Witam wszystkich
Jestem w trakcie robienie projektu (jak w temacie) do celów własnych jako osoby aktywnej fizycznie (pomiar tętna, prędkości, czasu, dystansu, wyznaczenie trasy).
Tworzenie projektu zacząłem od próby opanowania każdego z modułów z osobna, aby później połączyć to w całość.
Pierwszy poszedł pod warsztat wyświetlacz od Nokii 3310 - sprawa bardzo prosta, polecam
Na drugi ogień postanowiłem wziąć pomiar tętna - jako metodę wybrałem pomiar metodą podczerwieni. Przejrzałem chyba wszystkie tematy na różnych forach dotyczących tego zagadnienia. Temat nie wydaje się być trudny, a jednak ciągle coś mi nie chce działać. Zrobiłem 3 układy do pomiaru tętna, wzorując się na:
1)
http://embedded-lab.com/blog/?p=5508 (mam identyczny układ zamieniając jedynie MCP6004 na dwa LM358)
2) pulsomierzu na procesorze PIC z innego forum (nie wiem czy można podawać linki
)
3) Układzie z czasopisma Elektronik numer 8/2001
Każdy z układów działa, ale... za czort nie chcą mierzyć. W wymienionych układach jest użyta dioda migająca w rytm pulsu człowieka (nazwijmy ją testowa). Stosowałem transoptor TCRT1000, CNY70, diodę IR nadawczą i odbiorczą, w jasnym pomieszczeniu, w ciemnym pomieszczeniu, zasilając układ z sieci przez prostownik oraz z baterii (myślałem, ze może zakłócenia z sieci) i za każdym razem dzieją się dziwne rzeczy.
Z tego co wiem ta dioda testowa powinna przy pewnym natężeniu światła świecić, a przy pewnym nie. Czyli jeśli przykładam palec do czujnika nie świeci, tylko przy uderzeniu krwi (pulsie) na chwilę się zapala. Ona jednak świeci gdy np ruszę ręką nad czujnikiem. Tuż nad lub kilka centymetrów nad. Jeśli utrzymam rękę w w konkretnej pozycja dla której się zaświeciła, dioda i tak zaraz gaśnie. Jeśli dociskam palec do czujnika nie świeci się, jeśli robię minimalny ruch góra dół wtedy miga. W razie czego mogę nagrać jakiś filmik.
Czy ktoś kiedyś robił podobny układ? Lub ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny? Czemu np układ z 1) działa na filmiku idealnie, a u mnie nie chce? A może ktoś kiedyś robił podobny projekt tylko z wykorzystaniem przetwornika piezoelektrycznego lub mikrofonu pojemnościowego?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki, gdyż strasznie utknąłem w miejscu już od 3 tygodni...
PS. Jeśli zamieściłem temat w nieodpowiednim dziale prosiłbym o przeniesienie.