Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 lut 2025, o 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2014, o 23:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dysk łatwo sprawdzić starym malutkim programem Atto Disk Benchmark. On zobrazuj jak coś jest nie tak.
Mój komputer ani nowy ani z wyższej półki, taki niskobudżetowy.
Obrazek

A jak włączyć AHCI w Windowsie jak nie było włączone podczas instalacji?
Uruchamamamy edytor rejstru (regedit.exe), odnajdujemy klucz HKLM\System\CurrentControlSet\Services\msahci i zmieniamy wartość klucza Start na 0. Restart windowsa i w Biosie przełączenie się na AHCI.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sty 2014, o 08:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może malware ci się zainstalował i pożera zasoby, zrób płytkę z Kaspersky Rescue Disk i sprawdź z niej system, tu masz linka: http://rescuedisk.kaspersky-labs.com/re ... cue_10.iso

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 8 sty 2014, o 13:00 
Użytkownik

Tylko komputer od razu po formacie teraz jest, poza tym nic sie nie grzeje wiec noe wyglada na to jakby cos pozeralo zasoby:) z reszta mam caly czas okolo 2,5 gb ramu wolnego :). Z reszta dysk pracuje dosc szybko, przynajmniej z kopiowaniem danych nie ma problemu. Ja wiem, ze dysk moze wplywac na gry, ale w zasadzie na trzech dyskach jest to samo (80gb ATA/ 500GB sata / 500gb usb 3.0).

Jesli chodzi o benchmarki to moge wlaczyc zeby sprawdzic wynik, ale jiz sprawdzalem, ze sie nic nie nagrzewa. Jeden stopien roznicy. Kiedys ta grafa naprawde potrafila sie rozpedzic, a teraz na netbooku mi tak samo gry chodza

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 8 sty 2014, o 13:09 

Wiesz, nie ma bata coś ewidentnie ci zżera zasoby. Zainstaluj MSI kombustor, oraz MSI afterburn, dosyć dobrze pokazuje zasoby oraz temperatury.
Możesz mieć też problem z sterownikami, nowsze mogą po prostu robić świństwo i uwalać starą grafikę.
Nvidia miała już takie wpadki przy detonatorach jeszcze dla MX400, na nowszych sterownikach karta była mniej wydajna.

Po za tym AIDA, albo sisoftsandra.
W dodatku podałeś akurat dwie najbardziej zabugowane gry ;), z jakimi miałem wątpliwą przyjemność.
Wiedźmak jeszcze był wart kilku dni siedzenia, konfigurowania ściagania jakis dziwnych bibliotek, ale GTA IV to bardziej chyba spartolić gry się nie dało.

PS. Wiedźmin 2 też miał problemy z wydajnością ogromne, zależnie od ustawień czy zainstalowanych wersji bibliotek visuala. Masakra po prostu.
Rozumiem jak bym miał pirata, ale cholera jasna 170zł za grę i nie szło grać bo non stop, albo freezy albo wywalała się gra do windowsa.

PostNapisane: 8 sty 2014, o 14:51 
Użytkownik

Nie wiem, ja się poddaję... Skończyły mi się pomysły, z chęcią dowiem się, co jest nie tak...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1