Witam wszystkich forumowiczów w nowym roku!
Projekt, którym aktualnie się zajmuje polega na zbudowaniu czytnika pamięci flash AM29F010 i podobnych, który dokonuje odczytu zawartości całej pamięci. Przesyła ją na komputer PC i tam tworzy zgrabny plik gotowy do odczytania.
Układ jest już zmontowany na płytce prototypowej, nawiązałem komunikację z pamięcią, potrafię odczytać zawartość zadanego adresu z pamięci i chwilowo wyświetlić ją na wyświetlaczu LCD.
Napisałem funkcję przepytującą pamięć ze wszystkich adresów po kolei i zastanawiam się w jakiej postaci najlepiej wysłać dane po RS232 do PC i je odebrać.
Moje pytanie jest następujące, w jaki sposób jest zbudowany plik binarny. Czy jest to zlepek zer i jedynek czy ma jakieś konkretne formatowanie ponieważ odczytany na komputerze PC przy pomocy jakiegokolwiek programu jest już podzielony na adresy a zawartość jest wyświetlona w HEX. Myślałem, żeby dane zapisać w pliku o formacie Intel Hex ponieważ jest on dla mnie dużo bardziej czytelny i jego konstrukcja jest doskonale opisana w sieci. Wymaga on trochę więcej pracy programistycznej ze względu na konieczność liczenia sumy kontrolnej każdego wiersza. Wszelkie informacje na temat budowy pliku binarnego będą mile widziane

.
Kolejna sprawa dotyczy samego wysyłania danych do PC. Wymyśliłem to sobie w ten sposób że będę odczytywał jakąś pulę adresów i zapisywał ją w buforze mikrokontrolera. Gdy bufor się wypełni wystąpi przerwanie wysyłające zawartość bufora do komputera PC.
Prosiłbym o wszelkie sugestie dotyczące jak najlepszego rozwiązania w/w problemów ponieważ w tematyce komunikacji cyfrowej jestem bardzo początkujący, jest to także mój pierwszy większy projekt oparty na mikrokontrolerze.
Pozdrawiam