Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 25 maja 2025, o 10:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 8 sty 2014, o 00:47 
    Użytkownik

Witam, tak jak w temacie, mam problem z wysterowaniem portu RS232 z serwera www.

Sprawa wygląda następująco:
    Pogrzebałem trochę po internecie i znalazłem bibliotekę która umożliwia wysyłanie komend na port RS232.
    http://www.phpclasses.org/browse/file/17926.html Jest to dość popularna biblioteka i chyba jedyna ogólnie dostępna do konfiguracji portu RS232.
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język php
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Do testowania stworzyłem plik index.php
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język php
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Do laptopa na którym postawiłem serwer mam podłączoną przejściówkę USB->RS232. Piny RX,TX,GND. Od strony elektrycznej jest wszystko OK, ponieważ jak wysyłam z terminala to wszystko działa. Zmiania się stan diody na przeciwny, oraz jest odpowiedz "OK".

Jak próbuję wysłać komendę poprzez stronę index.php Widzę, że coś z tego portu wylatuje diody na przejściówce mi mrugają, czyli leci jakaś komenda do uP. Tylko jest brak reakcji uP ??

Parametry transmisji: COM1,8,0,1

Skrypt PHP wykonuje się bez błędów hmmm coś jest wysyłane na port COM ale nie wiem co?

Musze coś zmieniać w ustawieniach serwera? Mam postawiony serwer XAMPP na swoim laptopie Windows 7.

Biblioteka najprawdopodobniej działa, ponieważ jest dosyć popularna w necie, ja coś muszę źle robić :/

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 8 sty 2014, o 00:59 
    Nowy

Otwórz terminal na kompie z tymi samymi parametrami co masz na uC, na przejściówce zewrzyj/połącz Rx i Tx i patrz co się wyświetla... Teoretycznie uC powinien dostawać to samo.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 01:09 
    Użytkownik

Jak przeglądarka otwiera port, to nie mogę otworzyć tego portu za pomocą terminala.

Zastanawiałem się aby wykorzystać ATMega644p, na UART1 wchodzą informacje z serwera www, uP przesyła ją dalej na UART2, UART2 wysyłą dalej na PC. Ale na razie nie mam 2 przejściówki RS232->USB. W sumie mam Mirkowy moduł BTM który bym mógł wykorzystać.

Nie mam łatwiejszego pomysłu jak bym mógł podsłuchać co się pojawia na tym UART.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Hmmm... Na samym serwerze też można za pomocą tej biblioteki odbierać łańcuchy. Jutro to wypróbuje...

PostNapisane: 8 sty 2014, o 02:03 
    Nowy

Racja, zapomniałem, że blokuje port... A z tym odbieraniem przez serwer tak bym się nie spieszył:
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    język php

Twój kod uruchomiłem u siebie... Rzeczywiście przesyła... Ale praktycznie na każdym znaku jest przekłamanie...
    Tzn. część znaków przesyła poprawnie (c, e, f, l, o, w, x, A, B, D, G, H, ...) a inne zamienia na jakieś dialektyczne (np. 'd' na 'ä' czy 'h' na 'ç') - i zawsze tak przesyła, więc wykluczam błędy z doborem prędkości (a przetestowałem to na kilku różnych, efekt ten sam).

Kodowanie pliku też kilkukrotnie zmieniałem, bez efektów...

PostNapisane: 8 sty 2014, o 02:12 
    Użytkownik

O dzięki!!! tak myślałem, że następuje jakieś przekłamanie. Tylko nie wiem dlaczego:( To nie jest moja biblioteka, znalazłem ją w sieci (@author Rémy Sanchez <thenux@gmail.com>). Może gdzieś w ustawianiach, serwera należy zmienić kodowanie z ANSI na UTF8 itd ? Nad tym się w sumie nie zastanowiłem. Ale dziwnie zamiania te znaki. Przy kodowaniu są raczej ogonki poucinane, brak polskich liter itp a tu jakoś dziwnie to zamienia ...

PostNapisane: 8 sty 2014, o 02:23 
    Nowy

O. Już wiem gdzie błąd - skrypt wysyła znaki w wersji najprostszej ASCII - siedmiobitowe. (:

PostNapisane: 8 sty 2014, o 02:25 
    Użytkownik

AHA!!! i jakoś to trzeba na 8 bitów zamienic????

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Przy inicjalizacji portu nie dodałem:
    $serial->confCharacterLength(8);
    Ale i tak to nic nie zmiania :(

PostNapisane: 8 sty 2014, o 02:35 
    Nowy

W tej blibliotece jest metoda "confCharacterLength" do wywołania z parametrem 8 - uwaga! działa (u mnie) tylko po wywołaniu na samym końcu konfiguracji!
    język php

Ewentualnie w uC to różnica jednego bitu w konfiguracji UARTu.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 8 sty 2014, o 02:46 
    Użytkownik

Mi nie działa:( Komp zaczął mi się wieszać :(

język csharp

Wszystkie z tych komend? Chce wysłać komendę AT do uP i ma być zakończona znakami CR i LF.

Kodowanie pliku UTF8, ASCII itd to ma tu znaczenie???

Ale super, że CI działa!!! Teraz wiem, że kod jest dobry tylko u mnie coś nie tak.

A jak Ty dokładnie to testujesz? Odbierasz w przeglądarce znaki? i masz zwarte RX i TX?

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Villentre WIELKIE DZIĘKI PO RAZ 2 W DZISIEJSZYM DNI :D Diodka mi zamrugała!!! :D Zaczeło dziłać!!!

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

:D :D :D

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Trochę wolno mi to chodzi, ale działa super!!! Ale chyba wolno chodzi sama inicjalizacja otwarcia portu RS232. Jak otworzy się port RS232 to chyba będzie to szybciej smigało, samo wysyłanie komend :)

Jutro jak wrócę z pracy będę miał się czym bawić :D Jeszcze raz wielkie dzięki Villentre za pomoc :) Spadam spać, bo trochę późno ;) Dobranoc :D

PostNapisane: 8 sty 2014, o 02:59 
    Nowy

Mam spięty laptop (z uruchomionym PuTTy) i stacjonarny (XAMPP i Twój kod z pierwszego postu, z dopisanym jedynie tym "$serial->confCharacterLength(8);"; po zmianie kodowania różnicy w działaniu nie zauważyłem) najzwyklejszym RS232 (właściwie to nawet tylko rx<-tx i gnd<->gnd).

W odpowiedzi otrzymuję (to co powinienem):

PHP stringów pomiędzy ' ' w żaden sposób nie interpretuje, więc oczywiście, w ostatnim przypadku wyświetla "\r\n" zamiast entera.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 03:07 
    Użytkownik

Dokładnie jest tak jak mówisz, już to przetestowałem.
    Ja steruje swój sterownik i wszystko hula :D
    Kody które działają przy wysyłaniu stringów to:
    język php

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Jeżeli się wpisuje stringa w PHP i jest w " " to znaki specjalne są interpretowane, zminne itd. Natomiast jak się wpisuje w ' ' to znaki specjalne nie są interpretowane. Kiedyś więcej wiedziałem o PHP ale z biegiem lat wszystko mi uciekło :D Będę musiał odświeżyć wiedzę:D

Strefa czasowa: UTC + 1