GwynBleidD napisał(a):
No właśnie wydaje mi się, że pierwsze const odnosi się do wskaźnika na tą tablicę
No i zgadzam się, wydaje ci się Gwyn.
pierwsze const poprzedza char * ..... odnosi się do typu jaki będą miały elementy tej tablicy - tu nie ma co dyskutować nawet, ponieważ wyżej masz definicje stringów typu const.
drugie const odnosi się do nazwy tablicy, która zgodnie z przedstawionym na blogu komunikatem MUSI być także const ze względu na to że jest umieszczona w pamięci programu (PROGMEM) ....
oczywiście że const jest po to aby nie można było później modyfikować tych wartości w kodzie a jakże by inaczej.
(przyznam że wcześniej z tym walczyłem ale jakoś się gubiłem i nie mogłem dojść - wymyślałem inne obejścia tego problemu, no ale to były obejścia a nie rozwiązanie .... dlatego nie odpuściłem i znalazłem rozwiązanie swego czasu - jest nim właśnie specyfikator const dla nazwy tej tablicy.)
Odwołanie w kodzie do takiej tablicy wskaźników ? - proszę - taki obrazowy przykład:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
jak myślisz co się ukaże na LCD ?
myślę że to już wszystko wyjaśnia
www.youtube.com/mirekk36 ]