Oglądnąłem Mirku z zafascynowaniem przewodnik po ADC ale niestety nie mam pod ręką zewnętrznego przetwornika MCP3421, co nie znaczy że go nie wykorzystam w przyszłości do pomiarów prądu, które wydają się banalnie proste z jego wykorzystaniem. Za to z powodzeniem wykorzystałem stary konwerter USB-RS232 do zbudowania woltomierza z uśrednianiem oczywiście według twojego poradnika i taka dokładność jak najbardziej mi wystarczy. Teraz pasowałoby zbudować amperomierz

Co do książki...Przeczytałem rozdział od deski do deski i wcześniejsze i filtr dolnoprzepustowy nie był opisywany. W książce dzielnik napięcia tworzą dwa rezystory 22 [k om], więc współczynnik K dla dzielnika wynosi
2. Zdaje sobie sprawę że Atmega32 nie jest dobra do pomiarów różnicowych ale chciałbym zrozumieć powyższy kod zanim przejdę dalej i wykorzystam np. wzmacniacz LM358N...
W każdym bądź razie nie chce Wam zawracać głowy w święta i jak tylko znajdę chwilę narysuje schemat w Eagle'u i mam nadzieje pomożecie mi zrozumieć powyższy kod.
Tymczasem życzę wszystkim Wesołych i Radosnych Świąt spędzonych w miłej rodzinnej atmosferze

.
Do usłyszenia niebawem

.