Witam, posiadam diody RGB i chciał bym regulować ich natężenie programowym pwm, za pomocą pilota rc5... problem w tym, że procesor to atmega8, a ta posiada tylko jeden timer2, i 2x timer1 w którym zmiany powodują że nie działa rc5 :/ czytałem już podobne tematy i wiem, że mogę napisać bibliotekę rc5 na przerwaniach INTx.. ale nie bardzo czuje się na siłach. W książce jest pokazane jak generować programowe pwm, ale za pomocą dwóch timerów.. czy da się zrealizować to jakoś przy pomocy jednego timera?
Myślałem również, żeby spróbować w ten sposób że przy odebraniu ramki rc5 ustawiam timer1 w PWM, przechodzę płynie pomiędzy kolorami, a następnie znów ustawienie na ICP.. i ponownie oczekiwanie na ramkę, coś takiego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Mogę ustawić PWM, później go wyłączyć i rc5 nadal działa, a przy ustawieniu COMx już nie chce działać. Ale dlaczego, skoro wyłączam je po czasie, a w dokumentacji jest napisane że wyzerowanie COMx, powoduje że jest normalna praca portu. Czy to nie ma prawa działać?
Procesora nie mogę zmienić, bo układ jest gotowy, a bardzo zależy mi na generowaniu PWM i pilocie IR.
Proszę o pomoc, pozdrawiam