Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2013, o 23:37 
Użytkownik

Witam wczoraj byłem kupować poważne księgi :) w księgarni technicznej zawsze coś nowego wypatrzę
przed ostatnio wypatrzyłem nową publikację Pana "F" i nie zrobiła na mnie wrażenia.

Ostatnio pojawiła się z helionu książka

"Arduino. 65 praktycznych projektów" z Heliona

opisuje ona Arduino IDE czyli edytor język itd a później 65 projektów od mega prostych po bardziej skomplikowane. Oczywiście to przekład :)
bo w europie z takim dystansem i luzem o "poważnych" sprawach nie umieją pisać (z wyłączeniem Mirka i Suna :D )

Gorąco polecam chociaż sam nie kupiłem to polecam bardzo początkującym jak i obeznanym z programowaniem bo można się dowiedzieć kilka ciekawych rzeczy :)

P.S linka nie daję bo nie wiem czy wypada ale znajdziecie szybko w goglach :)

Pozdrawiam wszystkich

PostNapisane: 19 gru 2013, o 08:01 
Użytkownik

Ja tam jestem sceptyczny w kwestii, żeby elektronik brał się za arduino.

PostNapisane: 19 gru 2013, o 12:56 
Użytkownik

kiclaw napisał(a):
Ja tam jestem sceptyczny w kwestii, żeby elektronik brał się za arduino.

a dlaczego ? Platforma jak kazda inna. Jak ktos lubi i mu pasuje niech sie zajmuje .

PostNapisane: 19 gru 2013, o 13:03 

Osobiście nie lubię ardunio, ale nie mam nic przeciwko niemu ;).
Ot po prostu lubię rzeźbić :lol: no i biblioteki Mirkowe powodują, że w sumie projekt jest bardziej skalowalny niż na ardunio.
Ale jak ktoś ma awersję do czystego C i wykorzystuje sporo gotowych modułów to czemu nie. Platforma jak każda inna.

Główną zaletą ardunio jest to, że wielu programistów nie musi się skupiać na sprzęcie. Przez co powstaje mnóstwo ciekawych projektów które wiadomo że zadziałają. A nie soft pod customową płytkę i potem dochodź czemu ci się coś zawiesza. Tak że wszystko zależy od potrzeb i zastosowań.

PostNapisane: 19 gru 2013, o 13:44 
Użytkownik

Witam dlatego polecam tą książkę bo w niej pokazane jest jak zmontować sobie arduino na stykówce

I można bawić się tak jak to Mirek pokazywał w swoich poradnikach.

W tej książce jest napisane jak co podłączyć oraz oraz jak oprogramować.

Sam byłem przeciwnikiem tej platformy ale jak wystrugałem sobie klona i udostępniłem a potem zobaczyłem na ilość pobrań i zacząłem się bawić nią to urzekło to mnie a nic mnie bardziej nie nakręca jak widzę młodszych lub starszych którym daje się do rąk elektronikę i tworzą mega ciekawe rzeczy.

Jak zacząłem bawić się elektroniką i przedstawiać innym ją w "wyluzowany sposób" dopiero wtedy zyskałem prawdziwą radość z tego co robię :) Polecam spróbować 1 płytka dla bardziej wtajemniczonych stykówka i można wiele fajnych rzeczy wykombinować
czasem kogoś rozbawić lub zaskoczyć, a czasem zarazić pasją :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 19 gru 2013, o 13:58 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie trzeba do tego kupować książki: http://arduino.cc/en/Main/Standalone ;-)
Gdzie masz tego klona?

PostNapisane: 19 gru 2013, o 14:04 
Użytkownik

http://www.blue17.elektroda.eu/mikrokontrolery-avr/1424

PostNapisane: 19 gru 2013, o 15:16 
Użytkownik

stachu napisał(a):
http://www.blue17.elektroda.eu/mikrokontrolery-avr/1424

aaa to duino SUN-a :)

PostNapisane: 19 gru 2013, o 15:36 

Książka jest naprawdę dobrze napisana, mam ja od pierwszego dnia jak weszła do sprzedaży - szczególnie młodym stażem adeptom elektroniki i programowania mikroprocesorów mogę spokojnie polecić. Starzy wyjadacze nie potrzebują już takich książek - chociaż, czasami ....

PostNapisane: 20 gru 2013, o 09:13 
Użytkownik

jachu napisał(a):
a dlaczego ? Platforma jak kazda inna. Jak ktos lubi i mu pasuje niech sie zajmuje .

Jak ktoś jest amatorem i chce się nauczyć dla siebie, to super sprawa. Ale jak ktoś chce robić poważniejsze rzeczy, no to wybacz, ale to jest bez sensu :) To tak jakbyś chciał profesjonaliście dawać Bascoma :)

Z resztą, Arduino to przecież tylko mikroprocek z wyrzuconymi pinami. To samo można zrobić na stykówce (poza tym do Arduino i tak i tak potrzeba jakiejś małej stykówki) :)

PostNapisane: 20 gru 2013, o 09:19 

Naprawdę życzył bym sobie i innym by chociaż 10% sprzętu na rynku była zrobiona tak dobrze jak Arduino...

PostNapisane: 20 gru 2013, o 10:11 

kiclaw napisał(a):
Z resztą, Arduino to przecież tylko mikroprocek z wyrzuconymi pinami. To samo można zrobić na stykówce (poza tym do Arduino i tak i tak potrzeba jakiejś małej stykówki)

Wszystko można zrobić na stykówce (ATB jak się uprzesz też ;) ), tylko po co - to może rajcuje poczatkujących elektroników (i dobrze, to nic złego) ale mnie np. normalnie jest na to szkoda czasu, jak i na to abym sam sobie zaprojektował taka płytkę, zrobił pcb itd. po prostu niektórzy z nas są na takim etapie edukacji czy doświadczenia zawodowego, że nie muszą sobie udowadniać tam gdzie nie trzeba, że potrafią proste układy zaprojektować, szkoda na to czasu. Lepiej, jeśli jest do dyspozycji gotowy układ (jeśli mogę go kupić) i mając odpowiednie podejście, wiedzę, znajomość platformy (Arduino np. udostępnia pełną dokumentację) wykorzystać wszystkie jego możliwości do zakładanych swoich celów.

PostNapisane: 20 gru 2013, o 10:33 
Użytkownik

Cytuj:
Z resztą, Arduino to przecież tylko mikroprocek z wyrzuconymi pinami. To samo można zrobić na stykówce (poza tym do Arduino i tak i tak potrzeba jakiejś małej stykówki)

Arduino to nie tylko prosta płytka, to wygodne i proste API oraz potężna społeczność , która co i rusz zaskakuje czymś nowym , to system standardyzowanych nakładek dzięki czemu TY , JA , i kilka milionów innych ludzi zawsze uruchomi urządzenie z sieci i zawsze będzie działać , to otwartość kodu i sprzętu wiec możesz robić co i jak chcesz -- dlatego nie nie doceniaj tego przeciwnika , bo to że TY się boisz nie znaczy że inni też ... ALE ....

Panowie ... temat o książce był a nie o wyższości Duino nad innymi zestawami
czy to jest aż takie ważne ko co używa ?? Dlaczego tak wytykacie że Arduino jest złe ??
przecież to tylko płytka z procesorem ... Dajcie już spokój a temat zamykam bo tak się
nie godzi ....

Każde rozwiązanie jest dobre , i żadne nie jest gorsze , bo w w czym napiszesz to niema znaczenia
ble by cel był osiągnięty , a układ spełniał założenia twórcy .

ZATEM PAX między CHRZEŚCIJANY

KONIEC...

I zapamietajcie ...KTO CHCE UŻYWA ARDUINO , KTO CHCE , ATB , KTO CHCE niech sobie dłutkiem nawet na tabliczkach glinianych wykuwa układy i softa to jego sprawa , ... TO dział arduino i tylko o nim tu piszemy ---- nie pasuje komuś, niema nic do powiedzenia, nie zna się - niech sie nie wypowiada nic nie wnoszącymi postami ---

DOTYCZY TO WSZYSTKICH

a teraz miłego Arduinowania bo święta idą .....

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1