Witam, tak jak w temacie, mam problem z wysterowaniem portu RS232 z serwera www.
Sprawa wygląda następująco:
Pogrzebałem trochę po internecie i znalazłem bibliotekę która umożliwia wysyłanie komend na port RS232.
http://www.phpclasses.org/browse/file/17926.html Jest to dość popularna biblioteka i chyba jedyna ogólnie dostępna do konfiguracji portu RS232.
język php
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Do testowania stworzyłem plik index.php
język php
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Do laptopa na którym postawiłem serwer mam podłączoną przejściówkę USB->RS232. Piny RX,TX,GND. Od strony elektrycznej jest wszystko OK, ponieważ jak wysyłam z terminala to wszystko działa. Zmiania się stan diody na przeciwny, oraz jest odpowiedz "OK".
Jak próbuję wysłać komendę poprzez stronę index.php Widzę, że coś z tego portu wylatuje diody na przejściówce mi mrugają, czyli leci jakaś komenda do uP. Tylko jest brak reakcji uP ??
Parametry transmisji: COM1,8,0,1
Skrypt PHP wykonuje się bez błędów hmmm coś jest wysyłane na port COM ale nie wiem co?
Musze coś zmieniać w ustawieniach serwera? Mam postawiony serwer XAMPP na swoim laptopie Windows 7.
Biblioteka najprawdopodobniej działa, ponieważ jest dosyć popularna w necie, ja coś muszę źle robić :/