Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 08:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2014, o 17:29 
Użytkownik

Witam :)
Czy może ktoś ma pomysł lub wie jak tanio można stać się szczęśliwym posiadaczem oscyloskopu do celów hobbistycznych:) Słyszałem coś o oscyloskopie na usb ale czy to możliwe?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2014, o 17:45 

Tu masz cały dział o oscyloskopach w tym również tych na USB forum33.html

PostNapisane: 10 sty 2014, o 19:11 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Na USB to już coś kosztuje, a najtaniej wykorzystać kartę dźwiękową i program Soundcard Oscilloscope . Należy zadbać o zabezpieczenie wejścia karty dzielnikiem i 2 diodami, bo na wejście mikrofonowe można podać maksymalnie +-0,7V.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 19:19 
Użytkownik

Poszukaj używanego oscyloskopu analogowego w necie na początek powinno wystarczyć ,a jeżeli myślisz że na usb będzie tańszy , to nie chcę cie martwić ,ale te tanie są gorsze od starych analogowych a dobre są drogie , więc lepiej kupić jakiś model dwukanałowy z całej gamy oferowanych chińczyków . Oczywiście decyzja należy do ciebie.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 20:28 
Użytkownik

Jeżeli można, to i ja podłączę się pod temat. Mam w PC wbudowaną kartę dźwiękową, lecz mam za to w innym kompie niepotrzebną kartę dźwiękową, model: ct4810 , i chciałbym ją wykorzystać jako oscyloskop. Karty mi nie żal, więc jeżeli trzeba mogę powyrywać jakieś filtry z niej jeżeli ma to jakoś oprawić sygnał.
W każdym razie, czy karta: ct4810 nadaje się jako namiastka oscyloskopu, i czy muszę jakoś ją modyfikować?

PostNapisane: 10 sty 2014, o 20:54 

Polecam zainteresować się częstotliwością Nyquista, gdzie nawet przy "wypasionej" karcie dźwiękowej mamy 192K próbkowania, co daje pasmo na granicy 96Khz i to jeszcze tylko dla sygnałów powtarzalnych czyli sinus.
I niestety muszę zmartwić wszystkich "chętnych" gdyż oscyloskop z karty dźwiękowej może i jest efektowny i "darmowy" ale równie nie przydatny. Chyba że do oglądania parunastu Khz i to przy sporych zniekształceniach.
J/w kolega już wspominał, starego ruska idzie wyrwać na szrocie czasem za 50zł, czasem więcej, zależnie od stanu i modelu.
Polecam poszukać w okolicy firmy utylizującej sprzęt elektroniczny.

PostNapisane: 10 sty 2014, o 22:37 
Użytkownik

Osobiście polecam hantek-a za trochę ponad 300zł można mieć oscyloskop do 20MHz dwu kanałowy ale to wystarczy zdecydowanie większości :)

W sumie nie kupił bym ale używałem kiedyś podczas wizyty u znajomego i bardzo mi się spodobało wszystko na komputerze,
Cuda to też nie są ale jeśli chodzi o proporcje cena jakość niema sobie równych.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1