Witam wszystkich!
Ostatnio borykam się z problemem przełączania napięć(konkretnie chodzi o zamianę polaryzacji napięcia wyjściowego). Tydzień temu ten temat poruszyłem na forumowym minichacie i nasz kolega formowy
SunRiverpodpowiedział abym wykorzystał przełącznik analogowy - czyli innymi słowy multiplekser analogowy. Trochę poszperałem i znalazłem układ CD4052 no i po dogłębnym doczytaniu dokumentacji technicznej okazuje się że gdy układ ten zasilę np. 10V to niestety ale sterowanie pinami odpowiadającymi za kontrolowanie układu scalonego(konkretnie to piny A,B,INH nie mogę sterować standardowymi poziomami TTL tylko np, poziom wysoki który pojawi się na pinach kontrolnych będzie odpowiadał 10V i tu pojawia się moje pytanie jak można "prze-konwertować" poziomy TTL(takie z AVR np) na np. takie jak ja potrzebuję ze poziom wysoki będzie odpowiadał 10V a poziom niski 0V.
Ja wymyśliłem sobie że zrobię ten "konwerter" na wzmiacniaczach operacyjnych LM358 poniżej uproszczony schemat:

Etykiety PC0 do PC2 oznaczają wejścia z mikrokontrolera a wartości wszystkich rezystorów to 10k.
Napiszcie co tym sądzicie, może dałoby się to załatwić na tranzystorach a nie na wzmacniaczach operacyjnych.
Pozdrawiam!