Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 24 maja 2025, o 17:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 8 gru 2013, o 20:13 
    Użytkownik

Witam,
    Zbudowałem zasilacz, a w sumie to prototyp zasilacza, bazującego na konstrukcji SN1533, który został opublikowany na innym forum:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1464016.html

Po polutowaniu płytki i wstępnym uruchomieniu wyniki pomiarów multimetru jak i wbudowanych w układ przetworników ADC były bardzo obiecujące. Po podłączeniu oscyloskopu i regulowanego obciążenia okazało się, że zasilacz wzbudza się na częstotliwości ok. 2,2kHz (przy napieciu zasilania 15V)z maksymalną wartością 4V (między szczytami). Amplituda jest zależna od obciążenia i posiada wyraźne maksimum w okolicy prądu obciążenia równego 1A. Poniżej wartości prądu 0,6 A oscylacje nie występują, podobnie jak powyżej wartości prądu ok. 2,5A. Zauważyłem, że częstotliwość oscylacji w znaczącym stopniu od napięcia zasilania.

Sprawdzając krok po kroku część sterującą (odłączone tranzystory mocy) wykluczyłem przyczynę w tej części układu. Natomiast po podłączeniu samych tranzystorów mocy wynikło, że źródłem oscylacji jest tranzystor MOSFET. Zbudowany na szybko układ to potwierdził. Wszystkie tranzystory IRFP9240 jakie posiadam zachowują się tak samo.

Obrazek
    Schemat zasilacza
    Obrazek
    Układ testowy dla MOSFETa

Proszę kolegów o pomoc :)

Hm, zapomniało się jak wstawiamy obrazki? http://forum.atnel.pl/topic44.html

Różowy J.

Obrazek
    Oryginalny projekt

Ostatnio edytowano 8 gru 2013, o 22:13 przez coolpablos, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 8 gru 2013, o 21:19 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No niestety, mimo fajnego opisu układ nie jest za bardzo dopracowany... Zacznij od zmiany R9 i R8 na mniejsze, zmiana WO na szybsze, o R7, D1 już nie wspomnę :/

PostNapisane: 8 gru 2013, o 21:36 
    Użytkownik

janeczqu napisał(a):
    No niestety, mimo fajnego opisu układ nie jest za bardzo dopracowany... Zacznij od zmiany R9 i R8 na mniejsze, zmiana WO na szybsze, o R7, D1 już nie wspomnę :/

Mam wrażenie, że kolega nie doczytał do końcu postu. Problem występuje już z samym MOSFET-em który jest podłączony tylko do źródła napięcia i obciążenia.

Co do zastrzeżeń to w celach testowych (wydawało mi się początkowo również, że to przez zbyt "wolne" elementy) jako diodę, diodę Schottky 1N5711, wzmacniacz operacyjny zastąpiłem OPA2277. Nie rozumiem uwagi co do wartości rezystora R8, którego nie ma na schemacie.
    Schemat drugi zawierający rezystor R7, przedstawia tylko ideologię sprawdzenia przeze mnie MOSFET-a, więc uwagi do jego wartości są dla mnie niezrozumiałe.

Poza tym dodam, że zasilacz został zrealizowany dokładnie z użyciem tym elementów i podobno działa (odsyłam do lektury w linku, w pierwszym poście). Projekt ten jest autorstwa Pana Okońskiego i podobno był produkowany seryjnie z użyciem elementów których użyłem na schemacie.

PostNapisane: 8 gru 2013, o 21:46 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Doczytał doczytał ;)

A taki układ "do testów" sam w sobie jest generatorem- dlaczego? no zastanów się ;)

PostNapisane: 8 gru 2013, o 22:08 
    Użytkownik

janeczqu napisał(a):
    Doczytał doczytał ;)

A taki układ "do testów" sam w sobie jest generatorem- dlaczego? no zastanów się ;)

Musi mieć to związek z pojemnością bramki(?) :) Jak temu przeciwdziałać?

PostNapisane: 8 gru 2013, o 22:11 

Czytałeś cały temat? do którego podesłałeś linka, są w nim modyfikacje "rozwiązujące" problem wzbudzania.
    Niestety układ ten jest bardzo słabo dopracowany tj. nawet symulacja układu w LTspice się wzbudza :lol:
    Popatrz w temat, jest tam parę moich postów na ten temat.

Jeżeli chcesz dobry prosty zasilacz liniowy to albo EdW 1/2007, albo czeka cię przeczytanie kursu który był publikowany w EdW na temat projektowania zasilaczy.

PS. Tą konstrukcję można wyprowadzić na prostą, ale i tak parametry jak odpowiedź dynamiczna, stabilizacja względem prądu (czyli chwilowy skok porobu prądu powoduje dosyć spore przerosty).
    Ogólnie wszystkie za i przeciw są opisane w temacie. Konstrukcja nie jest zła, tylko należy ją traktować jako bazę dla modyfikacji niż gotowe rozwiązanie zasilacza.
    PS2. electronic-lab też nie jest zbyt dobrą konstrukcją, ale to tak na marginesie.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

coolpablos napisał(a):
    Musi mieć to związek z pojemnością bramki(?) :) Jak temu przeciwdziałać?

Wszystko masz w tamtym temacie.

PostNapisane: 8 gru 2013, o 22:57 
    Użytkownik

Czytałem ten temat cały, od początku do końca kilka razy jeszcze zanim zdecydowałem się na budowę własnego zasilacza. Ogólnie ten temat pod względem szukania odpowiedzi na konkretny problem czyta się tragicznie. Całość wygląda mniej więcej tak: ja zmieniłem to, a ja tamto; po czym jest odpowiedź, że tego nie wolno itp. Większość uwag dodatkowo opiera się o symulacje. Z czego kojarzę to tylko dwie osoby przedstawiły wyniki pomiarów tych konstrukcji.

Za wzór obrałem tok myślowy samego autora. Dodam, że zasilacz urzekł mnie wręcz swoją prostotą i w sumie zapewnieniami autora, że działa przyzwoicie. Sam autor proponował zwiększenie wartości rezystora przy bramce MOSFETa do 1M , co w sumie tylko redukuje zjawisko wzbudzania się zasilacza, a nie usuwa przyczyny.

PostNapisane: 8 gru 2013, o 23:00 

coolpablos napisał(a):
    Sam autor proponował zwiększenie wartości rezystora przy bramce MOSFETa do 1M

Wiesz, mam spory szacunek do autora, ale to jest czysta herezja.

To jak by ci ktoś sprzedał stary rozklekotany samochód w którym tył wyprzedza przód i kazał ci wolno jeździć bo inaczej grozi to wypadkiem.

Zwiększenie rezystora w bramce powoduje po prostu większą stałą czasową oscylacji, a nie rozwiązanie problemu.

W tej postaci ten układ nie ma prawa działać ;), to praktycznie generator.
    Dlatego właśnie tak ten temat wygląda, bo owszem układ jest prosty, owszem można go wyprowadzić do stanu stabilnej pracy, ale wtedy będzie to strasznie "wolny" zasilacz. Po za tym nawet po zmniejszeniu wzbudzania w modelu, układ rzeczywisty miał tendencje do oscylacji przy wahnięciach obciążenia.
    Duży wpływ maja operacyjne, układ tranzystora sterującego mosfetem.
    Niestety to kiepska konstrukcja pod względem prostoty, bo w sumie trzeba na nowo dobrać i przeliczyć każdy element, a i tak końcowy efekt nie będzie zadowalający.

PostNapisane: 8 gru 2013, o 23:17 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dokładnie, zwiększenie rezystancji na bramce "spowalnia" jedynie zasilacz- więc to nie lekarstwo na wzbudzanie. Nie neguję pomysłu autora- no ale sam widzisz- złożyłeś układ "na pewniaka" a on nie działa jak powinien...

PostNapisane: 8 gru 2013, o 23:21 

Z tym zasilaczem i innymi konstrukcjami z pod znaku SN ;), jest podobnie jak z pewnymi postami na elportalu na temat wzmacniaczy audio. Schematów na pęczki każdy cudowniejszy od poprzedniego, tylko nikt nigdy nie widział na oczy działającego modelu.

PostNapisane: 8 gru 2013, o 23:38 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Genius?
    :lol: na eresie też "rządził" aż banana nie dostał ;)

PostNapisane: 9 gru 2013, o 00:27 
    Użytkownik

Szkoda w sumie, bo zapowiadało się przyjemnie. Specjalnie do tego zasilacza opracowałem układ regulacyjno-pomiarowy sterowany w sieci RS-485 z separacją galwaniczną. :) No cóż..

PostNapisane: 9 gru 2013, o 00:37 

Nie no, da radę, ale w sumie trzeba go obudować zgodnie z kursem w EdW, przez co przestaje być tak prosty.

Zajrzyj do EdW 1/2007

PostNapisane: 9 gru 2013, o 02:06 
    Użytkownik

Przeglądałem ten zasilacz z EdW 1/2007. Widać znaczącą różnicę w stopniu zakomplikowania projektu. Możesz na szybko powiedzieć w których numerach EdW były kursy o których wspominasz? Zajrzę do kursu i zdecyduję co dalej.

PostNapisane: 9 gru 2013, o 09:05 

Część 1 była w EdW czerwiec 2010, z tym, że wersja na mosfecie jest opisywana od marca 2011 w majowym są opisane zalety i wady rozwiązań z mosfetem P i mosfetem N. Gdzie układ z mosfetem N mimo większej komplikacji jest bardziej żwawy ;).
    Najnowsze z tego roku zawierają już praktycznie kompletny zasilacz przystosowany do sterowania z DACów.

PostNapisane: 9 gru 2013, o 20:31 
    Użytkownik

Wiem, jeszcze z wątku o SN1533, że interesowałeś się mocno zasilaczami "bardzo szybkimi". Z ciekawości zapytam, czy zbudowałeś działającą konstrukcję? :) Co do materiału z EdW to jest sporo tego. Muszę poprzeglądać poszczególne wydania i wydrukować całą serię tych artykułów o zasilaczach , bo z ekranu cienko przyswajam materiał.

PostNapisane: 10 gru 2013, o 08:53 

U mnie to bardziej historię kawałka mojego uczenia się elektroniki bym mógł napisać, opowiadając o moich przygodach z konstrukcją zasilacza.
    Sporo prototypów powstało, ale jak to mówią najdłużej wytrzymują prowizorki oraz dokładając do tego moją wrodzoną nie chęć do robienia obudowy.

Z konstrukcji które testowałem to właśnie podstawowa wersja tego z edw 1/2007, prosta niezawodna, bardzo dobrze się sprawowała, no ale prototyp wylądował gdzieś lecz nie wiadomo gdzie ;).
    Wcześniej miałem konstrukcję na LM317+tranzystor 2N3055 do tego dwa opampy symetrycznie zasilanie.
    Następnie były wszelakie próby z mosfetami, ale z braku czasu nie wyszło to nigdy po za etap prototypu.
    MOSFET to IRF140/9140 układ to połączenie SNa z wnioskami z kursu w EDW. Schematów nie mam, bo to wszystko na kolanie bardziej robione. Ale działało całkiem sprawnie....
    No i nadszedł czas gdy potrzebowałem na szybko dobrego i mocnego zasilacza, jedno wejście na Alledrogo i skończyło się wojowanie kupiłem wojskowy zasilacz Farnell TSV70 MK2, który po lekkiej modyfikacji chwilowo musi mi wystarczyć.
    Ogólnie ostatnie części kursu w EdW przedstawiają już bardzo ciekawą koncepcję. Niestety redakcja, albo może i z winy samych czytelników (nie wiem, fajniejszy jest wzmacniacz po raz tysięczny, albo kolejna mrygała) kurs jakoś tak powoli jest "wygaszany", a i obiecanego zasilacza w wersji z sterowaniem uC coś nie widać.

W sumie najważniejsze zagadnienia są opisane w zasilaczu z 1/2007 bo naprawdę człowiek tam włożył wiele wysiłku w zbadanie co i jak, łącznie z "olewanym" przez praktycznie każdego kto kopiuje el-lab i inne zbliżone konstrukcje problem SOAR tranzystora, oraz konsekwencje słabej odpowiedzi dynamicznej i pakowanie dużego kondensatora na wyjście zasilacza.

PostNapisane: 12 gru 2013, o 22:01 
    Użytkownik

Przeczytałem cykl artykułów z EdW do wyczerpania tematu zasilaczy z MOSFET-em P i mam parę pytań :)

1. Czy masę w układzie ze schematu poniżej należy podłączyć tak jak przedstawia to schemat poglądowy z początku kursu (dwa rysunki niżej) ?
    Obrazek

Obrazek

2. Czy dodanie dodatkowego tranzystora mocy (myślę tu konkretnie o BD249), podobnie jak na schemacie SN1533, jest dobrym pomysłem (przewiduję zasilacz 15V@5A)?

3. Czy zastosowanie układu ICL7660 do generacji ujemnego napięcia nie będzie generować zakłóceń?
    Z góry dziękuje :)

PostNapisane: 13 gru 2013, o 20:50 

AD1: tak
    AD2: Nie wiem, trzeba by przeprowadzić odpowiednie testy. Ale w sumie lepiej zachowa się pojedyńczy IRF140
    AD3: Wszystko zależy od filtracji, aczkolwiek sam używałem do zasilania opampów osobnego małego zasilacza na małym transformatorze.

PostNapisane: 13 gru 2013, o 21:00 
    Użytkownik

Jeszcze odnośnie pytania 1. zasilacz "pomocniczy" +2 V powinien być zasilany z oddzielnego transformatora?

PostNapisane: 13 gru 2013, o 21:38 

Nie koniecznie, to dość niskie napięcie, można zrobić odczep dowijając kilka uzwojeń. Ewentualenie na jednej diodzie. Wszystko zależy od tego jakie trafo ma uzwojenia.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 gru 2013, o 21:44 
    Użytkownik

Właśnie o to mi chodziło. Generalnie potrzebne jest "niezależne" zasilanko.

Edit: Zapomniałem zapytać o wydajność prądową takiego odczepu/transformatora.

Ostatnio edytowano 13 gru 2013, o 21:53 przez coolpablos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 gru 2013, o 21:48 

No nie tak do końca niezależne, ale "lepiej" tj. prościej jest dać albo osobne uzwojenie, albo małe trafko.

PostNapisane: 20 gru 2013, o 22:46 
    Użytkownik

Wykonałem wstępny układ zasilacza na podstawie artykułów z EdW (wersja z MOSFET-em P) i nie jestem jak podłączyć zasilanie :) a raczej napięcie pomocnicze +2V, mając do dyspozycji laboratoryjny zasilacz dwukanałowy. Pytanie może wydawać się trywialne, ja jednak wolę zapytać, tym bardziej, że nigdy nie robiłem takich połączeń :)

Będę wdzięczy za "ostrzałkowanie" poniższego schematu:

Obrazek

PostNapisane: 21 gru 2013, o 20:25 

O jakie ostrzałkowanie ci chodzi?

Zasilanie "główne" podmipasz pod masę i tam gdzie jest R3, R7 itd.
    Masz zielonym napisem Uzas zaznaczone.

Następnie potrzebujesz jeszcze drugi pomocniczy zasilacz +-5V, no to je między masę a +5V i -5V

PostNapisane: 21 gru 2013, o 22:27 
    Użytkownik

Wcześniej się nie zrozumieliśmy. Schematy z EdW sugerowały, że masa ma potencjał +2V, co zresztą potwierdziłeś :)
    Wynika z tego ogólnie, że każdy taki moduł wymaga dodatkowo 2 uzwojeń, a napięcie +5V i -5V nie może być podciągnięte z toru głównego. Trochę lipa.

PostNapisane: 21 gru 2013, o 22:51 

coolpablos napisał(a):
    że masa ma potencjał +2V, co zresztą potwierdziłeś

Gdzie ci potwiedziłem, że masa, ma potencjał +2V. Możliwe, że skrótu myślowego użyłem.
    Masa to masa, w tym wypadku masa =0V koniec kropka.

+5V śmiało możesz uzyskać z głównego zasilania. W wypadku użycia tranzystora P-mos nie trzeba stosować "od góry" dodatkowego zasilania, większego niż główne. Stąd wykorzystane jest symetryczne tylko +-5V
    Ujemne, można tez zrobić z głównego.

PostNapisane: 21 gru 2013, o 23:17 
    Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
    coolpablos napisał(a):
    że masa ma potencjał +2V, co zresztą potwierdziłeś

Gdzie ci potwiedziłem, że masa, ma potencjał +2V. Możliwe, że skrótu myślowego użyłem.

W poście z 12 gru 2013, 22:01 wstawiłem schemat z kursu EdW z którego można wnioskować, że na masie jest potencjał +2V. Stąd moje te wszystkie dopywania, bo zwyczajnie zapaliła mi się pomarańczowa lampka w głowie :) Wyszło zwykłe nieporozumienie.

coolpablos napisał(a):
    Zasilanie "główne" podmipasz pod masę i tam gdzie jest R3, R7 itd.
    Masz zielonym napisem Uzas zaznaczone.

Następnie potrzebujesz jeszcze drugi pomocniczy zasilacz +-5V, no to je między masę a +5V i -5V

Jeżeli zarówno +5V jak i -5V zrobię z wykorzystaniem głównego toru, to do czego powinna być podłączona linia oznaczona jako masa? Bo chyba nie nadążam :) Bo rozumiem, że +5V to zwykły stabilizator, ujemne za pomocą przetworniczki np ICL7660?

PostNapisane: 16 lut 2014, o 04:07 
    Użytkownik

Chciałbym odgrzebać temat: udało mi się uruchomić zasilacz oparty na MOSFET-cie P, bazując na serii artykułów z EdW, jednak podczas testów wyszedł problem, z którym od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić, mianowicie wzbudzanie się zasilacza przy stabilizacji napięcia przy dużych obciążeniach (18V zasilanie, obciążenie 1 Om); zasilacz się wzbudza tylko przy pewnych, wąskich wartościach prądu. Dodam, że stabilizacja prądu działa prawie że idealnie w tych samych warunkach.
    Przy mniejszych obciążeniach, rzędu 5 Omów zasilacz działa poprawnie zarówno podczas stabilizacji prądu oraz napięcia.
    Schemat układu:
    Obrazek

Obwód przyśpieszający (elementy R, C2) przyczynia się do wzbudzania się układu. Zasilacz bez tego obwodu pracuje stabilnie w warunkach wyjaśnionych powyżej.
    Do schematu wdarła się pewna niezgodność oznaczeń: zastosowane tranzystory TU1 oraz TU2 to BD243, TR BC337, układ IC1 TL071, MOSFET to IRFP9240, rezystor Rs o wartości 0,1 Oma (5W 5%).

Będę wdzięczny za pomoc.

Strefa czasowa: UTC + 1