wrzaskun napisał(a):
hej
Szukam taniego modułu wifi który można spiąć np: z atmegą lub innym szybszym dowolnym ale powszechnym procesorem.
Zasadniczo dobre i tanie jak to mówią są moduły WizFi jednak ich cena waha sie w granicach 100-110zł
Kiedyś dorwałem drukarkę HP z wifi która kosztowała 300zł a jej moduł wifi kosztował wówczas na rynku 250zł, pytanie zasadniczo było jak oni to zrobili ze im sie to jeszcze opłacało, ludzie często wyciągali te moduły i racji że były stawiane komendami AT oraz miały SPI/Uarta można było je podłączyć do atmegi i z powodzeniem używać.
Dlatego zastanawiam się nad używaniem modułów lub chipów z routerów wifi których cena to np 50zł
Czy ktoś widział jakiś router z którego można wygrzebać ustrojstwo komunikacyjne i używać z atmegą? czy to ma jakiś większy sens? ponieważ trochę szukałem i większość ma PCIe, a poza tym układy w routerach zasadniczo nie są do kupienia w sklepach, no może prosto od chińczyka w ilości kontenera z chińskim pdf-em, więc nie idzie łatwo obczaić jak działają.
No z tymi układami z routerów to przesadziłeś

.
Tam są najczęściej używane SoC (System on Chip) czyli uC (przeważnie jakiś mały ARM) zintegrowany ze wszystkim czego potrzebuje do komunikacji i tylko radio jest dodatkowo na płytce. Sterowane jest to najczęściej (nie zawsze, ale to już prawie standard) firmwarem opartym o Linuksa. Tak szczerze mówiąc to można by się raczej pokusić o przeprogramowanie SoC do swoich potrzeb i masz gotowy układ (często mają nie wykorzystane GPIO). Ja się tak kiedyś bawiłem z RTL8186 siedzącym w wielu routerach np. Planet WRT-414. Jest do tego gotowe jądro ze sterownikami oraz corss-compiler.
Bardzo fajna zabawka jak się tak trochę powgryzać w dokumentację - robiłem na nich tzw. resetery sieci WIFI (kiedy większy router WIFI tracił połączenie WRT badał pinga jak nie przechodził to odłączał na kilka sekund zasilanie "większego brata"

).
Nie wiem jak jest z obecnymi routerami jeśli chodzi o dokumentację, ale trzeba po prostu rozebrać, zobaczyć jaki chipset i szukać, szukać, szukać. Jeśli jednak nie zależy Ci na nowościach to polecam na prawdę coś na RTL8186. Można je teraz kupić nawet za 25 zł

. Programuje się je przez prosty interface, a jakiś student z Polski zrobił nawet do nich JTAG na paru elementach co pozwoliło mi kiedyś uratować WRT z błędnie wgranym wsadem (nadpisałem bootloader). Wtedy to się opłacało, bo ten sprzęt kosztował ponad 400 zł netto w hurcie, ahh aż się łezka w oku kręci gdzie te czasy

.
--
Grzegorz...