Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 21:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2013, o 11:40 
Użytkownik

Witam,

Nurtuje mnie ostatnio problem rozdzielania modułów całego układu na odległość. Jakie są zasady jeśli chodzi o zasilanie a dokładnie filtrowanie jego? Maksymalne odległości? itp. Chodzi o zestawienie zasad czym się kierować w takich przypadkach. Stosować dodatkowe elementy filtrujące itp. ??

1. Sterownik (np Atmega) ----> 2 metry kabla ---> LCD
2. uC ----> 40 cm kabel --> urzadzenia I2C
3. 1 wire czujnika ds18b20 na np 2 metry
4. Moduł SPI do transmisji danych na około 1 metr... np uC ---> rejestry przesuwne albo inny układ 'spalony' :p

Zakładamy ze wszystkie moduły są sterowane/zasilane z jednego źródła.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2013, o 14:02 
Moderator

Do tego co kolega słusznie wyżej napisał ja dodam:

andrewsek napisał(a):

TOTALNE NIEPOROZUMIENIE - tak się nie robi - więc lepiej zapomnieć w ogóle o takich rzeczach - jak już to przez RS232 albo RS485 i dodatkowy procek przy LCD

andrewsek napisał(a):

To jest magistrala do połączeń wewnątrz JEDNEGO urządzenia - np w TELEWIZORZE ;) najlepiej na jednym PCB albo pomiędzy kilkoma PCB - ale blisko siebie - no i jak mówię w jednym urządzeniu - do tego zostało stworzone I2C a nie do transmisji jakimiś kablami na duże odległości - do tego to albo RS232 do 15m albo RS485 do kilku km ;)

andrewsek napisał(a):

Skrętka cat5 - i możesz łączyć nawet na 20-30m jak nie więcej

andrewsek napisał(a):
4. Moduł SPI do transmisji danych na około 1 metr... np uC ---> rejestry przesuwne albo inny układ 'spalony' :p

Podobne zasady pracy magistrali jak I2C, więc zapomnij o takich odległościach - tzn możesz nie zapomnieć i zrobić czemu nie ;) ale później nie pytaj "dlaczego ciągle coś nie działa?", albo "dlaczego wpadają mi jakieś zakłócenia?" , albo "jak filtrować czy ekranować ten kabel żeby nie było zakłóceń?" ;)

andrewsek napisał(a):
Zakładamy ze wszystkie moduły są sterowane/zasilane z jednego źródła.

Czasem jest to słuszne rozwiązanie a czasem nie - kwestia zaprojektowania dobrego zasilania i to do urządzenia w którym jest kilka lub więcej modułów to SZTUKA. I na pewno do sztuki nie zalicza się zrobienie w takim wypadku zawsze jednego źródła zasilania i to jeszcze na 7805 niestety

PostNapisane: 5 lis 2013, o 15:43 

Do takich rzeczy używa się CAN/LIN, ewentualnie pętla prądowa, zależnie ile danych ma iść. Albo j.w RS485/232, nie ma co na nowo odkrywać ameryki, jedne magistrale są dedykowane do prac na odległości większe niż kilkadziesiąt cm, inne nie. Nie ma co debatować ;).

PostNapisane: 5 lis 2013, o 15:56 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):
Do tego co kolega słusznie wyżej napisał ja dodam:

andrewsek napisał(a):

TOTALNE NIEPOROZUMIENIE - tak się nie robi - więc lepiej zapomnieć w ogóle o takich rzeczach - jak już to przez RS232 albo RS485 i dodatkowy procek przy LCD

Oj tam Mirku, aż kiedyś sprawdzę czy niepotrzebnie nie straszysz... :lol:

PostNapisane: 5 lis 2013, o 16:08 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Oj tam Mirku, aż kiedyś sprawdzę czy niepotrzebnie nie straszysz...

Ja powiem tak ;) na elektrodzie jeden gościu się zaparł i zrobił to (jak sam stwierdził) ... na kablu i to aż 10 m !!! czaisz pan ? 10 m!! i napisał że już mu ślicznie działa ;)

Nawet jeśli działa - to życzę powodzenia następnym ;)

tak jak mówi rezasurmar wyżej ... w skrócie można powiedzieć albo dać takie przykłady:

1. po co w siarczystą zimę chodzić w kozakach skoro można w japonkach
2. po co robić filtrację zasilania skoro i bez niej działa procek
3. po co kupować samochód osobowy żeby wozić dziecko do przedszkola - skoro można wywrotką albo koparką
4. po co instalować kontakty w ścianach do włączania światła skoro można zwierać kabelki

mógłbym tak jeszcze długo :lol:

no można - można na 2m dać LCD albo i na 10m ... dokładnie na tych samych zasadach co wyżej.

PostNapisane: 5 lis 2013, o 22:11 
Użytkownik

hmmm... no dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Co prawda ja trochę przesadziłem z tymi odległościami tylko po to aby usłyszeć co można zrobić w skrajnych sytuacjach. Na razie zebrałem kilka odpowiedzi na NIE!... ale może Panowie (i Panie - jeśli są tutaj :p) podacie takie dane jak powinien wyglądać poprawny schemat podłączenia z filtrami wykorzystując maksymalne odległości.

Mój przykład który teraz realizuje dotyczy właśnie podłączania dwóch płytek w jednej obudowie właśnie bo I2C - czyli kabelek np. do 20 cm. Zasilanie z jednego źródła. No i jak to zrobić żeby potem nie mieć prima aprilisów w grudniu? ;)

To samo dotyczy innych modułów. Np LCD chciałbym pociągnąć około 40-50cm na ścianę w pokoju. Docelowo chce aby LCD był obsługiwany z osobnego uC tak aby główny procek nie zajmował się obsługą menu. Jednak w pierwszej fazie chce żeby główny się tym zajmował... w trakcie rozwoju mojego projektu zadanie obsługi LCD przejdzie do uC który będzie zaraz za wyświetlaczem.

PostNapisane: 5 lis 2013, o 22:37 
Moderator

andrewsek napisał(a):
To samo dotyczy innych modułów. Np LCD chciałbym pociągnąć około 40-50cm na ścianę w pokoju

To nie były podpowiedzi na nie, ale też ty nie do końca chcesz przyjąć - że jeśli LCD do bezpośrednio przy procku i jak najkrótsze przewody - kilka cm ... Chcesz dalej ? - podziel układ na moduły komunikujące się ze sobą jak należy ...

Bo często początkującym to co wydaje się prostsze jest właśnie trudniejsze - ale jak to przetłumaczyć ? Wydaje ci się że np RS485 to jakiś wielki kudłaty JEŻ ... bo może jeszcze nic na tym nie robiłeś, może nawet na RS232 nie robiłeś - i stąd takie - właśnie hmmm pomysły ...

tymczasem jak to zrobisz po swojemu to:

1. stracisz kupę czasu
2. i tak będą problemy
3. na końcu zrozumiesz że lepiej było to zrobić wg zasad

ale są i ZALETY takiego podejścia - nauczysz się tego wszystkiego na własnych błędach a tego nikt ci już nie odbierze - później już sam będziesz wiedział - że jak projektować coś takiego - to zewnętrzne moduły i komunikacja za pomocą mediów stworzonych do takich celów.

PostNapisane: 6 lis 2013, o 10:42 
Użytkownik

Motywujesz mnie Mirku abym zrobil to od razu tak jak nalezy ;) Transmisje RSxxx robilem tylko z teorii z Twoich ksiazek.
Istnieje opcja dac caly sterownik na sciane z wszystkimi modulami ale nie wiem czy pomieszcze.

PostNapisane: 6 lis 2013, o 11:52 
Moderator

tzn wiesz - podpowiadam - bo co by tu dużo nie mówić kiedyś też tak błądziłem ... A sam widzisz - mówisz że na razie nawet nie dotykałeś za bardzo RS232 ... Ja proponuję ci bardziej, na tym etapie troszkę jeszcze poczekać z zaprojektowaniem gotowego systemu - a prędzej poćwiczyć właśnie przynajmniej TAK PODSTAWOWY sposób komunikacji jak RS232. Zrozum bez tego praktycznie niewiele zdziałasz z mikrokontrolerami. RS232 w świecie mikroklocków to jak woda dla ryby i powietrze dla człowieka albo dobra wódka dla alkoholika ;) no nie da się bez tego obejść nawet na co dzień w różnych chociażby testach, debugowaniu itp ...

zrób sobie przejścióweczkę USB/RS232 na scalaku FT232R - i dotknij tego - zobaczysz ile to ma zalet. A później przyjdą ci całkiem nowe pomysły do głowy i sam się uśmiechniesz jak z perspektywy czasu spojrzysz na swoje starsze plany. Ja też tak zawsze mam gdy spoglądam wstecz.

PostNapisane: 6 lis 2013, o 15:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

andrewsek napisał(a):

mirekk36 napisał(a):
To jest magistrala do połączeń wewnątrz JEDNEGO urządzenia - np w TELEWIZORZE ;) najlepiej na jednym PCB albo pomiędzy kilkoma PCB - ale blisko siebie - no i jak mówię w jednym urządzeniu - do tego zostało stworzone I2C a nie do transmisji jakimiś kablami na duże odległości - do tego to albo RS232 do 15m albo RS485 do kilku km ;)

Tutaj Mirku się z Tobą nie zgodzę.
I2C jest stosowane zarówno w sprzęcie AV jak i choćby jako DDC czyli sygnał VESA Display Data Channel w monitorach na jak dla tej magistrali spore odległości. Przykładem I2C w audio są wieże Panasonic/Technics lub Sony (które kiedyś często naprawiałem z racji pracy w autoryzowanym serwisie tych firm), które składały się z osobnych "klocków" wzmacniacza/equalizera/magnetofonu/CD i wszystko było łączone elastycznymi taśmami. Jakby policzyć długość taśm i ścieżek w sprzęcie to może i z 1 metr by wyszedł. O DDC nie chcę się wypowiadać zbyt szczegółowo (nie wiem czy nie jest tam I2C jakoś zmodyfikowane), ale to przecież działa nawet na kilka metrów. Tak więc bardziej wierzyłbym w możliwości I2C.

Echhhhh coś mi się przypomniało i doczytało (dawno się I2C nie zajmowałem): "Długość linii ograniczona jest jedynie jej maksymalną pojemnością, która wynosi 400 pF"

andrewsek napisał(a):

mirekk36 napisał(a):
Skrętka cat5 - i możesz łączyć nawet na 20-30m jak nie więcej

A tu z kolei mam pytanie.
Mam sieć domową na skrętce zbiegającą się w jednym miejscu, a chciałbym w każdym pokoju założyć DS18B20 w celu sterowania kotłem CO (koszty po co się wdawać w uC + transmisja po RS485 lub radiowo). Czy ktoś z Was próbował na jakie realne odległości działa 1-wire i czy połączenie czujników w "gwiazdę" na jednej magistrali zadziała. Może pytanie jest naiwne, ale z 1-wire do czynienia miałem tylko czytając książkę Mirka, więc zielony jestem jak druga książka;-).

--
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Grzegorz...

PostNapisane: 6 lis 2013, o 17:16 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):

ale oczywiście z tym co napisałeś masz świętą rację - tyle że zobacz - to nie są wcale po pierwsze duże odległości , po drugie takie firmy w takim sprzęcie (sam powiedz) ... jak projektują całość ;) ....

Zwróć uwagę na to że pytanie zadaje początkująca osoba ... która dopiero zaczyna i nawet nie zna za bardzo jeszcze praktycznie żadnej komunikacji. Więc wiesz można powiedzieć - że da radę "zrobić WSZYSTKO" ... tylko co z tego wyjdzie ? .. w tym szkopuł

Grzegorz... napisał(a):
Czy ktoś z Was próbował na jakie realne odległości działa 1-wire i czy połączenie czujników w "gwiazdę" na jednej magistrali zadziała

ja próbowałem - zadziała ;) ... w przypadku projektu, który ja realizowałem - czujniki były połączone w gwiazdę zdaje się na max odległościach 10-20m

jedna ważna rzecz - trzeba tylko dobrze dobrać rezystor podciągający linię DQ do VCC.

PostNapisane: 6 lis 2013, o 19:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):

ale oczywiście z tym co napisałeś masz świętą rację - tyle że zobacz - to nie są wcale po pierwsze duże odległości , po drugie takie firmy w takim sprzęcie (sam powiedz) ... jak projektują całość ;) ....

Zwróć uwagę na to że pytanie zadaje początkująca osoba ... która dopiero zaczyna i nawet nie zna za bardzo jeszcze praktycznie żadnej komunikacji. Więc wiesz można powiedzieć - że da radę "zrobić WSZYSTKO" ... tylko co z tego wyjdzie ? .. w tym szkopuł

Grzegorz... napisał(a):
Czy ktoś z Was próbował na jakie realne odległości działa 1-wire i czy połączenie czujników w "gwiazdę" na jednej magistrali zadziała

ja próbowałem - zadziała ;) ... w przypadku projektu, który ja realizowałem - czujniki były połączone w gwiazdę zdaje się na max odległościach 10-20m

jedna ważna rzecz - trzeba tylko dobrze dobrać rezystor podciągający linię DQ do VCC.

Tyle, że wiesz kolega spytał się o 40 cm, a to nawet przy niezbyt starannym wykonaniu da się bez problemu osiągnąć (no może ze stratą prędkości taktowania magistrali - testowane osobiście na płytkach uniwersalnych) .

Co do 1-wire to jak dobierałeś rezystor? Eksperymentalnie? A jeśli tak to czy po prostu nie widziało termometru czy działy się jakieś "cuda'?

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 6 lis 2013, o 20:04 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
Tyle, że wiesz kolega spytał się o 40 cm, a to nawet przy niezbyt starannym wykonaniu da się bez problemu osiągnąć (no może ze stratą prędkości taktowania magistrali - testowane osobiście na płytkach uniwersalnych)

Jeszcze raz powiem - można i na 2 m .... więc nie ma co tu się przekonywać dalej ... Ja pozostanę przy swoim zdaniu .... ty przy swoim i ja je szanuję. A początkujący wybierze sobie i zrobi co uważa ....

Grzegorz... napisał(a):
Co do 1-wire to jak dobierałeś rezystor? Eksperymentalnie? A jeśli tak to czy po prostu nie widziało termometru czy działy się jakieś "cuda'

około 1,2K ale czasem 1K albo 1,4K ... tak efekt był taki że np 1-2 czuniki były widoczne nawet przy 2,2K ale już 3-4 nie ... przy zmniejszeniu rezystora widać było ich więcej ...

trzeba popróbować

PostNapisane: 6 lis 2013, o 20:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):
Tyle, że wiesz kolega spytał się o 40 cm, a to nawet przy niezbyt starannym wykonaniu da się bez problemu osiągnąć (no może ze stratą prędkości taktowania magistrali - testowane osobiście na płytkach uniwersalnych)

Jeszcze raz powiem - można i na 2 m .... więc nie ma co tu się przekonywać dalej ... Ja pozostanę przy swoim zdaniu .... ty przy swoim i ja je szanuję. A początkujący wybierze sobie i zrobi co uważa ....

Grzegorz... napisał(a):
Co do 1-wire to jak dobierałeś rezystor? Eksperymentalnie? A jeśli tak to czy po prostu nie widziało termometru czy działy się jakieś "cuda'

około 1,2K ale czasem 1K albo 1,4K ... tak efekt był taki że np 1-2 czuniki były widoczne nawet przy 2,2K ale już 3-4 nie ... przy zmniejszeniu rezystora widać było ich więcej ...

trzeba popróbować

Heheh dobrze powiedziane (odnośnie 2m) - dodam, że miałem około 10-cioletni rozbrat z elektroniką w praktyce, więc czuję się bardziej niż początkujący (oni mają większy zapał :-)), ale dzięki Tobie wracam do życia uC + C.

Czyli jednak testy, testy, testy :-). Właśnie za chwilę (tzn. pewnie za parę dni) zamówię sobie Twój zestaw uruchomieniowy i będę się "bawić" w 1-wire na poważnie.
Tak swoją drogą to jak już wejdziecie w elektronikę to nie opuszczajcie "tego terytorium", bo powrót jest bardziej bolesny niż początki.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 9 lis 2013, o 12:25 
Użytkownik

Tak jak Mirku powiedziałeś, zabrałem się za rozkładanie programu na dwa uC aby dodać jeszcze transmisje po RS232.
W tym celu wrzuciłem na płytkę stykowa jedna atmege32 + stbilizator 7805, dodatkowy wyświetlacz LCD. No i ok, działa.
Problem się pojawił kiedy chciałem zaprogramować uc na płytce stykowej za pomocą twojej przejściówki z zestawu ATB.

Tzn. w zestawie ATB mogę spokojnie zaprogramować uC i wrzucić go na płytkę stykowa ale gdy nie chce przerzucać uC tylko sobie ładnie po ISP podłączyć do złącza kanda na ATB to wyskakuje mi błąd. Sprawdzałem połączenia, odłączyłem zworki z ATB a nawet wyrzuciłem z ATB uC - i klapa. Ciągle jakiś błąd.

Pisze:.... wrong signature: 0xFFFFFFFF czy coś takiego.. musiałbym w domu dokładnie skopiować co wyświetla avr dude.
aa i jeszcze.. : rc-1

Znalazłem info odnosnie moich komunikatow - wynika z nich ze kompilacja jest na inne urzadzenie np na attiny jednakze to nie ten blad.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 13:04 
Użytkownik

Witam.

Kolego skoro to na płytce stykowej i wyświetla błąd ": rc-1" to połączenia, połączenia ... i jeszcze raz połączenia :!: trzeba sprawdzić.
Na Forum było o tym pisane wielokrotnie i zawsze się sprawdziło. ;)

Przez to też AVRDude wyśw. złą sygnaturę uP a wzasadzie brak jej odczytu.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 13:07 
Użytkownik

hmmm..... sprawdze ponownie ale juz chyba z 10 razy to robilem :/

A na pewniaka polaczenia jak wczesniej pisze:

"... ready to accept instruction..."

A dopiero potem "wront signature" ??

PostNapisane: 9 lis 2013, o 13:18 
Użytkownik

Cytuj:
programator jest na goldpinach od przejściówki AVR

Prosze o rozwieniecie bo chyba sie potracilem? Chyba cos zle pojmuje.

PostNapisane: 9 lis 2013, o 13:27 
Użytkownik

Zapewne chodzi o to,czy aby czasem nie używasz taśmy, która jest w progr, zestawu ATB do podłączenia swojej płytki stykowej (W tym wypadku brak GND) Ja to tak rozumiem.

Problem się pojawił kiedy chciałem zaprogramować uc na płytce stykowej za pomocą twojej przejściówki z zestawu ATB.

Tu masz chyba odp. :)

Ostatnio edytowano 9 lis 2013, o 13:30 przez Waldek_jb, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 9 lis 2013, o 13:45 
Użytkownik

Ale jak kolega łączy zewnętrzny uC z ATB? Bo jeżeli używasz portu USB do programowania zewnętrznego uC a kable wpinasz bezpośrednio do kandy to chyba robisz błąd i kable powinieneś podłączyć do pinów CTS, DSR, DCD, RI co masz ładnie pokazane w MKAvrCalculator

P.S jak zwykle ktoś szybszy :P

PostNapisane: 9 lis 2013, o 13:52 
Użytkownik

Dziekuje bardzo, przeanalizuje to w wolnym czasie.... (teraz jestem w pracy) :p

PostNapisane: 12 lis 2013, o 18:36 
Użytkownik

Wszystko ok, dzięki za pomoc. Co było problemem aż wstyd się przyznać ;) Fakt ze najdłużej szuka się najgłupszych błędów :p

Strefa czasowa: UTC + 1