Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 23 maja 2025, o 05:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 27 lis 2013, o 17:00 
    Użytkownik

hej

Szukam taniego modułu wifi który można spiąć np: z atmegą lub innym szybszym dowolnym ale powszechnym procesorem.
    Zasadniczo dobre i tanie jak to mówią są moduły WizFi jednak ich cena waha sie w granicach 100-110zł
    Kiedyś dorwałem drukarkę HP z wifi która kosztowała 300zł a jej moduł wifi kosztował wówczas na rynku 250zł, pytanie zasadniczo było jak oni to zrobili ze im sie to jeszcze opłacało, ludzie często wyciągali te moduły i racji że były stawiane komendami AT oraz miały SPI/Uarta można było je podłączyć do atmegi i z powodzeniem używać.
    Dlatego zastanawiam się nad używaniem modułów lub chipów z routerów wifi których cena to np 50zł

Czy ktoś widział jakiś router z którego można wygrzebać ustrojstwo komunikacyjne i używać z atmegą? czy to ma jakiś większy sens? ponieważ trochę szukałem i większość ma PCIe, a poza tym układy w routerach zasadniczo nie są do kupienia w sklepach, no może prosto od chińczyka w ilości kontenera z chińskim pdf-em, więc nie idzie łatwo obczaić jak działają.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 27 lis 2013, o 18:21 
    Moderator

A na forum naszym tyle o tym pisze taki jeden jegomość szanowny - rezasurmar

WizFi

tego pan szukaj ;) i masz wsio czego chcesz albo i więcej

PostNapisane: 28 lis 2013, o 07:44 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

wrzaskun napisał(a):
    hej

Szukam taniego modułu wifi który można spiąć np: z atmegą lub innym szybszym dowolnym ale powszechnym procesorem.
    Zasadniczo dobre i tanie jak to mówią są moduły WizFi jednak ich cena waha sie w granicach 100-110zł
    Kiedyś dorwałem drukarkę HP z wifi która kosztowała 300zł a jej moduł wifi kosztował wówczas na rynku 250zł, pytanie zasadniczo było jak oni to zrobili ze im sie to jeszcze opłacało, ludzie często wyciągali te moduły i racji że były stawiane komendami AT oraz miały SPI/Uarta można było je podłączyć do atmegi i z powodzeniem używać.
    Dlatego zastanawiam się nad używaniem modułów lub chipów z routerów wifi których cena to np 50zł

Czy ktoś widział jakiś router z którego można wygrzebać ustrojstwo komunikacyjne i używać z atmegą? czy to ma jakiś większy sens? ponieważ trochę szukałem i większość ma PCIe, a poza tym układy w routerach zasadniczo nie są do kupienia w sklepach, no może prosto od chińczyka w ilości kontenera z chińskim pdf-em, więc nie idzie łatwo obczaić jak działają.

No z tymi układami z routerów to przesadziłeś ;-).
    Tam są najczęściej używane SoC (System on Chip) czyli uC (przeważnie jakiś mały ARM) zintegrowany ze wszystkim czego potrzebuje do komunikacji i tylko radio jest dodatkowo na płytce. Sterowane jest to najczęściej (nie zawsze, ale to już prawie standard) firmwarem opartym o Linuksa. Tak szczerze mówiąc to można by się raczej pokusić o przeprogramowanie SoC do swoich potrzeb i masz gotowy układ (często mają nie wykorzystane GPIO). Ja się tak kiedyś bawiłem z RTL8186 siedzącym w wielu routerach np. Planet WRT-414. Jest do tego gotowe jądro ze sterownikami oraz corss-compiler.
    Bardzo fajna zabawka jak się tak trochę powgryzać w dokumentację - robiłem na nich tzw. resetery sieci WIFI (kiedy większy router WIFI tracił połączenie WRT badał pinga jak nie przechodził to odłączał na kilka sekund zasilanie "większego brata" ;-)).
    Nie wiem jak jest z obecnymi routerami jeśli chodzi o dokumentację, ale trzeba po prostu rozebrać, zobaczyć jaki chipset i szukać, szukać, szukać. Jeśli jednak nie zależy Ci na nowościach to polecam na prawdę coś na RTL8186. Można je teraz kupić nawet za 25 zł :-). Programuje się je przez prosty interface, a jakiś student z Polski zrobił nawet do nich JTAG na paru elementach co pozwoliło mi kiedyś uratować WRT z błędnie wgranym wsadem (nadpisałem bootloader). Wtedy to się opłacało, bo ten sprzęt kosztował ponad 400 zł netto w hurcie, ahh aż się łezka w oku kręci gdzie te czasy ;-).

--
    Grzegorz...

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 lis 2013, o 08:34 

Jest sporo rozwiązań wifi po SPI/i2C, wifi to uart jest w sumie najdroższe, ale co za problem obsłużyć moduł po SPI trzeba troszkę więcej się nasiedzieć i tyle.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 10:42 
    Użytkownik

@Grzegorz właśnie o to mi chodziło, dzięki. Jak coś wyszperam czy podłapie to będę pytał dalej.

@rezasurmar Zasadniczo w sklepach których szukałem jak już jest coś w sprzedaży to ma od razu uart, no i cena jak wspomniałem, po negocjacjach WIZFI220 chińczyk mi policzył po 30$ za sztukę przy zamówieniach powyżej 1000szt. A co byś polecił powyżej 1Mbita b/g najtańszego, do czego jest jakaś dokumentacja sensowna - tak z Twojego doświadczenia, nie musi być to WizFi, bo na pewno inne też Ciebie interesowały?

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:46 

Polecić ci nic po za wizfi nie mogę bo i nic innego nie testowałem, są rozwiązania Microchipa i innych firm.

I jak to mówią google nie gryzie ;) http://www.sharebrained.com/2013/02/21/ ... 0-dollars/

Na TME jest też sporo modułów.
    Dla mnie cena 30$ to nie było dużo moduły kupowałem w TME po ok 120zł netto jakieś 40szt łącznie.
    W porównaniu do moxy po wifi to drobne ;).

PostNapisane: 28 lis 2013, o 16:25 
    Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
    Polecić ci nic po za wizfi nie mogę bo i nic innego nie testowałem, są rozwiązania Microchipa i innych firm.

I jak to mówią google nie gryzie ;) http://www.sharebrained.com/2013/02/21/ ... 0-dollars/

Na TME jest też sporo modułów.
    Dla mnie cena 30$ to nie było dużo moduły kupowałem w TME po ok 120zł netto jakieś 40szt łącznie.
    W porównaniu do moxy po wifi to drobne ;).

Właśnie przejrzałem ofertę cc3000, niestety w Polsce cena waha się też pod 110zł, a zagranicą ok 30$, choć zasadniczo jest tańszy ze 20% od wizfi, Chińczycy przy zamówieniu 100 sztuk chcą 13.50$/szt ;) to już się kalkuluje.

Strefa czasowa: UTC + 1