Dodałeś kontrolkę guzika (button) ?
Więc wybierasz kontrolkę która Cię interesuje w tym przypadku Button nadajesz jej
Id np. buttonRead czyli identyfikator po którym będziemy się do niego odwoływać w kodzie.
I następnie w pliku MainActivity.java w kodzie
język java
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
dodajesz definicję klawisza
język java
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
oraz tworzysz zdarzenie onClick dla buttona (na kliknięcie)
język java
W podobny sposób należy dodać jakieś pole tekstowe w którym będziesz wyświetlał informacje (tylko teraz tą definicję umieszczasz wewnątrz zdarzenia OnClickListerer buttona aby była tam widoczna
język java
prawdopodobnie możesz też zrobić to jakoś globalnie ale nie wiem jak nie jestem specem od javy tylko początkującym jak ty
być może głos zabierze ktoś bardziej biegły również chętnie skorzystam
P.S. Zamieszczam mój kod do obsługi UDP który na symulatorze działa a na telefonie różnie jak mu się zechce, dlaczego jeszcze nie doszedłem.
język java
A tu funkcja z klasy Convert
język java
Jeżeli w urządzeniu łączę się przez internet mobilny od operatora to działa a jeżeli przez wifi to już nie mimo że na symulatorze wszystko chodzi.