Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 mar 2026, o 15:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2013, o 21:16 
Użytkownik

Witam serdecznie,

Temat wałkowany milion razy, jednak myślę, że dołożę swoje 5 groszy. Napisałem program na uC (atmega8a) i do tego swój "terminal" w c# do dobierania danych i wyświetlania na wykresie. Wszystko działa jak należy gdy działam w układzie np. uC razem z RealTerm - przesyła dane prawidłowo (w formacie hex, wysyłam najpierw 0xFF potem zaś zależnie od tego co sobie wybiorę w terminalu, wysyła jedną liczbę lub ciąg 10 liczb i potwierdzenie w postaci liczby 0xFF od PC i tutaj jest ok). Jednak na moim "terminalu" to nie działa jakby nie odbierał danych. Chciałem aby odbierał pojedyncze bajty zamiast popularnego rozwiązania w postaci stringów. Chyba coś zawaliłem więc wklejam kod z uC:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz kod C#. Proszę o sprawdzenie zwłaszcza funkcji odbioru.
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Najbardziej jednak zależy mi na wyjaśnieniu jak to dokładnie działa, jak interpretować bufory w PC i jak te dane są przyjmowane, generalnie jak to wygląda z komunikacją szeregową.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 gru 2013, o 09:49 
Użytkownik

Moim zdaniem po pierwsze powinieneś wykorzystać klasę Thread, czyli rozbudować program o wielowątkowość. Wystarczy jeden wątek odpowiedzialny za pobieranie danych i ich wyświetlanie oraz główny wątek który odpowiada za wszystkie pozostałe funkcje twojego programu. Możesz też trochę inaczej przesyłać dane z mikrokontrolera do PC, zakładasz sobie ramkę danych powiedzmy x,x,x /n i taką ramkę wysyłasz:
język c

W twoim programie wykorzystujesz metodę klasy serialPort ReadTo("/n"). Następnie odebrane dane sobie formujesz za pomocą metody Split klasy string.
język csharp

Teraz dostęp masz do każdego elementu ramki danych. Istotne jest też wykonanie "synchronizacji" danych odbieranych. W przypadku gdy włączysz program w chwili w której został już wysłany np. pierwszy element ramki to wywali Ci błąd, dlatego najlepiej zrobić pierwszy pusty odbiór.
Nie rozumiem tego fragmentu. Jeżeli chcesz zdefiniować port COM to możesz użyć metody GetPortNames (o ile się nie mylę) i zwróci ci ona jako string podłączone porty COM. Następnie możesz je przypisać do jakieś zmiennej.
język csharp

PostNapisane: 12 gru 2013, o 13:03 
Użytkownik

Dziekuję za odpowiedź. Proszę potwierdź mój tok myślenia. Tworzę nowy wątek (wkładam to do metody form1() razem z initialize() tak jak niżej):
język csharp

następnie tworzę sobie nową metodę SerialData:
język csharp

Jak wydobyć dane które potrzebuję ze zmiennej dane ? Ja wysyłam bajty z uC jako liczby i chciałbym je też odebrać tak samo. Pytam się bo niestety pisać proste programy umiem w C# (naprawdę proste) jednak tutaj już jest gorzej. Może jeszcze potrzebuje małego wytłumaczenia jak działa c# zwłaszcza WindowsForm w nim bo nie widzę tutaj main() etc. i trochę się gubię.

Co do tego niezrozumiałego fragmentu, to jest wycinek starego kodu - nie działa on w żaden sposób w tym programie.

PostNapisane: 12 gru 2013, o 19:35 
Użytkownik

Dostęp do poszczególnych elementów "zmiennej" dane uzyskujesz poprzez indeksowanie, czyli gdy chcesz pierwszy element to piszesz dane[0], kolejny dane[1]. Jak widzisz do każdego elementu możesz się dostać jak do tablicy. Tylko musisz zauważyć że ty twoje dane z mikrokontrolera wysyłasz trochę inaczej niż ja Ci pokazałem. Nie rozumiem za bardzo jak to działa...
język c

Dlaczego wysyłasz takie dziwne dane? W pierwszej kolejności wysyłasz 255 potem 1, do czego to ma służyć? Potem rozumiem że robisz jakąs transmisje znaków w zależności od odebranej flagi (wysłanej z PC) i transmisje kończysz wysłaniem 254... dlaczego to robisz w ten sposób? Czy jest to jakoś uwarunkowane?

PostNapisane: 12 gru 2013, o 20:40 
Użytkownik

Kod w C napisałem kontrolnie, chciałem po prostu oderbać i wysłać dane miedzy uC a PC i to nie działało. Teraz mam taki kod:
język csharp

oraz na uC:
język c

To jednak się sypie. Gdy wysyłam jedną daną to jest ok. Gdzie robię błąd ? ( nawiasem mówiąc to tylko taki kod u mnie działa - jeżeli wysyłam jeden znak 8 bitów).

PostNapisane: 13 gru 2013, o 14:19 
Użytkownik

W programie PC masz zdefiniowany pewien bufor odbiorczy, posiada on 10 elementów.
język c

Następnie z mikrokontrolera wysyłasz dane
język c

Tylko że gdy od i=0 do i=9, gdy i=9 wykonuje się usart_putc(wysylka[i]); oraz usart_putc(254); (ponieważ warunek if jest spełniony).
Wykonujesz odbiór danych i twoje 254 przypisuje się do do indata pod zerowym elementem nadpisując to co się tam znajduje. Najlepiej jakbyś przedstawił co konkretnie chcesz osiągnąć. Jak już wcześniej napisałem najlepiej jak ustalisz sobie jakąś stałą ramkę danych którą przesyłasz do PC z oznaczonym zakończeniem. Rób to etapami, wysyłaj z mikrokontrolera najprostsze dane i je interpretuj. Następnie rozbuduj twój program. Dobrze też by było jak zamieszczasz jakiś kod programu to dodaj również błędy jakie Ci wyskakują podczas kompilowania programu.

PostNapisane: 15 gru 2013, o 22:17 
Użytkownik

Może osoba znająca się w temacie DDS-ów może mi pomóc, mianowicie mam AD9833, którego ni da się w żaden sposób zaprogramować. Zmieniłem płytkę pcb (zrobiłem nową - projekt wyżej) a na poprzedniej płytce wszystko hulało. Sprawdziłem połączenia i oscyloskopem sprawdzałem czy atmega8 coś robi, i robi :) więc wykluczam (nie)działanie uC. Jednak zauważyłem dziwną rzecz: na wyjściu DDS-a Multimetrem obserwuje napięcie ok 230 mV i powoli spada do zera (oscyloskop pokazuje przebieg stały o potencjale masy) wcześniej (przed zmianą płytki PCB) nie zauważyłem czegoś takiego. Czy to może być objaw uszkodzonego DDS-a ? Jak to zdiagnozować ?

PostNapisane: 21 gru 2013, o 17:03 
Użytkownik

Dziekuje za wszelką pomoc. Co do DDS-a układ był się skończył :P w jakis tajemniczy sposób... Program na c# działa wystarczyło w metodzie Form1_Load(); dopisać linijkę odsługującą zdarzenie DataRecieved :) Układ sobie działa i radzi też dość dobrze. Temat zamykam.

Strefa czasowa: UTC + 1