Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2013, o 22:54 
Użytkownik

Witam, jestem w sytuacji podbramkowej i skończyły mi się pomysły. Jeszcze wczoraj wszystko ładnie śmigało, a dziś dostaję komunikat, iż AVRDude could not initialize the target hardware; rc=-1. Co ciekawe, niezależnie od tego czy jest podłączona taśma do programatora, czy nie. Sprawdziłem ścieżki i połączenia do najważniejszych portów (MISO,MOSI,SCK etc.) i wydaje się, iż tutaj wszystko jest ok. Wydaje mi się również, iż nie spaliłem ani programatora ani samego uC (ATmega 328p), gdyż dioda sygnalizująca zasilanie układu działa, programator jest normalnie widziany w menadżerze urządzeń, a silniki podłączone przez mostek L293D do programatora działają (skutek poprzednio wgranego programu). Nie mam już pojęcia co może być przyczyną.
Sprawdzałem również w poleconym w innym wątku o tej tematyce AVRCalculator i tam również wyskakuje błąd AVRDude.
Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 gru 2013, o 00:46 
Użytkownik

Problem rozwiązany. Okazało się, iż oberwała się nóżka na gnieździe SCK. Co by było trudniej, to kiedy programator nie był do niej podłączony akurat zwierała, a kiedy wciskałem wtyczkę pin się wysuwał. Po męczarniach, jakoś poszło! Pozdrawiam i do zamknięcia.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1