Witam!
Oczekując na kamerkę OV7725 oraz wyświetlacz TFT chciałbym się zorientować jak wygląda sprawa zamiany sygnału I2C na np. rs485. Potrzebuję przesłać na odległość około 100m. Szukałem jakiegoś scalaka aby to obsłużył, ale znalazłem tylko P82B715, gdzie według DS odległość to 50m/3000pF, troszkę mało:/
Zastanawiam się, czy jest w ogóle sens zamieniać TWI na RS485, czy wydoli transmisja? Jak dobrze liczę, obraz 320x240 w kolorze chcę przesłać, czyli: (obraz)*(3 kolory po 8bit)*(30 klatek/s) 240*320*24*30 = 55,296MBit/s ?? Chyba coś za dużo! Proszę o poprawienie! Miałem pomysł, aby użyć małego procka (jak się uda to attiny10, najtańsza opcja i lubię minimalizację lub mega88PA cenowo też nie jest zabójcza ale ma sprzętowe TWI i UART) zamianę wykonać na procku, a przesłać na odległość używając SN75176. Czy to ma sens?
Proszę o porady.
Rozwiązanie:
Aby przesłać sygnał z kamerki na odległość, potrzeba użyć układ SerDes FPD Link II lub FPD LINK III można przesłać wszystkie potrzebne sygnały. niestety ciężko dostępne. Będę szukać zamienników, jak znajdę to się podzielę.
|