Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 mar 2026, o 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2014, o 11:13 
Nowy

Witam,
w jaki sposób można wysłać pojedyńczy bit przez sprzętowy UART Atmegi? Przeszukałem cały rozdział w nocie o obsłudze UART i nie mogę znaleźć nic ciekawego. Potrzebuję np. wysłać w ramce sygnał startu, nastepnie 8 bitów o poziomie logicznym 1, sygnał stopu lub sygnał startu, nastepnie 4 bity o poziomie logicznym 0, 4 bity o poziomie logicznym 1, sygnał stopu. W ostatnim przykładzie można sobie poradzić wysyłająć Shift In, ale nie o to chodzi. Da się w jakiś prosty sposób napisać funkcję wysyłającą 8 bitową ramkę danych z możliwością decydowania o stanie każdego bitu?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:25 
Moderator

lukasz51 napisał(a):
Witam,
w jaki sposób można wysłać pojedyńczy bit przez sprzętowy UART Atmegi? Przeszukałem cały rozdział w nocie o obsłudze UART i nie mogę znaleźć nic ciekawego. Potrzebuję np. wysłać w ramce sygnał startu, nastepnie 8 bitów o poziomie logicznym 1, sygnał stopu lub sygnał startu, nastepnie 4 bity o poziomie logicznym 0, 4 bity o poziomie logicznym 1, sygnał stopu. W ostatnim przykładzie można sobie poradzić wysyłająć Shift In, ale nie o to chodzi. Da się w jakiś prosty sposób napisać funkcję wysyłającą 8 bitową ramkę danych z możliwością decydowania o stanie każdego bitu?

Panie kolego zastanów się dobrze o co ty pytasz ? ;)

no jak można pytać czy da się wysłać 1 bit ?

wysyłasz ramkę 8 bitów ( JEDEN BAJT )

a w niej możesz wysłać - czy to dla ciebie nie jest oczywiste ??? - osiem dowolnych bitów ?

czy ty myślisz może że cała ramka musi się składać albo z samych bitów o wartości = 1 albo o wartości =0 ????

a jak chcesz wysłać np wartość = 16 to co nie można ? (przecież to tylko jeden bit ustawiony na jeden a reszta zero)

No panie kolego wysyłasz co ci się żywnie podoba w ramach jednego bitu ;)

liczby od 0 - do 255

PostNapisane: 5 sty 2014, o 12:47 
Nowy

Nie myślę, że ramka składa się z jednego bitu :) Wiem jak wygląda transmisja.
Wysłanie samych 1 potrzebowałem do przesłania 1 na magistrale 1-WIRE podobnie jak w dodatkowej nocie http://www.atmel.com/images/doc2579.pdf Skoro Xmega posiada więcej niż jeden UART to warto go wykorzystać do tej transmisji. Niestety przez głupi błąd (ustawienie nieodpowiedniej prędkośći transmisji na analizatorze logicznym) straciłem niepotrzebnie dużo czasu i zastanawiałem się co robię źle.. Dziwnym trafem wysyłając 255 odczytana ramka nie była prawidłowa. Teraz już wszystko ładnie działa, po odnalezieniu nieprawidłowości. Dziękuję za błyskawiczne udzielenie pomocy i pozdrawiam :)

Strefa czasowa: UTC + 1