Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2025, o 15:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 gru 2013, o 23:40 
Nowy

Witam wszystkich :)

Jestem w trakcie robienie projektu (jak w temacie) do celów własnych jako osoby aktywnej fizycznie (pomiar tętna, prędkości, czasu, dystansu, wyznaczenie trasy).

Tworzenie projektu zacząłem od próby opanowania każdego z modułów z osobna, aby później połączyć to w całość.

Pierwszy poszedł pod warsztat wyświetlacz od Nokii 3310 - sprawa bardzo prosta, polecam ;)
Na drugi ogień postanowiłem wziąć pomiar tętna - jako metodę wybrałem pomiar metodą podczerwieni. Przejrzałem chyba wszystkie tematy na różnych forach dotyczących tego zagadnienia. Temat nie wydaje się być trudny, a jednak ciągle coś mi nie chce działać. Zrobiłem 3 układy do pomiaru tętna, wzorując się na:
1) http://embedded-lab.com/blog/?p=5508 (mam identyczny układ zamieniając jedynie MCP6004 na dwa LM358)
2) pulsomierzu na procesorze PIC z innego forum (nie wiem czy można podawać linki :) )
3) Układzie z czasopisma Elektronik numer 8/2001

Każdy z układów działa, ale... za czort nie chcą mierzyć. W wymienionych układach jest użyta dioda migająca w rytm pulsu człowieka (nazwijmy ją testowa). Stosowałem transoptor TCRT1000, CNY70, diodę IR nadawczą i odbiorczą, w jasnym pomieszczeniu, w ciemnym pomieszczeniu, zasilając układ z sieci przez prostownik oraz z baterii (myślałem, ze może zakłócenia z sieci) i za każdym razem dzieją się dziwne rzeczy.

Z tego co wiem ta dioda testowa powinna przy pewnym natężeniu światła świecić, a przy pewnym nie. Czyli jeśli przykładam palec do czujnika nie świeci, tylko przy uderzeniu krwi (pulsie) na chwilę się zapala. Ona jednak świeci gdy np ruszę ręką nad czujnikiem. Tuż nad lub kilka centymetrów nad. Jeśli utrzymam rękę w w konkretnej pozycja dla której się zaświeciła, dioda i tak zaraz gaśnie. Jeśli dociskam palec do czujnika nie świeci się, jeśli robię minimalny ruch góra dół wtedy miga. W razie czego mogę nagrać jakiś filmik.

Czy ktoś kiedyś robił podobny układ? Lub ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny? Czemu np układ z 1) działa na filmiku idealnie, a u mnie nie chce? A może ktoś kiedyś robił podobny projekt tylko z wykorzystaniem przetwornika piezoelektrycznego lub mikrofonu pojemnościowego?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki, gdyż strasznie utknąłem w miejscu już od 3 tygodni...

PS. Jeśli zamieściłem temat w nieodpowiednim dziale prosiłbym o przeniesienie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 gru 2013, o 09:03 
Użytkownik

Troche z innej beczki. Moze uda sie zaadoptować gotowy czujnik? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=3781963824

Sent from my mobile.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 16:45 
Nowy

No gotowiec zawsze jest jakimś rozwiązaniem, ale myślę, że nie ma to jak przyjemność korzystania z własnoręcznie wykonanego urządzenia :)

Dostałem info, że LM358 nie nadaje się zupełnie do tego typu zadań. Jutro spróbuje kupić MCP6002. Mam w domu jeszcze TL082CN, ale albo się nie nadaje, albo trzeba zmienić wzmocnienie układu, ponieważ podczas pomiaru "dioda testowa" pali się cały czas.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 18:31 
Użytkownik

Oczywiscie, ale w warunkach domowych ciezko zrobic male przenosne i sympatycznie wyglądające urzadzenie ;) a i tak musialbys go oprogramowac i pobawic sie w reverse engineering (a to to dopiero wciąga)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 17 gru 2013, o 20:30 
Użytkownik

Do czego jest Ci potrzebny pomiar pulsu? Jeśli np do biegania, to bardzo złym rozwiązaniem jest mierzenie po przytknięciu palca. Niewygodne i kłopotliwe. Ja używam pulsometru z paskiem pomiarowym zapinanym pod klatkę piersiową i ten pasek posiada nadajnik. Najprostsze nadajniki emitują sygnał niekodowany (nie wiem w jakiej częstotliwości) i jest on wysyłany do zegarka na ręce. Są również same paski na klatkę nadające przez bluetooth np do smartfona jak np. taki http://allegro.pl/pulsometr-do-smartfon ... 39327.html. Zapewne nie jest tajemnicą jego obsługa, bo wiele aplikacji sportowych je obsługuje.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 14:13 
Nowy

Witam w Nowym Roku! Najlepsze życzenia dla wszystkich forumowiczów ;)

Mimo wszystko udało mi się uporać z problemem i pomiar tętna działa, ciężko jest znaleźć odpowiedni punkt na palcu, ale działa :)

Mam jednak prośbę i kilka pytań. Może tym razem ktoś będzie mógł mi bardziej pomóc :)

1) Zabieram się za zrobienie już całej gotowej płytki, czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność schematu?

2) Tu od razu przyznam się, że całą część związana z zasilaniem (bateria + możliwość ładowania) jest zapożyczona z innego projektu. Mógłby ktoś mniej więcej wyjaśnić skąd się wziął taki właśnie i skąd się wzięły te konkretnie wartości rezystancji? Albo jakiś odnośnik, gdzie mógłbym o tym poczytać i się dokształcić?

ObrazekObrazek

3) I jeszcze takie pytanie: czy mógłbym jako zasilania wykorzystać USB (zamiast standardowej ładowarki do starej Nokii)? I czy wtedy wystarczy jakbym podłączył w USB jedynie piny od zasilania (VCC GND) czy od przesyłu danych też (D- D+)?

4) Aha jeszcze chciałem się upewnić.... Ponieważ zarówno LCD od nokii3310 jak i microSD używają portów SPI od uP. Czy można podłączyć je jednocześnie do tego samego portu pod warunkiem, że jeśli będę zapisywał dane na kartę pamięci, nie będę wysyłał komend do wyświetlacza? (np: wyświetlę jakiś napis -> przejdę do funkcji zapisującej na SD i po zakończeniu zapisywania dopiero zmienię grafikę na wyświetlaczu? )

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi :)

PostNapisane: 6 sty 2014, o 15:10 
Użytkownik

Witam
Do magistrali SPI możesz podłączyć kilka urządzeń,
do wyboru danego urządzenia stosujesz piny
uC wykorzystując je jako CS (Chip Select) danego urządzenia

Zajrzyj do datashet-u gdzie jest opisany SPI
tam powinien być rysunek jak podłączyć kilka urządzeń

PostNapisane: 6 sty 2014, o 18:06 

Podczas biegania to rozwiązanie nie za bardzo Ci się sprawdzi. W profesjonalnych pulsoksymetrach problem pomiaru podczas ruchu reką (palcem, czy nóżką u noworodków) jest również kłopotliwy i często zaburza pomiar zarówno wysycenia tlenu jak i tętna.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 19:17 
Nowy

No jest coś w datasheecie o pinie SS - jako wybór Master/Slave :)

Uwzięliście się na ten pomiar tętna :D Zdaję sobie sprawę, że jest on bardzo kłopotliwy, ale jeśli już się tyle nad nim namęczyłem dodam go do urządzenia jako opcja dodatkowa z poprawką na niedokładność i pomiar musi odbyć się w spoczynku, czyli po wysiłku/ w trakcie należy zatrzymać się na 15-20sek i zrobić pomiar :)

PostNapisane: 6 sty 2014, o 19:51 

grubson2 napisał(a):
Zdaję sobie sprawę, że jest on bardzo kłopotliwy, ale jeśli już się tyle nad nim namęczyłem dodam go do urządzenia jako opcja dodatkowa z poprawką na niedokładność i pomiar musi odbyć się w spoczynku, czyli po wysiłku/ w trakcie należy zatrzymać się na 15-20sek i zrobić pomiar

Absolutnie nie chciałem Ciebie zniechęcać :), a powyższe podejście jest słuszne, pomiar w stanie spoczynkowym.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 20:14 
Użytkownik

Na Twoim schemacie jeden pin SS jest już podany
(ja pisałem CS dlatego , że różnie go producenci w DS nazywają :) )

Przy przesyłaniu danych po SPI (sprzętowo)
ten pin obsługujesz programowo.

Kolejnemu urządzeniu przydzielasz inny pin uC (obsługiwany też programowo)
i tworzysz sobie magistralę.

W ten sposób możesz dodać następne urządzenia do magistrali
a urządzenie wybierasz za programowo aktywując odpowiedni
pin procesora.

PostNapisane: 6 sty 2014, o 20:20 
Nowy

Ok poczytam trochę o tym SPI i postaram się poukładać w głowie :D

PostNapisane: 30 sty 2014, o 22:48 
Nowy

Pytanie techniczne:
- jak rozpoznać kartę SD ver.1 od ver.2 ? I czy istnieją microSD ver.1 ? Mam poradnik jak napisać bibliotekę do obsługi kart SD, ale tylko ver.1...

PostNapisane: 31 sty 2014, o 11:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

CardInfo

Strefa czasowa: UTC + 1