Witam. Jestem nowy na tym forum i świeży w programowaniu wiec proszę o wyrozumiałość:)
Mam zadanie do zrobienia.Chodzi o cykliczne otwieranie i zamykanie klapy. Dwa razy dziennie włącznik czasowy będzie podawał napięcie na jakiś czas.
Ja muszę zaprogramować układ tak aby w momencie pojawienia się napięcia klapa zamykała się (lub otwierała w zależności od zwartej krańcówki)
Jako że zależy mi na czasie a nie znam żadnego języka programowania postanowiłem zrobić to w Bascomie, który wydaje się najlepszy do szybkiego przyswojenia(w zakresie mi potrzebnym)Po kilku godzinach czytania napisałem taki program.Załącza on kierunek jazdy silnika w zależności od krańcówki ale pozostało mi umieszczenie wykrywania zasilania.Postanowiłem zrealizować to na zasadzie wykrywania zbocza narastającego(w momęcie pojwaienia się napięcia jedynka na pinie )i wtedy silnik rusza.Teraz jedynka od zasilania jest na stałe.I tu pytanie jak to zrealizować?w miejsce "Zasilania" w programie zbocze rosnące.Wie ktoś jak to powinno wyglądać???
Mam nadzieję, że jasno to opisałem:)
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.