Witajcie

Postanowiłem napisać ten wątek, aby pozbierać wiele cennych informacji, które na pewno się tu pojawią.
Niedługo, bo za rok, będę bronił swojej pracy dyplomowej. Robię razem z kumplem manipulator, zautomatyzowane ramię robota, jak zwał, tak zwał. Konstrukcja będzie wykonana z amelinium lotniczego, więc cały układ będzie lekki. On ogarnia część mechaniczną, ja ogarniam elektronikę i sterowanie.
Założenia1. Sterownik głównyMyślałem o jakiejś dużej Atmedze, np Atmega128. Procesor będzie ogarniał dużo tematów, także powinien być duży i wydajny. Do jego prac będzie należało m.in:
- Obsługa 5 stopni swobody robota - 6 serwomechanizmów
- Sterowanie robotem na dwa sposoby - automatyczny oraz manualny:
- Manualny tryb : na zasadzie 2 joysticków 2 osiowych plus coś do zamykania/otwierania chwytaka - wszystko na ADC, więc kanałów musi być 6
- Automatyczny tryb : planuję postawić bramkę podczerwieni w postaci szachownicy. Procesor będzie wiedział, gdzie leży element, po czym go automatycznie przeniesie. W grę wchodzi również inne rozwiązanie, np. czujniki nacisku czy coś w tym stylu.
- Wyświetlacz 16x4 - do wyświetlania bieżącego stanu, oraz jako debuger (może wychył serwo itd)
Sama elektronika nie będzie super skomplikowana. Zastanawiam się bardziej o zasilanie. Serwa mają zasilanie do 6V, ale nie wiem jaki prąd będę z nich pobierał. Nie wiem czy zastosować odrębne dwa źródła zasilania - jedno na sterownik główny wraz z LCD i Joystickami, a drugi dla serw, aby nie siało zakłóceń. No i do dodatkowo, co zastosować? Jakąś chyba przetwornicę STEP-DOWN, ale jaka się nada
2. SerwomechanizmyNie wiem jeszcze, jaką wagę będzie miało nasze urządzenie, także nie mogę dobrać jeszcze serwomechanizmów, ale może Wy macie jakieś doświadczenie w tym temacie
3. ProgramNie ma co tutaj się za bardzo rozpisywać - program będzie realizował funkcje punktu pierwszego. Chciałbym jednak, aby w program zaprogramowana była kinematyka manipulatora. Nie wiem jeszcze jak się do tego zabrać, bo nie lubię fizyki, a szczególnie działu kinematyka, ale na pewno nie odpuszczę. Mam nadzieję, że nie będą to skomplikowane obliczenia dla procesora. Może jakaś zewnętrzna jednostka zmiennoprzecinkowa, np odpowiednik
NEON floating-point accelerator ale na 8-bitową Atmegę. Niestety, nie wiem, czy coś takiego istnieje.
Pozwolę sobie tutaj wrzucać powoli postępy mojej pracy dyplomowej. Obrona za rok, ale ten rok szybko zleci, więc bądźcie cierpliwi

Może macie jakieś porady dla przyszłego inżyniera?