Ahoj, wiadomym jest że nieocenione są programy takie jak FastLCD czy MicroLCD przy korzystaniu z grafik w wyświetlaczach od nokii 3310. Brakowało mi jednak narzędzia które robiłoby to samo, ale w hurtowych ilościach, tak aby można było na tych LCD-kach wyświetlać animacje.
W wolnych chwilach ogarniętych przez nudę napisałem programik w C# który konwertuje dowolne gify do pojedynczych monochromatycznych plików bmp. Na początku miało to być w formie gotowych tablic do zaimplementowania (coś na podobieństwo PixelFactory) w docelowym programie na uC, ale obawiam się, że za wiele do flasha by się nie zmieściło.(stąd taka nazwa)
Przy okazji poczytałem trochę o plikach bmp i sprawa jest prosta, w łatwy sposób można napisać funkcję, która wyświetli grafikę prosto z pliku bmp znajdującego się np na karcie SD, a tam hulaj dusza, można wrzucać całe filmy w 1bit
Gify źródłowe mogą być kolorowe, i tak wszystko idzie w jeden kolor. W załączniku źródła, może ktoś będzie chciał coś dorobić/przerobić/ wyłapać i naprawić błędy