Witam. Po długiej przerwie w końcu wziąłem się za moduł BTM222. Po jego zakupie kupiłem również przejściówkę ATB-USB-RS232 na opartą scalaku FT232R. Chciałbym z terminala pobawić się komendami AT, jednak gdy próbuję nawiązać połączenie poprzez port COM i terminal PuTTY wyskakuje komunikat: "Unable to open connection to COM4. Unable to open serial port." Wiem co oznacza ta informacja, lecz może opiszę jak ja to zrobiłem: Połączyłem przejściówkę USB-RS232 (mini-usb-b na module z portem USB komputera), następnie moduł BTM-222 połączyłem z przejściówką ("wsadziłem", że tak się wyrażę, wyprowadzenia modułu do goldpin'ów żeńskich na module), następnie nawiązałem połączenie z modułem poprzez mój telefon komórkowy (połączyłem się z urządzeniem "Serial Adaptor", wprowadziłem PIN "1234"). Wreszcie, gdy chciałem połączyć się z modułem poprzez terminal PuTTY wyskoczył tenże komunikat - wiem, że robię coś źle, jestem wręcz przekonany, iż coś nie do końca rozumiem - zaglądałem do poradników na kanale serwisu YouTube i nadal nic nie wywnioskowałem. Dodam, że jest to moje pierwsze starcie z tym modułem, także jeśli ktoś mógłby mi to w prosty sposób wytłumaczyć byłbym niezmiernie wdzięczny. Przepraszam, iż dodaję tak "prostackie" zagadnienie, ale dla mnie jest to na chwilę obecną trudne do przeskoczenia. Pozdrawiam.
|