, o 14:10 
Nowy

Tak wiem, że taka możliwość jest, natomiast nie jest ona obsługiwana w samym źródle putty dla linux i nie jest to spowodowane przechwytywaniem klawiszy przez kde, gnome czy lxdm. Nie wiem czy w każdej dystrybucji jest tak samo ale testowane było na mandrivie, knoppixie oraz na ubuntu. Aktualnie korzystam z xubuntu w wersji 13.10 i wczoraj jeszcze z ciekawości to sprawdziłem, ani skróty klawiszowe nie dzialają ani nie ma w menu kontekstowym (ctrl+Prawy klawisz myszy) opcji wklej (oczywiscie w odpowiedzi na kolejne pytanie które może się narodzić od razu odpowiadam że "PASTE" też nie ma :) )

PostNapisane: 18 sty 2014, o 15:18 
Użytkownik

Wow, uzywanie narzedzia na linuxie, ktore zostale stworzone na windows po to, zeby wyposazyc windows w narzedzia ktore linux ma natywnie. Niezle maslo maslane.

PostNapisane: 18 sty 2014, o 15:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolejny raz kopia przerosła oryginał ;-)

PostNapisane: 18 sty 2014, o 15:43 
Nowy

charsz napisał(a):
Wow, uzywanie narzedzia na linuxie, ktore zostale stworzone na windows po to, zeby wyposazyc windows w narzedzia ktore linux ma natywnie. Niezle maslo maslane.

Dobór narzędzi to kwestia raczej wygody a nie powielania stereotypów :) lepiej używa się putty niż klepie w terminalu formułki typu echo -n "xxx" >/dev/ttyS0 |cat /dev/ttyS0 itp... :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

xor napisał(a):
Kolejny raz kopia przerosła oryginał ;-)

Moim zdaniem jeżeli ktoś piszę wątek na forum to przydaje się każda informacja która pomoże rozwiązać problem :)

Strefa czasowa: UTC + 1